foto

Radek John

  • nar. 6.12.1954 (65 let)
    Praha, Československo

Biografie

Radek John, prozaik, žurnalista a scénarista zabývající se aktuálními společenskými problémy se narodil 6. prosince 1954 v Praze. Vystudoval gymnázium. Po maturitě studoval v letech 1974-1979 scénáristiku a dramaturgii na FAMU.

V 80. letech a na počátku 90. let 20. století pracoval jako redaktor a reportér v týdeníku Mladý svět. Publikoval zde reportážní seriály o Srí Lance a Tchajwanu. Od roku 1994 byl vedoucím redakce publicistiky v TV NOVA. Moderoval televizní pořad NA VLASTNÍ OČI. Jde o publicistický pořad zaměřený na odhalování nejrůznějších politických a finančních kauz.

Napsal také několik knih. Můžeme jmenovat např.: Džínový svět (má formu deníku), Začátek letopočtu (napsáno společně s I. Pelantem), Memento (asi nejznámější román, příběh mladého člověka, který propadl drogové zavislosti), Jak jsem viděl Ameriku (reportáže z USA).

Velmi dobře se osvědčil i ve scénáristické tvorbě. Jako autor a spoluautor se velmi dobře uplatnil i ve filmech. V 80. letech hodně spolupracoval s I. Pelantem. Pracoval na scénářích pro K. Smyczka. Filmy, na kterých se Radek John podílel: PROČ ? (o agresivitě fotbalových fanoušků, stále aktuální téma), BONY A KLID (v režii Víta Olmera), TANKOVÝ PRAPOR (Olmer, úprava románu J. Škvoreckého), SNĚŽENKY A MACHŘI (divácky velmi úspěšná komedie), SNĚŽENKY A MACHŘI PO 25 LETECH (volné pokračování původních Sněženek).

Radkovou manželkou byla herečka a dabérka Zlata Adamovská. Mají spolu dvě děti, Barboru a Petra. Radek John se se Zlatou Adamovskou rozvedl. Důvodem k rozvodu byla nemanželská dcera Tereza. Radek John stojí v čele politické strany Věci veřejné (VV). Strana se dostala do Poslanecké sněmovny a potom i do vlády. Je také ministrem vnitra.

Markéta "blackrain" Rejzková

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1987 Proč?
1981 Rána pod pás (TV film)

TV seriály

2012 Vyprávěj (TV seriál)
Spartakiáda (S03E21)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)

Dokumentární

2017 Anticharta, mechanismus loajality (TV film)
2012 Rok konopí
Neobyčejné životy (TV seriál)
Zlata Adamovská (S04E16)
2010 Film o filmu: Bony a klid (TV film)
2009 Film o filmu: Veni, vidi, vici (TV film)
2000 Tam, kde sídlí hvězdy (TV film)

Spisovatelská filmografie

Filmy

1990 Memento (TV film) - kniha

Host

TV pořady

2017 Slavná filmová místa (TV pořad)
2013 Bez cenzury (TV pořad)
2012 Proces - Stát vs. Bárta, Škárka (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Hyde Park (TV pořad)
TýTý 2009 (TV pořad)
2009 15 let TV Nova: Druhý dech (TV pořad)
2008 Interview B.T. (TV pořad)
Máte slovo (TV pořad)
2007 TýTý 2006 (TV pořad)
2006 Interview ČT24 (TV pořad)
Svatby paní Veroniky (TV pořad)
TýTý 2005 (TV pořad)
2005 Nova sobě (TV pořad)
Partie (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Milionový pár (TV pořad)
Otázky Václava Moravce (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
2003 Paškál (TV pořad)
Střelnice (TV pořad)
Vyhlášení ankety TýTý Týdeníku Televize o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2002 (TV pořad)
2002 Silvestr 2002 (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2001 (TV pořad)
2001 SILVESTR 2001 (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2000 (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1999 (TV pořad)
1999 Pět let s vámi (TV pořad)
Vyhlášení ankety o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 1998 (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Na vlastní oči (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)

Fanoušci tvůrce