foto

Maria Pacôme

  • nar. 18.7.1923
    Paříž, Francie
  • zem. 1.12.2018 (95 let)
    Ballainvilliers, Francie

Biografie

Fracouzská herečka Maria Pacôme se nejprve rozhodla pro herectví, pak se ho kvůli rodině načas vzdala, potom se ale vrátila k divadlu, i u nás ji známe z řady filmů. Narodila se v Paříži, ale vyrůstala v Biarritz, pochází z prostých poměrů, otec pracoval jako taxikář, matka byla písařkou. Do jejího života v mládí zasáhla druhá světová válka – otec byl vězněn v Buchenwaldu, starší bratr Robert byl zastřelen Němci. Po válce se rodiče rozešli a Maria s matkou odešla do Paříže. Původně pracovala jako prodavačka, brzy se ale přihlásila do slavné herecké školy René Simona. Tady se seznámila s hercem Maurice Ronetem (1927-1983), za nějž se v roce 1950 provdala. Aby mu umožnila jeho vlastní realizaci a vytvořila zázemí, sama rezignovala na své plány a žila v soukromí, mimo jiné se věnovala malířství a výrobě keramiky.

S Ronetem se rozešla již roku 1952, rozvedli se ale až v roce 1956. Teprve pak se Maria Pacôme vrátila k herectví a začala se prosazovat souběžně na jevišti i před kamerou. Koncem padesátých let hrála v několika pařížských divadlech, slibně se uvedla v díle současných francouzských dramatiků, za všechny připomeňme populární komedii Oskar uváděnou v Théâtre de l′Athénée. Před kamerou debutovala vedlejší rolí v Boisrondově kriminálce CHCETE SE MNOU TANČIT? (Voulez-vous danser avec moi?, 1959), kde hrála nevlastní matku Brigitte Bardot.

V její následující filmografii převažují komedie, v nichž sekundovala nejslavnějším hercům té doby. Objevila se například ve filmu ČETNÍK ZE SAINT-TROPEZ (Le gendarme de Saint-Tropez, 1964), potencionální tchýni J. P. Belmonda hrála v MUŽI Z HONGKONGU (Les tribulations d′un chinois en Chine, 1965), s Belmondem se pak setkala ještě v SYMPATICKÉM DAREBOVI (Tendre voyou, 1966), v komedii ROZTRŽITÝ (Le distrait, 1970) ztvárnila matku Pierra Richarda. Její jméno se objevilo i v titulcích dalších u nás méně známých filmů, začala spolupracovat také s televizí.

Nevzdávala se ani divadla, s Louisem de Funèsem hrála znovu ve slavném Oskarovi (Théâtre du Palais Royal), později to byla velmi populární komedie Veselé velikonoce. V sedmdesátých letech se ve filmu i televizi objevovala jen zřídka, nové zalíbení ale našla v psaní divadelních her, které si psala sama pro sebe, aby se zbavila rolí buržoazních paniček přisuzovaných jí režiséry i diváky. Her napsala sedm, zatím naposledy to byla Chvála mé lenosti uváděná po roce 2002 v několika pařížských divadlech. O rok později jí tato one-woman show vynesla nominaci na prestižní Molièrovu cenu.

Mezitím se vrátila i k častějšímu účinkování před kamerou, hlavně v televizi, zmínku si ale zaslouží její výkon v úloze matky hlavního hrdiny v hudební komedii KRIZE (La crise, 1992), za nějž byla nominována na Cézara. Další zajímavou příležitost, tentokrát v dramatičtější poloze, jí přinesl příběh zasazený do doby v předvečer první světové války KRÁSNÉ LÉTO 1914 (Le bel été 1914, 1996). Ve filmu se objevila zatím naposledy v roce 2003 (SATÁNEK – Mauvais esprit, 2003), nadále ale občas hrála v televizi.

V současnosti žije Maria Pacôme v soukromí na předměstí Paříže, napsala autobiograficky laděnou knihu „Maria sans Pacôme“ (2010). Její syn François Pacôme je též hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Arrête de pleurer Pénélope
2011 Emma (TV film)
Titeuf
2005 Cyrano de Ménilmontant (TV film)
2003 Jedna vila pro dva (TV film)
Satánek
2001 Vzorný pár (TV film)
1998 Ça commence à bien faire! (TV film)
1997 Une femme très très très amoureuse
1996 Le bel été 1914
1995 Comment épouser un héritage? (TV film)
1994 Adieu les roses (TV film)
1992 Krize
1989 Compagnie de Sarah, La (TV film)
Les seins de Lola (TV film)
1986 Sébastienův dárek (TV film)
1982 Emmenez-moi au théâtre: Apprends-moi Céline (TV film)
1980 Nenapravitelní
1977 Poslední polibek
1976 Situace je vážná, nikoli však zoufalá
1975 Žádný problém
1974 Líbám Tě, v pondělí jsem tady
1970 Roztržitý
1969 Maison de campagne, La
1968 Un drôle de colonel
1966 Combinards, Les
Sacrés fantômes (TV film)
Sympatický dareba
1965 Muž z Hongkongu
1964 Les gorilles
Rien ne va plus
Une Souris chez les hommes
Četník ze Saint Tropez
1963 Constance aux enfers
1962 Que personne ne sorte
Théâtre de la jeunesse: Le fantôme de Canterville, Le (TV film)
Un clair de lune a Maubeuge
1960 Hry lásky
1959 Voulez-vous danser avec moi ?

TV seriály

2006 Tajemství Sopky (TV seriál)
2004 Vénus & Apollon (TV seriál)
Soin Depardieu (S01E07)
1999 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Écorchée vive (S05E01)
1998 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Zone dangereuse (S04E03)
Mémoire blanche (S04E02)
Premières ex-aequo (S04E01)
1997 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Programme de substitution (S03E05)
La Vie entre quatre murs (S03E04)
Les Pièges de Saturne (S03E03)
další epizody (5)
1996 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Condamné à vivre (S02E04)
D'origine inconnue (S02E03)
Le Choix d'une vie (S02E02)
další epizody (4)
1995 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Un homme en colère (S01E01)
1970 Enquęteurs associés, Les (TV seriál)
1968 Záznamy agentury O (TV seriál)
1965 Seule à Paris (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2020 La Folle aventure de Louis de Funès (TV film) - a.z.
1972 Dans le jardin de Franc-Nohain (TV film)

Host

TV pořady

2007 On n'a pas tout dit (TV pořad)
2005 Les grands du rire (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)