foto

Jack Warden

  • nar. 18.9.1920
    Newark, New Jersey, USA
  • zem. 19.7.2006 (85 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jack Warden se narodil 18. září 1920 v Newarku (New Jersey), ale vyrůstal u prarodičů v Louisville v Kentucky, kde také maturoval na Du Pont Manuel High School. Stal se profesionálním boxérem a ve welterově váze pod jménem Johnny Costello odboxoval 13 zápasů , ale za velmi málo peněz. Takže než vstupil v roce 1938 do námořnictva (NAVY), živil se jako vyhazovač v nočním klubu, nebo jako plavčík. Po třech letech v Číně u Yangtze River Patrol narukoval k parašutistům (United States Merchant Marine), kde působil po zbytek války.

Po 2. světové válce vystudoval herectví v New Yorku a brzy se uplatnil na divadle (v zájezdové divadelní společnosti Margo Jonesové v Dallasu) a v televizi. Střídavě působil na Broadwyi a na regionálních scénách. Svůj filmový debut si odbyl ve snímku MUŽ S MÝM OBLIČEJEM (r. E. Montagne, 1951). V letech 1952 - 1955 působil v seriálu MR. PEEPERS. Průlom v kariéře znamenala role porotce č. 7, v soudním dramatu podle TV hry Reginalda Rose DVANÁCT ROZHNĚVANÝCH MUŽŮ (r. S. Lumet, 1957). Za svou kariéru vytvořil více než sto filmových a TV rolí. Dvakrát byl za své výkony nominován na Oscara: mrzoutský fotbalový trenér Max Corkle ve fantastické komedii NEBE POČKÁ (r. B. Henry, 1978) a podváděný manžel-magnát Lester Carr v komedii o záletnickém kadeřníkovi ŠAMPÓN (r. H. Ashby, 1975). Za ztvárnění postavy fotbalového trenéra George Halase v TV dramatu BRIANOVA PÍSEŇ (r. B. Kulik, 1971)získal cenu Emmy.

Jack Warden se v roce 1958 oženil s francouzskou herečkou Vandou Dupre, se kterou měl syna Christophera. Od roku 1970 žili odděleně, přestože se nikdy nerozvedli. Ve věku 85 let zemřel 19. července 2006 v New Yorku.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2000 Náhradníci
1999 Flanderský pes
1998 Bláznivý boss
Skandál Bulworth
Špinavá práce
1997 Volunteers, The
Øen i Fuglegaden
1996 Ed
1995 Co dělat v Denveru, když člověk nežije
Mocná Afrodíté
Ten kluk je postrach 3 (TV film)
Zatímco jsi spal
1994 Výstřely na Broadwayi
1993 Ďáblův advokát
1992 Hračky
Noc a město
Náš milý nebožtík
1991 Ten kluk je postrach 2
1990 Každý vyhrává
Soud (TV film)
Ten kluk je postrach
1988 Dead Solid Perfect (TV film)
Pevnost
Police Story: The Watch Commander (TV film)
1987 Hoover vs. the Kennedys: The Second Civil War (TV film)
Still Crazy Like a Fox (TV film)
Three Kings, The (TV film)
Three Wishes for Jamie (TV film)
Září
1986 Cosmic Eye, The
1985 Alenka v říši divů (TV film)
Pilotův návrat
1984 Helen Keller: The Miracle Continues (TV film)
Koumáci
1983 Dcera svého otce (TV film)
1982 Rozsudek
1981 Chu Chu and the Philly Flash
Great Muppet Caper, The
Je to fajn
Tmavohnědá kopie
1980 A Private Battle (TV film)
Ojetá auta
1979 ...a spravedlnost pro všechny
Byl jsem při tom
Dreamer
Po dobrodružství Poseidonu
Topper (TV film)
Šampion
1978 Nebe může počkat
Smrt na Nilu
1977 Bílý bizon
1976 Operace Blesk (TV film)
Všichni prezidentovi muži
1975 Journey from Darkness (TV film)
They Only Come Out at Night (TV film)
Šampón
1974 Dva klobouky
Godchild, The (TV film)
Memory of Two Mondays, A (TV film)
Remember When (TV film)
Učňovská léta Duddyho Kravitze
1973 Muž, který miloval Kočičí tanec
Wheeler and Murdoch (TV film)
1972 Dig
Lieutenant Schuster's Wife (TV film)
Man on a String (TV film)
1971 Brianova píseň (TV film)
Face of Fear, The (TV film)
Kdo je Harry Kellermann a proč o mně říká ty strašné věci?
Letní strom
Sporting Club, The
Welcome to the Club
What's a Nice Girl Like You...? (TV film)
1968 Bye Bye Braverman
1965 Naslepo
1964 The Thin Red Line
1963 Donovanův útes
1962 Flashing Spikes (TV film)
Útěk ze Zahrainu
1961 The Lawbreakers
1960 Wake Me When It's Over
1959 That Kind of Woman
The Sound And The Fury
1958 Darby's Rangers
Pluj tiše, pluj hluboko
1957 Bachelor Party, The
Dvanáct rozhněvaných mužů
Edge of the City
The Lark (TV film)
1955 The Challenge (TV film)
1953 Odtud až na věčnost
1952 Red Ball Express
1951 Man with My Face
The Frogmen
You're in the Navy Now

TV seriály

1989 Knight & Daye (TV seriál)
1985 Léta Páně (TV seriál)
Robert Kennedy & His Times (TV seriál)
1984 Crazy Like a Fox (TV seriál)
1979 Bad News Bears, The (TV seriál)
1976 Jigsaw John (TV seriál)
1967 N.Y.P.D. (TV seriál)
1965 Adventures of Gallegher, The (TV seriál)
The Wackiest Ship in the Army (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1961 The Asphalt Jungle (TV seriál)
1960 Outlaws (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Mighty Casey (S01E35)
1959 The Twilight Zone (TV seriál)
The Lonely (S01E07)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1955 Norby (TV seriál)
1954 Center Stage (TV seriál)
Justice (TV seriál)
1952 Mister Peepers (TV seriál)

Dokumentární

1978 Death on the Nile: Making of Featurette (TV film) - a.z.

TV pořady

2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1960 Here's Hollywood (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace