foto

Leticia Calderón

  • nar. 15.7.1967 (52 let)
    Mexico City, Mexiko

Biografie

Od dětství snila o tom, že bude herečkou, dnes patří v Mexiku mezi ty nejpopulárnější, a to hlavně díky telenovele "Esmeralda" (1997). Leticia Calderón pochází z katolické rodiny, ve které vyrůstala se třemi bratry. Před kamerou stála poprvé v osmi letech a na svém kontě má dnes (2008) už přes pětadvacet telenovel.

O seriálech "Amalia Batista" (1983), "Principessa" (1984), "El Camino Secreto" (1986) a "Monte Calvario" (1988) říká, že jí daly cennou zkušenost a možnost spolupracovat s velkými herci. V "La Indomable" (1987), ve své první větší roli, svým účesem a mašlemi přišla s novými módními trendy. V "Entre la vida y la muerte" (1993) zase objevila krásné věci, které se vážou k mayské kultuře a které Leticia Calderón miluje. V seriále "Yo Compro Esa Mujer" (1990) si zase údajně zamilovala šaty, účesy, kulturu a vůbec byla ráda za příležitost vyzkoušet si “život” na přelomu 19. a 20. století.

Většina jejích postav jsou silné, temperamentní ženy, které si stojí za svým a hájí svá práva. Od narození slepá, nevinná a něžná Esmeralda z nich byla tou “nejslabší”. Zahrála si zde po boku Fernanda Colungy (José Armando) a o postavě, které dala nemálo ze svého půvabu, Leticia říká: “Byl to projekt, který pro mě ve světě otevřel dveře.” Nejdůležitější věcí na herectví je podle ní schopnost být někým jiným a je to vzájemný prospěch: v jejích postavách je hodně z Leticie a jejich prostřednictvím zase ona poznává samu sebe. Každá jí něco přinesla, a zejména pak lásku publika.

Od listopadu 1997, od začátku natáčení “Esmeraldy”, do konce února 1999 byla provdaná za dentistu Marco Lopeze, který jí ale při natáčení rušil. Od března 2003 žila s advokátem Juanem Colladou, se kterým má také své dva syny, Luciana a Carla. Když nepracuje, tak prý ráda spí, vaří a setkává se s přáteli.

Herecká filmografie

Filmy

1992 Noches de ronda

TV seriály

2019 El corazón nunca se equivoca (TV seriál)
2016 Mujeres de negro (TV seriál)
2015 A que no me dejas (TV seriál)
2012 Amor bravío (TV seriál)
2011 Fuerza del destino, La (TV seriál)
2008 En nombre del amor (TV seriál)
2006 Heridas de amor (TV seriál)
2003 Opravdová láska (TV seriál)
1999 Cuento de Navidad (TV seriál)
El diario de Daniela (TV seriál)
Labyrinty vášně (TV seriál)
1997 Antorcha encendida, La (TV seriál)
Esmeralda (TV seriál)
1993 Entre la vida y la muerte (TV seriál)
1991 Valeria y Maximiliano (TV seriál)
1990 Yo compro esa mujer (TV seriál)
1988 Casa al final de la calle, La (TV seriál)
1987 Indomable, La (TV seriál)
Tal como somos (TV seriál)
1984 Principessa (TV seriál)
1983 Amalia Batista (TV seriál)
1982 Ángel caído, El (TV seriál)