foto

Matthew Bellamy

  • nar. 9.6.1978 (40 let)
    Cambridge, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Matthew James Bellamy se narodil 9. června 1978 v Anglickém Cambridge. 26. září 2008 získal čestný doktorát z umění na Plymouthské Univerzitě. Je hlavním zpěvákem, kytaristou, pianistou (již od svých 6 let), skladatelem hudby a autorem textů skupiny Muse. Je známý pro nezvykle velký rozsah hlasu, který je až přes 3 oktávy. George Bellamy, jeho otec, byl v šedesátých letech kytarista skupiny The Tornados, což byla první britská skupina jejíž singl se umístil na prvním místě v Americké hitparádě.

Složení skupiny Muse je stejné již od jejího vzniku v roce 1994 pod názvem Rocket Baby Dolls. Když vyhráli školní bitvu kapel, rozhodli se, že budou brát svou kapelu vážně a přejmenovali ji na "profesionálnější" název Muse. Kapela se pohybuje v několika stylech jako jsou alternativa, hard rock, progressive rock, klasická hudba a elektronická hudba. Vydali čtyři studiová alba (Showbiz, Origin of Symmetry, Absolution, Black Holes and Relevations) a dvě živé desky, která získala spoustu cen.

Matthew Bellamy se umístil na 29. místě v anketě čtenářů Total Guitar, jeho kytarové riffy se několikrát zapsaly do žebříčků sta nejlepších v historii hudby. Často se umisťuje v nejvíce sexy mužích světa.

Martin "Noviik" Novák

Herecká filmografie

Filmy

2018 Muse Drones World Tour (koncert)

Dokumentární

2013 Muse - koncert 2013 (koncert)
2008 Muse: HAARP (koncert)
2005 Live 8 (koncert)
Muse: Absolution Tour (koncert)
2002 Muse Hullabaloo: Live at Le Zenith, Paris (koncert)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
2011 Grammy Awards 2011 (TV pořad)
2006 Abbey Road: Live (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2018 Muse - Thought Contagion (hudební videoklip)
2017 Muse - Dig Down (hudební videoklip)
2016 Muse - Aftermath (hudební videoklip)
2015 Muse - Dead Inside (hudební videoklip)
Muse - Mercy (hudební videoklip)
Muse - Psycho (hudební videoklip)
2013 Muse - Panic Station (hudební videoklip)
Muse - Supremacy (hudební videoklip)
2012 Muse - Madness (hudební videoklip)
2010 Muse - Neutron Star Collision (Love Is Forever) (hudební videoklip)
Muse - Resistance (hudební videoklip)
2009 Muse - Undisclosed Desires (hudební videoklip)
Muse - Uprising (hudební videoklip)
2007 Muse - Invincible (hudební videoklip)
Muse - Map of The Problematique (hudební videoklip)
2006 Muse - Knights of Cydonia (hudební videoklip)
Muse - Starlight (hudební videoklip)
Muse - Supermassive Black Hole (hudební videoklip)
2004 Muse - Butterflies and Hurricanes (hudební videoklip)
Muse - Sing for Absolution (hudební videoklip)
2003 Muse - Hysteria (hudební videoklip)
Muse - Stockholm Syndrome (hudební videoklip)
Muse - Time Is Running Out (hudební videoklip)
2002 Muse - Dead Star (hudební videoklip)
Muse - In Your World (hudební videoklip)
2001 Muse - Bliss (hudební videoklip)
Muse - Feeling Good (hudební videoklip)
Muse - Hyper Music (hudební videoklip)
Muse - New Born (hudební videoklip)
Muse - Plug In Baby (hudební videoklip)
2000 Muse - Sunburn (hudební videoklip)
Muse - Unintended (hudební videoklip)
1999 Muse - Muscle Museum (hudební videoklip)
Muse - Uno (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace