foto

Siân Phillips

  • nar. 14.5.1933 (87 let)
    Bettws, Carmarthenshire, Wales, Velká Británie

Biografie

Známá a divadelní herečka Siân Phillips se narodila jako Jane Elizabeth Ailwên Phillips v roce 1934 v Bettws ve Walesu. Od jedenácti let vystupovala ve velšském rozhlase, v sedmnácti se poprvé objevila v britské televizi. Studovala na University of Wales a Royal Academy of Dramatic Art. Její londýnský divadelní debut byl v Ibsenově divadelní hře Heda Gabler (1957). V klasických divadelních postavách se představovala i dále, objevila se např. jako Johanka z Arku nebo v Shakespearově Zkrocení zlé ženy.

Spolu s tehdejším manželem Peterem O'Toolem vystupovala nejen na divadelních prknech, ale i ve filmu (BECKET, SBOHEM, PANE PROFESORE!, MURPHYHO VÁLKA). Její nejslavnější role však byla v televizním seriálu BBC JÁ, CLAUDIUS (1976), kde neopakovatelně ztvárnila babičku titulního hrdiny, císařovnu Livii.

Siân Phillips hrála v mnoha dalších televizních pořadech a ve filmech. Jako Kasiopea se objevila v kultovním SOUBOJI TITÁNŮ (1981). Za zmínku dále stojí DUNA Davida Lynche, Formanův VALMONT nebo Scorseseho VĚK NEVINNOSTI. Objevila se i v jednom z dílů seriálu HERCULE POIROT.

V divadle začala vystupovat od osmdesátých let i v muzikálech – např. Gigi, Malá noční hudba nebo úspěšný Marlene věnovaný jiné slavné herečce, Marlene Dietrich, se kterým vystoupila i ve Spojených státech.

jarmil8

Herecká filmografie

Filmy

2020 A Christmas Carol
Dream Horse
Summerland
2019 Be Happy!
Time & Again
2018 Miss Dalí
To Provide All People (TV film)
Voyageuse
2014 Under Milk Wood (TV film)
2012 Bella Fleace Gave a Party
2007 Kitchen (TV film)
2006 Gigolos, The
2001 Attila (TV film)
2000 Cinderella (TV film)
Come and Go (TV film)
The Magician's House II (TV film)
1998 Alenka v zemi za zrcadlem (TV film)
The Scold's Bridle (TV film)
1997 Vysněná Amerika
1995 The Vacillations of Poppy Carew (TV film)
1993 Heidi, děvčátko z hor (TV film)
Věk nevinnosti
1991 Černá svíce (TV film)
1990 Dark River (TV film)
1989 Incident na temné řece (TV film)
Valmont
1987 Dvě paní Grenvillové (TV film)
1985 Bitva o planetu Endor (TV film)
Doktor a ďáblové
1984 Duna
1982 How Many Miles to Babylon? (TV film)
1981 Souboj Titánů
1980 Carpathian Eagle, The (TV film)
Nižinský
1978 Off to Philadelphia in the Morning (TV film)
1972 Lady Windermere's Fan (TV film)
Pod Mléčným lesem
1971 Murphyho válka
1969 Laughter in the Dark
Sbohem, pane profesore!
1968 Thief (TV film)
1966 Eh, Joe? (TV film)
1965 Mladý Cassidy
1964 Becket
1962 Nejdelší den

TV seriály

2017 C.B. Strike (TV seriál)
Epizoda 3 (S01E03)
Epizoda 2 (S01E02)
2013 Playhouse uvádí (TV seriál)
Zvláštní dar (S02E09)
2011 Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Divoká spravedlnost (S05E02)
2008 Hercule Poirot (TV seriál)
Smrt staré posluhovačky (S11E01)
2006 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Hon na lišku (S09E03)
2004 Vraždy v muzeu (TV seriál)
2000 Brutální Nikita (TV seriál)
Pohled do zrcadla (S04E04)
Výhled do zahrady (S04E03)
Akce zastaveny (S04E02)
1999 Aristocrats (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
The Magician's House (TV seriál)
1998 Brutální Nikita (TV seriál)
Konec hry (S02E22)
Adrianina zahrada (S02E21)
1997 Ivanhoe (TV seriál)
1993 The Return of the Borrowers (TV seriál)
1992 Borrowers, The (TV seriál)
Covington Cross (TV seriál)
Proces (E09)
1991 Tonight at 8.30 (TV seriál)
1990 Red Empire (TV seriál)
1987 Vanity Fair (TV seriál)
1982 Smiley's People (TV seriál)
Episode 5 (E05)
1981 Barriers (TV seriál)
Winston Churchill: The Wilderness Years (TV seriál)
1979 Crime and Punishment (TV seriál)
Tinker, Tailor, Soldier, Spy (TV seriál)
Flushing out the Mole (E07)
1978 Warrior Queen (TV seriál)
1976 Já, Claudius (TV seriál)
Starý král kláda (E12)
Ejhle Zeus! (E08)
Hrůzovláda (E07)
další epizody (9)
1975 How Green Was My Valley (TV seriál)
1974 Jennie: Lady Randolph Churchill (TV seriál)
Shoulder to Shoulder (TV seriál)
1972 The Man Outside (TV seriál)

Dokumentární

2018 Poslední zpěv - vyp.
2008 Welsh Greats (TV seriál)
2003 Check the Gate: Putting Beckett on Film
1999 Making of 'Aristocrats', The (TV film)
1964 Other World of Winston Churchill, The (TV film)

Host

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce