foto

Melissa Sue Anderson

  • nar. 26.9.1962 (56 let)
    Berkeley, California, USA

Biografie

Melissa se narodila v kalifornském Berkeley. Mnoho hereček se příliš nepodobá postavám, které hrají, což ale není případ Melisy. Ve skutečném životě je Melissa velmi podobná své nejznámější filmové postavě - Mary Ingalls – tichá, spíše plachá dívka, která si raději přečte knihu než aby šplhala po stromech. Její kariéra se dala do pohybu tehdy, když její učitel tance doporučil rodičům, aby našli pro Melissu agenta. Bloňdatá modrooká kráska se poté začala objevovat v televizních reklamách a postupě přicházely i seriálové a filmové nabídky. Na začátku herecké kariéry se mihla v epizodních rolích několika seriálů. Na přelomu 60. a 70. let se objevila například v rodinném fantasy seriálu BEWITCHED, v seriálu THE BRADY BUNCH nebo v akčním krimiseriálu SHAFT.

Poté přišla její průlomová role, když Melissa hrála Mary Ingallsovou nejprve ve westernu LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE z roku 1974 a poté v jeho seriálové verzi a byla také jedinou členkou hereckého štábu, která za účinkování v tomto seriálu byla nominována na cenu Emmy – bylo to v roce 1978. Zahrála si také dívku Tommyho Prattera ve filmu Rogera Donaldsona MARIE z roku 1985. Objevila se v mnoha seriálech, například v TO JE VRAŽDA, NAPSALA, GLITTER nebo HOTEL. Zahrála si mimo jiné Vistu Fordovou v seriálu LOVE BOAT – zde se objevila společně s Lorenzem Lamasem – ztvárňovali zde mladý pár odolávající snahám rodičů dát je dohromady. Společně s Yvette Marcelovou si zahrála v seriálu THE EQUALIZER a s Cheryl Darrinovou v seriálu PARTNERS. Má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a v roce 1998 byla uvedena do síně slávy westernových herců v Národním kovbojském a westernovém muzeu v Oklahomě.

V době, kdy se s Lorenzem Lamasem objevila v LOVE BOAT, se mluvilo o jejich románku. Později chodila s Frankem Sinatrou juniorem, ačkoliv byl v té době více než dvakrát starší než ona. V březnu roku 1990 se však provdala za Marka Sloana, se kterým žije dodnes. Mají spolu dvě děti: dceru Piper a syna Griffina.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 Angláni na útěku
2014 Veronica Marsová
2007 Marco Polo (TV film)
2006 Deset a půl stupně: Apokalypsa (TV film)
Zavražděné děti
2003 Velké dítě Dickie Roberts
1998 Zemětřesení v New Yorku (TV film)
1990 Forbidden Nights (TV film)
Manuel, le fils emprunté
Mrtví neumírají
1989 The 16th Annual Daytime Emmy Awards
The Return of Sam McCloud (TV film)
1988 Daleký sever
Memories of Manon (TV film)
Suicide Club, The
1986 Dark Mansions (TV film)
1984 Chattanooga Choo Choo
Finder of Lost Loves (TV film)
1983 First Affair (TV film)
1982 Innocent Love, An (TV film)
1981 Advice to the Lovelorn (TV film)
Midnight Offerings (TV film)
Všechno nejlepší k mým narozeninám
1979 Little House Years (TV film)
Skatetown, U.S.A.
Survival of Dana (TV film)
1978 A Different Approach
1977 James at 15 (TV film)
1976 Loneliest Runner, The (TV film)

TV seriály

1999 Partners (TV seriál)
1994 Burkeho zákon (TV seriál)
1992 X-Men (TV seriál)
1989 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
S vraždou na mysli (S04E08)
1985 The Equalizer (TV seriál)
1984 Finder of Lost Loves (TV seriál)
Glitter (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Vraždila Jessica? (S01E04)
1983 Hotel (TV seriál)
1981 Spider-Man and His Amazing Friends (TV seriál)
1979 A New Kind of Family (TV seriál)
1978 Little House on the Prairie (TV seriál)
I'll Be Waving as You Drive Away: Part 2 (S04E22)
I'll Be Waving as You Drive Away: Part 1 (S04E21)
A Most Precious Gift (S04E20)
další epizody (9)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
Little House on the Prairie (TV seriál)
Freedom Flight (S04E13)
Here Come the Brides (S04E12)
Meet Me at the Fair (S04E11)
další epizody (24)
1976 Little House on the Prairie (TV seriál)
The Hunters (S03E10)
The Bully Boys (S03E09)
Fred (S03E08)
další epizody (21)
1975 Little House on the Prairie (TV seriál)
The Gift (S02E11)
At the End of the Rainbow (S02E10)
The Camp-Out (S02E09)
další epizody (20)
1974 Little House on the Prairie (TV seriál)
Christmas at Plum Creek (S01E15)
The Lord Is My Shepherd (S01E14)
The Award (S01E13)
další epizody (15)
1973 Shaft (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)
1969 The Brady Bunch (TV seriál)
1964 Bewitched (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)

Dokumentární

2017 Tax Shelter Terrors - a.z.
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2002 Sagas: Melissa Sue Anderson (TV film)
1982 Hollywood's Children - a.z.

Host

TV pořady

1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace