foto

Larry Cohen

  • nar. 15.7.1936
    Kingston, New York, USA
  • zem. 23.3.2019 (82 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Americký producent, režisér, ale především scénárista. Řadoví diváci patrně viděli nějaký z příběhů, který pochází z jeho hlavy, ale nemají o tom ani tušení. Naopak vyznavači hororů (nejlépe béčkových), na jeho jméno dříve nebo později narazí, spíše dříve, neboť Cohenova díla se svým způsobem staly již klasikou tohoto žánru.

Od dětství se zajímal o film a o komiksy. Vystudoval univerzitu v rodném New Yorku a hned v 50. letech pracoval pro televizi NBC. Právě tady, aby mohl psát i scénáře, si změnil své datum narození na rok 1938, který je uváděn ve většině jeho biografií, ale narodil se až v roce 1941. Napsal tu pár poměrně úspěšných věcí, ale jako vyznavač klasického Hollywoodu se brzy stěhuje do Los Angeles a stává se vyhledávaným scénáristou pilotů. V polovině 60. let se setkává se svým oblíbencem Alfredem Hitchcockem, kterému představuje nějaké své práce např. SPECIAL EFFECT nebo PHONE BOOTH. Hitchcock je nadšený, ale Universal návrhy odmítlo.

"Scénář, produkce a režie Larry Cohen", to se většinou pokaždé objevuje v titulcích jeho "dětiček". Jeho spojitost s nízkými rozpočty a roztodivnými žánry vedou k tomu, že ho neberou vážně kritici, ani s ním nechtějí mít nic moc společného studia. První Cohenův film BONE (1972), satirická alegorie na život v Beverly Hills se díky špatné distribuci dočkala uznání až o mnoho let později. V roce 1973 se ujímá režie filmu BLACK CAESAR (1973), jedná se o remake klasické gangsterky Malý Caesar.

O rok později natáčí film, kterým se dostává do podvědomí širší veřejnosti - horor ONO ŽIJE (1974). Cohenovy béčkové horory však vždy nejsou jen prostoduché, bezúčelné masakry, ale sděluje v nich své názory a obavy, většinou ze společnosti jako takové, ve které se neřeší důležité problémy. Rodiče, kterým se narodí ohavné, vražedné monstrum, podstupují morální dilema, zda se o něho starat jako o normální dítě, nebo ho svěřit do rukou vědců, nebo ho raději zabít. Jako poctu svému vzoru Alfredu Hitchcokovi, byl k ohudebnění přizván Bernard Herrmann, dřívější dvorní skladatel Hitchcockův, jenž kvůli své "lehce problematické" povaze a neschopnosti přizbůsobení novým trendům, zůstal téměř bez práce. V dalších letech natáčí Cohen ještě dvě pokračování ONO OŽÍVÁ (1978) a OSTROV ŽIVÝCH (1987), se stejnou myšlenkou a s podobnou kostrou příběhu.

V hororovém duchu se nese i jeho další režisérská tvorba. GOD TOLD ME TO (1976) hororové sci-fi, ale také náboženská satira o vrazích, kteří jsou pod mentální kontrolou mesiášské, napůl mimozemské bytosti. FULL MOON HIGH (1981) hororová komedie, až parodie na filmy o vlkodlacích, o teenagerovi, který vyrazí se svým otcem do Rumunska a tam je pokousán napůl mužem, napůl vlkem, což mu přinese nejednu nepříjemnost. Q: THE WINGED SERPENT (1982), giant monster movie, kde Aztécký bůh Quetzalcoatl ohrožuje New York v podobě velkého létajícího ještěra. PĚNA ZABIJÁK (1985), nese v sobě kritiku konzumní společnosti. Na trh přichází nový výrobek, který je chutný, levný, nízkokalorický, ale je sám hladový. AMBULANCE (1990), hvězda béčkových filmů Eric Roberts se snaží zastavit šíleného doktora, který se prohání v zastaralém typu sanitky.

Především má ale Cohen na kontě desítky scénářů, slavných i docela neznámých snímků. Z těch starších jmenujme BEST SELLER (1987), povedený thriller, ve kterém profesionální zabiják (James Woods) uzavírá neobvyklé spojenectví s bývalým policajtem, autorem bestsellerů (Brian Dennehy), nebo krvavý MANIAC COP (1988). Z novějších drama TELEFONNÍ BUDKA (2002), které je více méně postavené právě na scénáři, neboť se prakticky celé odehrává na metru čtverečním, kde spolu přes telefon komunikují dvě osoby. Film byl úspěšný jak divácky, tak získal příznivé ohlasy u kritiky, konečně.

ČSFD.cz

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 It's Alive - scénář, původní scénář
Messages Deleted
The Gambler, the Girl and the Gunslinger (TV film)
2007 Captivity
2002 Telefonní budka
1998 Bastard
Defenders: Choice of Evils, The (TV film)
1997 87. revír: Vlna veder (TV film)
1996 87. revír: Sníh (TV film)
Invasion of Privacy
Strýček Sam
Vražedná přítažlivost
1995 Cizáci (TV film) - původní scénář
Živá nebo mrtvá (TV film)
1994 Zvláštní úkol - "Expert"
1993 Ďáblův advokát
1992 Maniac Cop III - Odznak mlčení
1990 Ambulance
Maniac Cop 2
1989 Zlá macecha
1988 Desperado: Avalanche at Devil's Ridge (TV film)
Maniac Cop
1987 Bestseller
Návrat do městečka Salem's Lot
Ostrov živých
Smrtonosná iluze
1985 Pěna zabiják
1984 Perfect Strangers
Special Effects
1982 Americké monstrum
Já, porota
1981 Vlkodlak
1980 American Success Company, The
1978 Ono ožívá
Sparrow (TV film)
1977 Tajná akta FBI
1976 God Told Me To
1975 Man on the Outside (TV film)
1974 Ono žije
1973 Black Caesar
Peklo v Harlemu
1972 Bone
1971 In Broad Daylight (TV film)
1970 El Condor
1969 Daddy's Gone A-Hunting
Scream, Baby, Scream
1966 Blade Rider, Revenge of the Indians Nations
I Deal In Danger
Návrat sedmi statečných

TV seriály

1993 Policie New York (TV seriál)
1973 Griff (TV seriál)
1972 Cool Million (TV seriál)
1971 Columbo (TV seriál)
1967 Coronet Blue (TV seriál)
The Invaders (TV seriál)
1966 Blue Light (TV seriál)
The Rat Patrol (TV seriál)
1965 Branded (TV seriál)
1963 Arrest and Trial (TV seriál)
Espionage (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1962 Sam Benedict (TV seriál)
The Nurses (TV seriál)
1961 'Way Out (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1960 Checkmate (TV seriál)
1956 Zane Grey Theater (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Filmy

1995 Živá nebo mrtvá (TV film)
1990 Maniac Cop 2
1988 Maniac Cop
1982 Americké monstrum
1981 See China and Die (TV film)
Vlkodlak
1978 Ono ožívá
1977 Tajná akta FBI
1976 God Told Me To
1974 Ono žije
1973 Black Caesar
Peklo v Harlemu
1972 Bone

TV seriály

1965 Branded (TV seriál)

Fanoušci tvůrce