foto

Dome Karukoski

  • nar. 29.12.1976 (41 let)
    Nikósie, Kypr
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dome Karukoski (1976, Nikósie, Kypr) absolvoval Univerzitu umění a designu v Helsinkách a už ve svém absolventském filmu Holka, ty jsi hvězda (Tyttö, sinä olet tähti, 2005) se zaměřil na problémy mladých lidí. Divácky úspěšný snímek byl ve Finsku nominován na osm výročních cen Jussi a dočkal se uvedení na festivalech Berlinale a Tribeca. Jeho druhý snímek Tummien perhosten koti (Domov temných motýlů, 2008) byl vybrán, aby Finsko reprezentoval na Oscarech, a Karukoski byl za něj při udílení národních výročních cen Jussi odměněn jako nejlepší režisér. Vedle režie celovečerních filmů se Karukoski věnuje práci pro televizi a jako hráč i trenér florbalu a americkému fotbalu. Zakázané ovoce je jeho třetí celovečerní film.

44. MFF K. Vary 2009

Režijní filmografie

Filmy

2017 Tom of Finland
2015 Lähde omiesi matkaan
2014 Mrzout
2013 Lví srdce
Yhteispeli
2012 Valtatie 13 (TV film)
2011 Burungo
2010 Laponská odysea
2009 Zakázané ovoce
2008 Domov šedých motýlů
2005 Holka, ty jsi hvězda
2003 Käytösrangaistus (studentský film)
Verenperintö (studentský film)
Mannerheim

TV seriály

2011 Maailmanparantaja (TV seriál)
2008 Suojelijat (TV seriál)
Roope - piru vai paholainen? (E05)
Arto - aja, automies, aja! (E02)
Veljet (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)

Hudební videoklipy

2014 Lohtu (hudební videoklip)
2004 YUP: Päivä kerrallaan (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 Mrzout
2012 Valtatie 13 (TV film)
2011 Burungo
2008 Domov šedých motýlů

Hudební videoklipy

2014 Lohtu (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2013 Temné vody
2011 Burungo
2008 Domov šedých motýlů
2005 Holka, ty jsi hvězda
2000 Kuningas Hidas

TV seriály

2009 Uutishuone (TV seriál)
Puhu hiljaa rakkaudesta (E06)
2008 Suojelijat (TV seriál)
Noora - mustaa ja valkoista (E09)
Roope - piru vai paholainen? (E05)
Arto - aja, automies, aja! (E02)
Veljet (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2006 Rikospoliisi ei laula (TV seriál)
Tuntomerkkeihin sopiva (E03)

Dokumentární

2010 Toinen minä (TV seriál)
2009 Uuden aallon jäljillä (TV film)

TV pořady

2016 Jussi Gaala 2016 (TV pořad)
2015 Jussi Gaala 2015 (TV pořad)
2014 Jussi Gaala 2014 (TV pořad)
2013 Dancing on Ice (TV pořad)
Suorana: Kortesmäki (TV pořad)
2012 Heikki & Mikko Show (TV pořad)
Hyvät ja huonot uutiset (TV pořad)
2011 Jussi Gaala 2011 (TV pořad)
Korkojen kera (TV pořad)
2010 Nenäpäivä-show (TV pořad)
2009 10 kirjaa rakkaudesta (TV pořad)
Miitta-täti (TV pořad)
Ne Salmiset (TV pořad)
Puoli seitsemän (TV pořad)
2008 Popkult (TV pořad)
Strada (TV pořad)
2007 100 vuotta, 100 minuuttia (TV pořad)
2006 Jussi Gaala 2006 (TV pořad)
2005 Pressiklubi (TV pořad)
2004 Arto Nyberg (TV pořad)
Ruben & Joonas (TV pořad)
2003 Voimala (TV pořad)
2002 Hyppönen Enbuske Experience (TV pořad)
Runoraati (TV pořad)
1998 Uutisvuoto (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Lohtu (hudební videoklip) - a.z.

Producentská filmografie

Filmy

2018 Veljeni vartija

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace