foto

Dorian Harewood

  • nar. 6.8.1950 (68 let)
    Dayton, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Willie Dorian Harewood je americký herec. Harewood se narodil v Daytonu ve státě Ohio, rodičům Emersonovi Macaulayovi a Estelle Olivii Harewood. Měl dalších pět sourozenců – tři sestry a dva bratry. V roce 1971 absolvoval University of Cincinnati.

Harewood poprvé zaujal filmovou veřejnost ztvárněním Simona Haleyho /otce Alexe Haleyho/ z TV miniseriálu ROOTS: THE NEXT GENERATIONS /1979/. Postavu Jesseho Owense si zahrál v životopisném snímku THE JESSE OWENS STORY /1984/ a roli Eightballa ztvárnil ve válečném dramatu Stanleyho Kubricka FULL METAL JACKET /1987/. Vedlejší postavu Roberta Stacka si pak střihnul v TV seriálu STRIKE FORCE /1981-1982/.

V roce 1994 byl oceněn cenou NAACP Image Award pro mimořádný herecký výkon v drama seriálu I'LL FLY /1991-1993/, resp. za roli saxofonisty „Cool Papa" Charlestona. V roce 1995 spoluhrál s Warrenem Chaneym v dokudramatu AMERICA: A CALL TO GREATNESS a v seriálu VIPER /1994-1999/ účinkoval v roli Dr.Juliana Wilkese. Vedlejší roli Hallmarka si zahrál po boku Jeana-Clauda van Damma v akčním thrilleru SUDDEN DEATH /1995/, jako porotce č.5 hrál v kultovním krimi dramatu 12 ANGRY MEN /1997/ a s Halle Berry si zahrál v akčním hororu GOTHIKA /2003/.

V roce 2012 pracoval jako hlasatel a moderátor pro TV stanici NBC. Na udílení cen Primetime Emmy Awards byl v roce 1995 spolu se členy výrobního štábu životopisného snímku HANK AARON: CHASING THE DREAM nominován na cenu Emmy Award v kategorii mimořádný film informačního charakteru. V roce 2000 byl nominován na cenu Image Award pro mimořádný herecký výkon ve vedlejší roli v drama seriálu THE HOOP LIFE /1999-současnost 2014/. Od roku 1979 je ženatý s Nancy Harewood, se kterou má dvě děti.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2015 Správná holka (TV film)
2011 Starostka z cukrárny
2008 Vražedné pochybení (TV film)
2006 Adventures of Brer Rabbit, The
Jane Doeová: Tvrdší dopad (TV film)
2005 Přepadení 13. okrsku
2004 Klokan Jack: Brejden Ameriko
2003 Gothika
Muž, který zabil
2002 Vysoká hra (TV film)
Vánoční střevíčky (TV film)
2001 Bermudský trojúhelník (TV film)
Stát se hvězdou
Walter a Henry (TV film)
2000 Hendrix (TV film)
Last Debate, The (TV film)
1998 Archibald the Rainbow Painter
Uprchlíci
Zlomené srdce (TV film)
1997 Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)
Prázdná kolébka (TV film)
1996 Siegfried & Roy: Masters of the Impossible
Space Jam
Superman: The Last Son of Krypton (TV film)
1995 Náhlá smrt
1994 Vládce knih
Zmije (TV film)
Špatná pověst (TV film)
1992 Getting Up and Going Home (TV film)
1990 Knife and Gun Club, The (TV film)
Polly: Comin' Home! (TV film)
Psychopat ze San Francisca
Sluneční hrozba
1989 Lehký dotek (TV film)
Polly (TV film)
1988 Bůh žehnej dítěti (TV film)
1987 Guilty of Innocence: The Lenell Geter Story (TV film)
Hope Division, The (TV film)
Kingpins (TV film)
Olověná vesta
1985 Dravec a feťák
1984 Don't Ask Me, Ask God (TV film)
Příběh Jesseho Owense (TV film)
Tank
Všemu navzdory
1982 Desire, the Vampire (TV film)
The Ambush Murders (TV film)
1981 Krásky
1980 High Ice (TV film)
1979 An American Christmas Carol (TV film)
1978 Ponorka na dně
Siege (TV film)
1977 Panic in Echo Park (TV film)
1976 Sparkle
1975 Foster and Laurie (TV film)

TV seriály

2008 Terminátor: Příběh Sáry Connorové (TV seriál)
Pravidla vždy neplatí (S02E10)
Komplikace (S02E09)
Věž je vysoká, ale pád krátký (S02E06)
2007 Private Practice (TV seriál)
In Which Sam Receives an Unexpected Visitor... (S01E02)
Země dinosaurů (TV seriál)
2006 Biker Mice from Mars (TV seriál)
House of Payne (TV seriál)
Kyle XY (TV seriál)
Pilot (S01E01)
V utajení (TV seriál)
Fitna (S02E07)
2005 Little House on the Prairie (TV seriál)
2004 Batman vítězí (TV seriál)
2003 Vzkvétající město (TV seriál)
Wannabe (S02E03)
The Love of Money (S02E01)
Lost Child (S01E18)
další epizody (6)
2002 Vzkvétající město (TV seriál)
Insured by Smith & Wesson (S01E07)
Hvězdná brána (TV seriál)
Kobka (S06E06)
V zajetí ledu (S06E04)
1999 Hoop Life, The (TV seriál)
1996 Wing Commander Academy (TV seriál)
1995 Mortal Kombat: The Animated Series (TV seriál)
1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Iron Man (TV seriál)
Klíšťák (TV seriál)
Spiderman (TV seriál)
Veselé obludy (TV seriál)
Zmije (TV seriál)
Doktorka Quinnová (TV seriál)
Buvolí vojáci (S02E17)
1993 Dobrodružství Ježka Sonica (TV seriál)
Motomyši z Marsu (TV seriál)
1992 Myši z Bílého domu (TV seriál)
1991 Horký vítr z jihu (TV seriál)
ProStars (TV seriál)
1990 The Trials of Rosie O'Neill (TV seriál)
Zazoo U (TV seriál)
1989 Kalifornské rozinky (TV seriál)
1988 Štěně jménem Scooby-doo (TV seriál)
1987 Amerika (TV seriál)
Sky Commanders (TV seriál)
Želvy Ninja (TV seriál)
1986 Jonny Quest (TV seriál)
1984 Glitter (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Trauma Center (TV seriál)
1981 Strike Force (TV seriál)
1980 Beulah Land (TV seriál)
1979 Kořeny (TV seriál)

Dokumentární

2007 Full Metal Jacket: Between Good and Evil
2001 Christianity: The First Two Thousand Years (TV seriál)
1995 America: A Call to Greatness (TV film)
Hank Aaron: Chasing the Dream

TV pořady

1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace