foto

Eazy-E

  • nar. 7.9.1963
    Compton, California, USA
  • zem. 26.3.1995 (31 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Dne 7.Září 1963 se narodil v LA (Compton, Kalifornia) Eric Wright. Jeho matka Kathie pracovala jako správce na základní škole v Comptonu, otec Richard byl poštovní dělník také blízko jejich města. Eric měl dva sourozence bratra Kennetha a sestru Patricii. Ericova rodina rozhodně nebyla bohatá a sám Eazy-E chtěl něco dokázat. V této době byl v rozkvětu hip-hop a ten způsobil Eazyho větší vztek na okolí, začínal vnímat jak se věci mají a kolik je na světě nespravedlnosti. Rozhodl se že rap bude to co ho proslaví. V brzkém věku začíná prodávat drogy, protože si uvědomuje, že za něco bude muset žít a hodně bude muset investovat do rapu než se mu to vrátí. Taky se to dalo očekávat, že Eazy-E propadne dealování drog a i jejich užívání, protože jak známo Compton je nejtvrdší ze všech amerických ghett.

V zimě roku 1979, když mu bylo sedmnáct let ho vyhodili ze střední školy. Stal se členem jedno z nejtvrdším gangů LA. Eazy měl v této době už u svých známých vybudovaný respekt a docela si vydělal hodně peněz. V roce 1987 založil s kumpány skupinu N.W.A. (“Niggaz With Attitude“), která se považuje za jednu z nejlepších rapových skupin na světě. Ještě v tomto roce jim vyšlo debutové album “N.W.A. and the Posse“. Nebylo to průlomové album. V srpnu 1988 se na pultech objevilo album “Straight Outta Compton“ na kterém bylo 13 pecek toho nejtvrdšího gangsta rapu, který jsme mohli do teď slyšet. Eazy E se nemýlil, když řekl, že bude jejich průlomové. Během pár týdnů se prodalo 2.000.000 alb, aniž by rádia hrála jejich tracky. Tímto albem si udělali jméno a posunuli hranice představivosti. “Straight Outta Compton“ bylo nesporně nejvlivnější hardcore rapové album všech dob. Dnes o sedmnáct let později se stalo album legendární klasikou, ale taky nejkontroverznějším albem, které kdy vyšlo.

Ale zpět do roku 1988. Eazymu vychází jeho první sólový počin. Album se nazývá “Eazy-Duz-It“ Eazy-E vydal ještě další sólové alba, ale problémy s drogami, hudebními partnery a prodejem se jenom vršily. Začátkem roku 1995 začínal mít problémy s dýcháním. 24.2.1995 byl Eazy E hospitalizován kvůli podezření na chronické astma. 1.března byl diagnostikován AIDS, který způsobil virus HIV, což je selhání imunitního systému. Nákaza je přisuzována i tomu, že měl sedm dětí s šesti různými ženami. Když už bylo jisté, že nepřežije tak se Eazy E oženil s Tomicou Woods dne 15.3.1995. Eazy nechal testovat manželku i jejich dceru na HIV a testy dopadly negativně. Eric Wright odkázal své mění své manželce a už jen čekal na smrt. Po dnech byl převezen na intenzivní péči. Ale svůj boj s AIDS, který ho přepadl tak náhle, prohrál. Podlehl mu dne 26.3.1995.

A tak ve 31 letech zemřela legenda hip-hopu, rapper, který založil nejlepší a nejkontroverznější hardcore-rapovou skupinu vůbec, muž, který se z ničeho dostal mezi nejlepší, z drogovýho dealera z Comptonu až k jednomu z nejlepších rapperů West Coast, možná nejlepšího. Před kamerou se objevil například v seriálu "In Living Color", v dokumentu o Tupacovi, Tupac Shakur: Before I Wake... nebo si zahrál v roce 1993 ve filmu CB4. Hrál z valné většiny role tykající se rapu, nebo sám sebe. Vyprodukoval a spolupracoval i na filmové hudbě, celkově jich bylo čtrnáct.

Jan "Pumiiix" Hrubý

Herecká filmografie

Filmy

2015 Straight Outta Compton - a.z.
1993 CB4: Cesta ke slávě

TV seriály

1990 In Living Color (TV seriál)

Dokumentární

2019 Backstage in Phoenix (The Beginning of the End of N.W.A.)
Eazy E & Venice Locals (A Historic Day in the Brotherhood of Hip Hop and Skateboarding)
The Miracle Mile Shot
2018 American Dream/American Knightmare - a.z.
Death Row Chronicles (TV seriál)
2013 Jamaica House
2012 Uprising: Hip Hop & The LA Riots (TV film)
2008 N.W.A: The World's Most Dangerous Group (TV film)
2004 N-Word, The - a.z.
2003 Tupac: Vzkříšení
2002 Eazy-E: The Life and Timez of Eric Wright - a.z.
2001 Tupac Shakur: Before I Wake...
2000 And Ya Don't Stop: Hip Hop's Greatest Videos, Vol. 1
1994 Gangsta Rap: An MTV News Special Report (TV film)
1992 N.W.A.: Efil4zaggin - The Only Home Video

Hudební videoklipy

1995 Eazy-E: Just tah Let U Know (hudební videoklip) - a.z.
1994 Eazy-E feat. Kokane, Cold 187um: Any Last Werdz (hudební videoklip)
1993 Eazy-E: Real Muthaphuckkin G's (hudební videoklip)
Naughty By Nature: Hip Hop Hooray (hudební videoklip)
1992 Eazy-E: Neighborhood Sniper (hudební videoklip)
Eazy-E: Only If You Want It (hudební videoklip)
1991 Digital Underground - Same Song (hudební videoklip)
MC Hammer - 2 Legit 2 Quit (hudební videoklip)
N.W.A: Alwayz into Somethin' (hudební videoklip)
N.W.A: Appetite for Destruction (hudební videoklip)
1990 N.W.A: 100 Miles and Runnin' (hudební videoklip)
West Coast Rap All-Stars: We're All in the Same Gang (hudební videoklip)
1989 Eazy-E: We Want Eazy (hudební videoklip)
1988 Eazy-E: Eazy-er Said Than Dunn (hudební videoklip)
N.W.A: Express Yourself (hudební videoklip)
N.W.A: Straight Outta Compton (hudební videoklip)

Video kompilace

2002 The N.W.A. Legacy: The Video Collection (video kompilace)

Host

TV pořady

1998 Yo! MTV Raps (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Hudební videoklipy

1993 Eazy-E: Real Muthaphuckkin G's (hudební videoklip)
1991 N.W.A: Appetite for Destruction (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

1994 Eazy-E feat. Kokane, Cold 187um: Any Last Werdz (hudební videoklip)
1993 Eazy-E: Real Muthaphuckkin G's (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce