foto

Karel Fiala

  • nar. 3.8.1925 (92 let)
    Hrusov, Ostrava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Fiala pochází z Ostravy a původně se vyučil kominíkem, jeho zájem o zpěv jej pak ale přivedl na Státní konzervatoř do Prahy, kterou absolvoval v roce 1952. Poté dva roky působil v Národním divadle a od roku 1956 byl několik desetiletí jako tenor sólistou Hudebního divadla v Karlíně. Za zmínku stojí jeho role v operetách Rosemarie, My Fair Lady nebo Veselá vdova.

Od poloviny padesátých let se začínal uplatňovat také ve filmu, byť v malých rolích. Hlavní roli Dalibora dostal ve filmovém přepisu opery DALIBOR (1956), zaznamenat jej můžeme také v dodnes známé pohádce DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959). Karel Fiala je dodnes známý de facto jedinou filmovou rolí, a to sice ve slavné parodii LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964); zde překvapivě ochotně přistoupil na to, že bude pouze hrát, zatímco zpěv přenechal tehdy začínajícímu Karlu Gottovi. Slibný start ke kariéře však zůstal bez odezvy a Karel Fiala se nadále ve filmu objevil jen výjimečně a opět v malých úlohách. Do jisté míry je to dáno i faktem, že od roku 1947 byl členem Komunistické strany, z níž ale po roce 1968 vystoupil a jako nestraník neměl takové možnosti uplatnění. V roce 1988 byl nicméně jmenován zasloužilým umělcem.

Karel Fiala je potřetí ženatý a má čtyři syny.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2002 Monte Cristo (divadelní záznam)
1988 Pražská 5
Tichý společník
1984 Amadeus
1982 Od vraždy jenom krok ke lži
1980 Orfeus v podsvětí (TV film)
1975 Král tuláků (TV film)
1974 Krajkový šátek (divadelní záznam)
1972 Na tý louce zelený (divadelní záznam)
Nešvindluj, miláčku!
1970 Lítost (TV film)
Uličnice (divadelní záznam)
1969 Most u Remagenu
1968 Šíleně smutná princezna
1967 Poupě (TV film)
1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera
1961 Reportáž psaná na oprátce
1959 Dařbuján a Pandrhola
1958 Povodeň
1956 Dalibor
Labakan
1955 Direktiva (studentský film)

Dokumentární

2009 Zapomenutý svět komunismu (TV film)
2008 Příběhy slavných: Zlomený vlastenec (TV film)
1999 Rádio Limonádový Joe (TV film)

TV pořady

2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2005 Pošta pro tebe (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Basta fidli (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1986 Vrať se, vše odpuštěno (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Krajané a rodáci (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace