foto

Bill Maher

  • nar. 20.1.1956 (63 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Maher Jr., Komik a moderátor politicky zameřených talk show, také znám pro své kontroverzní názory vůči náboženství, narozen dne 20.1. 1956 v NY city, paradoxně nábožensky smýšlejícím rodičům. Otec Bill (katolík) byl zaměstnán jako editor NBC news a matka Julie (židovka) pracovala jako zdravotní sestra. Pro rodiče byl již druhým přírustkem rodiny,jelikož Julie již dříve porodila holčičku, Billovu starší sestru Kathy, dnes učitelku angličtiny. Maher vyrůstal v River Vale, ve státě New Jersey a navštěvoval zde střední školu Pascack v Montvale. Později vystudoval angličtinu a dějiny na Cornellské Universitě.

Po promoci, začal svou kariéru jako stand-up komik a herec, vystupoval po komediálních klubech v NY a LA. Díky Stevu Allenovi, se začal objevovat v show Johnyho Carsona a Davida Lettermana v roce 1982. Dostal pár malých rolí v několika celovečerních filmech a TV seriálech jako D.C. CAB (1983), TO JE VRAŽDA, NAPSALA (1984), SHOW GEENY DAVISOVÉ (1985) nebo CANNIBAL WOMEN IN THE AVOCADO JUNGLE OF DEATH (1989).

Maher vidí sebe samotného jako liberála. Podporuje homosexuální sňatky nebo například legalizaci prostituce a marihuany. Je členem "People for the Ethical Treatment of Animals" (Lidé pro etické zacházení se zvířaty) a ve svých talk-show si bere na mušku ekologická témata, jako například globální oteplování. Během prezidentských voleb v USA (2008), Maher plně podporoval Baracka Obamu a zároveň byl velmi kritický k Johnovi McCainovi a Sarah Palinové. Kritika vyvrcholila, když Maher vypustil do oběhu webové stránky: www.freelevi.org, kde si nebere servítky a do Palinové se velice slušně pouští.

Maher má velmi kritický postoj k náboženství, které popsal jako neurologickou poruchu, která brání lidem používat selský rozum. Tvrdí, že náboženství se utápí v pokrytectví a je příčinou mnoha společenských problémů. V roce 2008 spojil síly s režisérem Larry Charlesem a spolu natočili kontroverzní dokument Religulous.

Oslavil 53. narozeniny a nebyl nikdy ženatý. V minulosti prodělal románek s pornohvězdou Heather Hunter. Od roku 2003 měl Maher poměr s bývalou modelkou Coco Johnsen, která od něj po ukončení tohoto 17-měsíčního vztahu, vysoudila bezmála 9 mil. $ za údajnou urážku. Od roku 2006 má vztah s 26-ti letou spisovatelkou a taktéž bývalou pornohvězdou Karrine Steffans. Tvrdí o sobě, že je vysazen na ženy černé pleti.

POLITICALLY INCORRECT byla noční, půl hodinová politická talk show vysílaná od roku 1993 do roku 2002, zprvu na Comedy Central (1993 to 1996) a později na ABC (od roku 1997 až do zrušení pořadu v roce 2002). Bill Maher svým důvtipem a upřímností úspěšně odzbrojoval hosty pořadu až do doby, kdy se nevhodně vyjádřil k útokům na World Trade Center. Pořad byl zrušen i přesto, že se Maher veřejně omluvil. ABC ovšem prohlásila, že show: "Politically Incorrect" byla stáhnuta z vysílání kvůli nízké sledovanosti.

Dnes již kultovní talk-show REAL TIME WITH BILL MAHER, je pokračováním neméně úspěšné "Politically Incorrect". Show je vysílána od roku 2003 na HBO a Maher v ní otevře hodinovou diskuzi pravidelně každý pátek od 22 hodin. Je vytvořena na stejném principu, ale narozdíl od původního pořadu, se v "Real Time with Bill Maher" objevuje méně aktérů a náhodných celebrit (navíc mnohdy komunikují přes satelit). Maher vede se svými hosty dialog o politice a aktuálních událostech. "Real Time s Bill Maher" obdržel několik nominací Emmy. Mezi vyjímečné hosty, kteří se podíleli na show patří: George Clooney, Howard Dean, Michael Moore, Robin Williams, Drew Barrymore, Bradley Whitford, Rev Jesse Jackson, Gen Wesley Clark, Susan Sarandon, Kevin Costner, Gary Hart, Pat Buchanan, Ben Affleck, John Edwards nebo George Carlin.

Sully "punchandcoffee" Sundkvist

Herecká filmografie

Filmy

2018 Bill Maher: Živě z Oklahomy (TV film)
2014 Všechny cesty vedou do hrobu
2013 Iron Man 3
Pozdravy ze spermabanky
2012 Bill Maher: CrazyStupidPolitics - Live from Silicon Valley
2010 Bill Maher… Ale já nekecám (divadelní záznam)
2008 Správná volba
2007 Bill Maher: The Decider (TV film)
2005 Bill Maher: I'm Swiss (TV film)
2003 Bill Maher: Victory Begins at Home (TV film)
Sláva jen pro mrtvé
2002 John Q.
2001 Bill Maher: Be More Cynical (TV film)
Supersvůdníci
1999 Ed TV
1998 Barvy moci
1991 Pizza Man
1989 Amazonky z avokádové džungle smrti
1987 Dům II
Rags to Riches (TV film)
1986 Chlapec - krysa
Nádherné prázdniny (TV film)
1985 Out of Time (TV film)
1983 Taxikáři

TV seriály

2017 Griffinovi (TV seriál)
Emmy-Winning Episode (S16E01)
2015 Black-ish (TV seriál)
Elephant in the Room (S01E23)
2014 13 Nights of Elvira (TV seriál) - a.z.
2013 Domek z karet (TV seriál)
Chapter 6 (S01E06)
Griffinovi (TV seriál)
Bigfat (S11E17)
2012 Dobrá manželka (TV seriál)
Anatomy of a Joke (S04E07)
2010 The Sarah Silverman Program. (TV seriál)
The Silverman and the Pillows (S03E02)
Griffinovi (TV seriál)
Brian píše bestseller (S09E06)
2008 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
2003 Big Time (TV seriál)
2000 Syn pláže (TV seriál)
1999 Čmuchalové (TV seriál)
Všichni starostovi muži (TV seriál)
Politicky nevhodné (S03E19)
1998 Brother's Keeper (TV seriál)
V.I.P. (TV seriál)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)
1993 Roseanne (TV seriál)
It Was Twenty Years Ago Today (S05E20)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Nemůžete chybit (S07E17)
1992 The Jackie Thomas Show (TV seriál)
1991 Charlie Hoover (TV seriál)
1989 One Night Stand (TV seriál)
1987 Hard Knocks (TV seriál)
Max Headroom (TV seriál)
Rags to Riches (TV seriál)
1985 Our Time (TV seriál)
Sara (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Newhart (TV seriál)
1976 Alice (TV seriál)

Dokumentární

2018 Fahrenheit 11/9 - a.z.
Hugh Hefner's After Dark: Speaking Out in America
2017 Vegan 2017 - a.z.
2016 Vegan is the Only Answer - a.z.
2012 Occupy Unmasked
2011 The Undefeated - a.z.
2010 Amerika: Příběh o Spojených státech (TV seriál)
2009 Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel
2008 Meat the Truth
Proboha!
2007 Já jsem zvíře - Příběh Ingrid Newkirkové a organizace PETA
Všechno je v pohodě - a.z.
2006 A/k/a Tommy Chong
Pod maskou
2005 Fuck
The Aristocrats
V Hlubokém hrdle
2004 Choose or Lose Presents: The Best Place to Start (TV film)
2003 Stupidity (TV film)
Uncensored Comedy: That's Not Funny (TV film)
2002 Heroes of Black Comedy (TV film)
Smothered: The Censorship Struggles of the Smothers Brothers Comedy Hour (TV film)
2000 Spotlight on Suffering
1997 College of Comedy with Alan King, The (TV film)
1987 Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)

TV pořady

2017 69. Emmy Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Bill Maher: Živě z Washingtonu DC (TV pořad)
2012 Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
Larry King Now (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 81. Annual Academy Awards (TV pořad)
The Jay Leno Show (TV pořad)
2006 Comic Relief 2006 (TV pořad)
2004 CBC News: The Hour (TV pořad)
2003 Amerika hledá topmodelku (TV pořad)
Hollywoodská setkání (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 Primetime Glick (TV pořad)
1999 The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
The Man Show (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
Howard Stern Radio Show, The (TV pořad)
Sin City Spectacular (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
Politically Incorrect (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
The Larry Sanders Show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Dokumentární

2013 Vice - Svět pod lupou (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace