foto

János Bán

  • nar. 4.10.1955 (64 let)
    Gyõr, Maďarsko

Zajímavosti o tvůrci (14)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - „Když zjistili, že jedu na předávání Oscarů, ihned mi předali cenu, která byla jakýmsi předstupněm ceny Kossuth, což je v Maďarsku pro herce nejvýznamnější ocenění. Tehdejší vládnoucí garnitura totiž nechtěla, abych byl oceněný v Americe dříve než v Maďarsku,“ prohlasil János Bán v jednom rozhovoru. [Zdroj: Denik.cz] (Bioscop)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Panelák, ve kterém měl Otík (János Bán) coby novopečený Pražák bydlet, je model OP 1.11 na tehdy rozestavěném sídlišti Barrandov. V bytě se nacházel elektrický sporák, protože tou dobou ještě na barrandovském sídlišti nebyl zaveden plyn. (Zdroj: ČSFD.cz)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Marián Labuda st. (Pávek) Zdeněk Svěrák (maliar Ryba) a János Bán (Otík Rákosník) sa stretli znovu spolu až po 26 rokoch od natočenia filmu pri príležitosti udeľovania cien na  Art Film Feste. Kým Labuda s Bánom pravidelne komunikujú prostredníctvom telefónu, Svěrák s maďarským hercom v kontakte nebol.„Každoročne si volávame, no stretli sme sa až teraz,“ prezradil Marián Labuda. Jeho maďarský priateľ ho doplnil, že ich komunikácia prebieha mnohojazyčne. Najčastejšie však v nemčine, no keďže ani jeden z nich nie je v nemčine „expertom“ niektoré slovíčka sú v angličtine, niečo v slovenčine i maďarčine. „Musím Jánosa pochváliť, pretože urobil pokroky. Keď sme nakrúcali Vesničku, nevedel po slovensky takmer ani slovo a bol vyplašený takmer pri každej scéne, lebo ničomu nerozumel. Stále volal na tlmočníčku, aby mu prišla prekladať. Dnes rozpráva už aj trošku po slovensky a aj po česky,“ dodal Labuda. (Raccoon.city)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - János Bán (Otík Rákosník) uvedl, že při premiéře filmu ve Spojených státech amerických ho spolu s Mariánem Labudou (Pavel Pávek) kritika označila za Laurela a Hardyho východní Evropy. (JoranProvenzano)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Zemědělské družstvo, kam pochodovali Otík (János Bán) s panem Pávkem (Marián Labuda), přežilo bouřlivý čas po roce 1989 a stále funguje. Jen s tím rozdílem, že už nemá kovovou bránu. (Zdroj: Nejznámější filmová místa) (med)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Pávek (Marián Labuda) s Otíkem (János Bán) jezdí s terénním nákladním vozem značky Praga V3S. (Kirman)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Scéna, kdy jede řidič Pávek (Marián Labuda st.) s Otíkem (János Bán) pro cement do Berouna, je ve skutečnosti natočena ve směru opačném - z Berouna. (hippyman)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Spoiler: Otík (János Bán) ve filmu řekne pouze „Pan Pávek“, „Pane Pávek, Pane Pávek, já nechci k Turkovi.“, „57, 57 biografů mají.“, „Rohlik, rohlik.“, „Holuby, holuby.“, „Po žních.“, „Po žních musím.“, „Pan Pávek, že?“, „Do žní.“ (vyfuk)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Maďarský herec János Bán neměl s proslulým nechápavým výrazem žádný problém, neboť vůbec nerozuměl tomu, co si ostatní povídají. (alonsanfan)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Film se měl původně jmenovat Plachťák, podle Otíkových (János Bán) uší. (alonsanfan)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Maďarský herec János Bán si musel na své vlastní náklady v Maďarsku na požádání režiséra Jiřího Menzela nechat sám vyrobit umělé zuby, které nosil ve filmu kvůli své roli zaostalého Otíka. Režisér Jiří Menzel totiž neměl v té době k dispozici žádné, které by mu mohl kvůli jeho roli do filmu půjčit. (Lynette)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Místo, kde si pan Pávek (Marián Labuda) v Praze na konci filmu vyzvedne Otíka (János Bán), je sídliště u stanice metra Háje (tehdy Kosmonautů) v ulici Opatovská. (navabaca)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Představitel Otíka János Bán si objednával jen rohlíky a pil jen pivo. Víc si toho totiž česky objednat neuměl. A tyto dvě slova "rohlík" a "pivo" odkoukal ze scénáře. (dimaggio)

  • Vesničko má středisková (1985)

    - Na filmovém festivalu v Paříži získal v roce 1987 představitel Otíka János Bán cenu pro nejlepšího herce. (Stocki)

Herecká filmografie

Filmy

2017 A kockaember
A színésznő (TV film)
Átalakítás folyamatban
2015 Argo 2
Líza, liščí víla
2013 A régi házban (TV film)
2011 Budapešťský anděl (TV film)
Hotel Úsvit (studentský film)
2010 Így, ahogy vagytok
2009 Bibó körút
2008 Rövid, de kemény... életem
2007 A Nap utcai fiúk
Dolina
2006 Budakeszi srácok
Mansfeld - z vyššího hlediska
2005 Történetek az elveszett birodalomból (TV film)
Člověk bez osudu
2003 Rinaldo
2001 Szivárvány harcosa, A (TV film)
1999 Visszatérés (Kicsi, de nagyon erös 2.)
1998 Presszó
1997 Modré z nebe
1996 Csajok
Szappanbuborék (TV film)
1995 Albert, Albert (TV film)
Crime impuni (TV film)
1994 A pártütök
Itt a földön is (TV film)
1993 Kugli - Fegyencek szabadságon (TV film)
1992 Kutyabaj
Ördög vigye
1991 Az apostol (TV film)
Stalinova snoubenka
1990 Kicsi, de nagyon erős
Mrozek: Mulatság (TV film)
1989 Béketárgyalás, avagy az évszázad csütörtökig tart
Hét akasztott (TV film)
Oktogon (TV film)
Tanmesék a szexről
1988 Küldetés Evianba
Rudé horko
Ítéletidő (TV film)
1987 Hajnali háztetők
Poslední rukopis
Víkend za milión
1986 Mamiblu
1985 Békestratégia (TV film)
Navrtávač děr
Vesničko má středisková
1984 Egy fiú börönddel (TV film)
Eszmélés
Hra v oblacích
1983 Szép história (TV film)
1982 Kabala
1980 IV. Henrik király (TV film)
Szerelmem Elektra (TV film)
1979 Každou středu
Koportos
1976 Operabál 13 (TV film)

TV seriály

2017 Tóth János (TV seriál)
Hentes múzeum (S01E11)
2012 Átok (TV seriál)
Szakadás (S02E09)
Merülés (S02E08)
2011 Átok (TV seriál)
Törés (S02E07)
Az éjszaka (S02E06)
Kilégzés (S02E05)
další epizody (6)
2008 Presszó (TV seriál)
Hadüzenet (E11)
Nemzedéki problémák (E10)
Kísért a múlt (E06)
další epizody (6)
1991 Julianus barát (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
1986 A falu jegyzője (TV seriál)
Episode 4 (E04)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
další epizody (4)

Režijní filmografie

Filmy

1991 Ítéletlenül

Host

TV pořady

2014 Festivalové minúty ARTFILM (TV pořad)
2010 Hogy volt!? (TV pořad)

Fanoušci tvůrce