foto

R. Lee Ermey

  • nar. 24.3.1944 (73 let)
    Emporia, Kansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ronald Lee Ermey se narodil v kansaském městě Emporio. Jako dospívající měl problémy s zákonem, několikrát byl zatčen a soudce mu dal na výběr dvě možnosti – buď službu u armády nebo vězení. Ronald zvolil první možnost a strávil tak celkem 11 let (1961 – 1972) u námořnictva, z toho 14 měsíců ve válce ve Vietnamu. V roce 1972 odešel kvůli zraněním do vojenského důchodu V témže roce přesídlil na Filipíny, kde začal studovat na univerzitě v Manile kriminologii a drama.

Poprvé se objevil ve filmu právě v době, kdy studoval na univerzitě v Manile. Nejrpve si zahrál v několika filipínských filmech, poté si zahrál instruktora u námořnictva ve snímku THE BOYS IN COMPANY „C“. Poté ztvárnil pilota helikoptéry v akčním válečném dramatu Francise Forda Coppoly APOKALYPSA. Režisér Coppola si Ronalda díky jeho přímým zkušenostem z války ve Vietnamu vybral i jako odborného poradce pro tento svůj film. Během následujících několika let si Ronald zahrál několik menších rolí.

Zlom pro Ronalda nastal až v roce 1987, kdy ho režisér Stanley Kubrick – kterého Ronald zaujal už ve svém prvním filmu - obsadil do role sadistického instruktora - seržanta Hartmana ve svém snímku FULL METAL JACKET. I režisérovi Kubrickovi posloužil Ronald jako odborný technický poradce. Režisér Kubrick dokonce umožnil Ronaldovi napsat si svůj vlastní dialog a do značné míry při natáčení improvizovat, což bylo v jeho filmech raritou. Jak sám Kubrick později uvedl, byl Ronald ve své roli výborný a většinou potřeboval na určitou scénu jen asi dvě až tři klapky – i to bylo u Kubrickových filmů raritou. Ronaldův výkon byl kritiky velmi dobře přijat a Ronald byl za tuto roli nominován na Zlatý Globus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Od tohoto úspěchu se Ronald objevil v dalších asi 60 filmech, jako například: MISSISSIPPI BURNING, DEAD MAN WALKING, SE7EN, LEAVING LAS VEGAS, LIFE, MAN OF THE HOUSE, TOY SOLDIERS nebo jako ďábelský sadista v TEXASKÉM MASAKRU MOTOROVOU PILOU I a II. Ve vojenských a velitelských rolích se objevil také v několika seriálech jako KIM POSSIBLE, SIMPSONOVI, FAMILY GUY, MIAMI VICE, HOUSE - zde si zahrál otce doktora House, který byl oceněným pilotem nebo v sitcomu SCRUBS. V roce 2009 byl Ronald hostem jednoho z pořadů na kanálu History Channel, který se zabýval historickým vývojem různých zbraní používaných dnešní armádou.

V roce 1975 se jeho manželkou stala přítelkyně Nila, se kterou má již čtyři děti. Z předchozího manželství má další dvě dcery.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2012 Sousedská hlídka
2010 Toy Story 3: Příběh hraček
2008 Slunovrat
2006 Past na žraloka
Texaský masakr motorovou pilou: Počátek
X-Men: Poslední vzdor
2005 Pán Domu
2004 Y.M.I.
2003 Krysař Willard
Texaský masakr motorovou pilou
2002 A.K.A. Birdseye
Běž, Ronnie, běž!
Frank McKlusky
Salton Sea
2001 Megiddo: The Omega Code 2
Na miskách vah
Na texaské hranici
Nebezpečná partie
Pekelná ženská
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins
Jericho
Tajná válka
Vynechané stránky
1999 Bytový komplex (TV film)
Doživotí
Lavina
Toy Story 2: Příběh hraček
Znáš mé jméno (TV film)
1998 Gangsteři z Atlantic City
Vzácný gen
1997 Mrtví muži netančí
Past
Tvrdí chlapi (TV film)
Zázračný běžec
Zbraň davového šílenství (TV film)
1996 Přízraky
Soul of the Game (TV film)
1995 Bojovník
Karate tiger 7: Nejlepší z nejlepších 3 - Není cesty zpět
Leaving Las Vegas
Mrtvý muž přichází
Pod bláznivým měsícem
Sedm
Toy Story: Příběh hraček
Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV film)
Vražda prvního stupně
1994 Aljaška v plamenech
Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas
Francouzské hedvábí (TV film)
Kidnapped
Okovy moci
Osudový zvrat
1993 Hexina
Lupiči těl
Návrat Sommersbyho
1991 Nebezpečná hra na vojáky
Pravá totožnost
Skrytá můra
1990 Dnes v noci jsem nebezpečná (TV film)
Kid
Kořist (TV film)
Pohřbena zaživa (TV film)
Průrva
1989 Ďáblův mstitel
Fletch žije
Obléhání základny Gloria
1988 Hořící Mississippi
1987 Olověná vesta
1984 Purpurová srdce
1979 Apokalypsa
1978 The Boys in Company C

TV seriály

2015 Simpsonovi (TV seriál)
Čekání na Duffmana (S26E17)
2011 Griffinovi (TV seriál)
Do starého železa (S10E09)
2008 Batman: Odvážný hrdina (TV seriál)
2006 Eleventh Hour (TV seriál)
Dr. House (TV seriál)
Tatínkův chlapeček (S02E05)
2004 Father of the Pride (TV seriál)
2002 Fillmore! (TV seriál)
Kim Possible (TV seriál)
2001 Grim & Evil (TV seriál)
Invader ZIM (TV seriál)
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Rytíř sobotní noci (S03E09)
2000 Policejní okrsek (TV seriál)
1999 Akce (TV seriál)
Big Guy and Rusty the Boy Robot (TV seriál)
Roughnecks: The Starship Troopers Chronicles (TV seriál)
Spongebob v kalhotách (TV seriál)
1998 Maximum Bob (TV seriál)
1997 Cracker (TV seriál)
The Angry Beavers (TV seriál)
1996 Každý den v akci (TV seriál)
Promised Land (TV seriál)
1995 JAG (TV seriál)
Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Zjevení (S03E11)
Simpsonovi (TV seriál)
Poslední šance Leváka Boba (S07E09)
1994 Sweet Justice (TV seriál)
1993 Dobrodružství Brisco Countyho Jr. (TV seriál)
1992 Human Target (TV seriál)
1991 Civil Wars (TV seriál)
Street Justice (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 China Beach (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)

Dokumentární

2017 Filmworker
2014 Kubrick Remembered
2010 Holky s mačetami útočí!
2009 Zajistit a nabít s R. Lee Ermeyem (TV seriál)
2007 Down to the Bone: Anatomy of a Prequel
Full Metal Jacket: Between Good and Evil
2006 Max on Set: The Texas Chainsaw Massacre - The Beginning (TV film)
2005 Hollywood Vietnam (TV film)
100 Greatest War Films, The (TV film)
2004 Chainsaw Redux: Making a Massacre
2002 Mail Call (TV seriál)
1999 This Week in History (TV seriál)

TV pořady

1994 Howard Stern (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2004 Dr. House (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace