foto

Oliver Hirschbiegel

  • nar. 29.12.1957 (60 let)
    Hamburg, Hamburg, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Německému mistru klaustrofobického dusna stačily pouhé dva filmy uvedené v kinech k tomu, aby se silně zapsal do povědomí diváků.

Narodil se v roce 1957 v německém přístavním městě Hamburgu. Místo toho, aby se pilně věnoval studiu, tak raději zvolil lukrativnější místo lodního kuchaře. Do školy se pak ale přesto vrátil, aby ji dokončil. Jeho studijní cesta však neskončila u středního vzdělání. Na Akademii umění v Hamburgu, kde začal studovat malířství a grafiku, zároveň začal experimentovat s fotoaparátem a filmovou kamerou. Jeho krátké filmečky padly do oka producentům německých televizí. Začal pracovat pro ně a natočil mnoho filmů a seriálů, z nichž nejznámějším se stal KOMISAŘ REX, který se vysílal i v českých a slovenských televizích.

Svou premiéru na stříbrném plátně si odbyl díky filmu EXPERIMENT, kde prokázal svůj pracovní um se stísněnou atmosférou umělého vězení, zbudovaném ve sklepních prostorách vysokoškolské univerzity. Zde totiž provádí jeden z jejích profesů experimentální výzkum agresivního chování na skupině dobrovolníků, kteří byli losem rozděleni na vězně a bachaře. V hlavní roli se objevil jeden ze současných nejznámějších německých herců Moritz Bleibtreu. Film posbíral řadu festivalových ocenění po celém světě.

Ale do povědomí celosvětové divácké společnosti se Hirschbiegel dostal až teď, díky filmu PÁD TŘETÍ ŘÍŠE (DER UNTERGANG). Poslední dny nejen vůdce Adolfa Hitlera, ale i celého generálního štábu, skrývajícího se v podzemním berlínském bunkru, nad jehož betonovými stropy se už procházejí první vojáci armády sovětského generála Žukova, skloubil do filmu, který rozhýbal stojaté divácké i novinářské vody po celém světě. Vzrušené diskuse se točily okolo jediného tématu a tím bylo, že Hirschbiegel vykreslil Hitlera jako obyčejného člověka. V domovském Německu film strhal žebříčky box-officů a zbytek světa se rozdělil na dva názorové rozdílné tábory. Ať už byl ale jeho záměr jakýkoliv, tak působivě stísněná atmosféra uzavřeného bunkru nebyla rozhýbána ani díky východu ven, kde dopadal jeden šrapnel za druhým, mu upřít nešla. Oscar za nejlepší cizojazyčný film Pádu Třetí říše unikl.

Svůj neobyčejný talent nemůže prosazovat naplno hlavně díky tomu, že Německo nepatří k Mekkám filmového průmyslu, takže prostředky jsou dosti omezené. Jeho práce pro televizi se však cení a i kdyby už nic nenatočil, tak po Der Untergang bude známý vždycky.

Jiří "Isherwood" Valášek

Režijní filmografie

Filmy

2015 Elser - mohl změnit svět
2013 Diana
2009 Pět minut v nebi
2007 Invaze
2005 Ein ganz gewöhnlicher Jude
2004 Pád Třetí říše
2002 Mein letzter Film
2001 Experiment
1998 Úhlavní nepřátelé - Špatné rozhodnutí (TV film)
1997 Komisař Rex, mladá léta (TV film)
Trickser (TV film)
Urteil, Das (TV film)
1994 Tatort - Ostwärts (TV film)
1992 Tatort - Kinderspiel (TV film)
1991 Mörderische Entscheidung (TV film)
1986 Das Go! Projekt (TV film)

TV seriály

2017 Pod jedním nebem (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2014 Zvrat: Washingtonovi špioni (TV seriál)
Bitva o Setauket (S01E10)
2011 Borgia (TV seriál)
Moudro Ducha svatého (S01E04)
Slavnostní přísaha (S01E03)
Ondata Di Calore (S01E02)
další epizody (4)
1995 Komisař Rex (TV seriál)
Pod ulicemi Vídně (S01E13)
Přines mi hlavu Beethovena (S01E12)
Smrtící medvídci (S01E11)
další epizody (4)
1994 Komisař Rex (TV seriál)
Smrt starých dam (S01E04)
Útěk ke smrti (S01E03)

Herecká filmografie

Filmy

1985 Rosemary's Hochzeit (TV film)
1983 Kutya éji dala

TV seriály

1986 Losberg (TV seriál)

TV pořady

1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1967 ttt - titel thesen temperamente (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace