foto

Mari Törőcsik

  • nar. 23.11.1935 (83 let)
    Pely, Maďarské království

Biografie

Mari Töröcsik byla jedním ze čtyř potomků učitele na maďarské vesnici. Hrála na klavír a zpočátku dokonce uvažovala o profesionální hudební kariéře. Místo toho nastoupila na střední ekonomickou školu, po jejímž dokončení studovala v letech 1953 - 1957 na Vysoké škole divadelního a filmového umění v Budapešti. Záhy poté následovalo angažmá v Národním divadle, kde působila až do sedmdesátých let a také první filmové role.

Slibnou kariéru mladé a půvabné posluchačky herectví odstartovala role křehké selské dcery Mari Patakiové, s níž okouzlila publikum i filmovou veřejnost ve vesnickém dramatu Zoltána Fábriho KOLOTOČ (1956). V příštích dekádách prokázala ve filmu i na divadle neobyčejně široký výrazový rejstřík. Komediální polohy, kde často uplatnila také své muzikální nadání, střídala s vnitřně komplikovanými psychologickými charaktery. Svůj hudební talent navíc rozvíjela také jako interpretka šansonů či lidových písní a vydala několik alb. Z její dlouhé a pestré filmografie lze vyzvednout např. trvalou spolupráci s nejznámějšími maďarskými tvůrci. Účinkovala mj. v politickém dramatu TICHO A KŘIK (1967) Miklóse Jancsó. Marta Mészárosová jí svěřila roli vdovy v psychologickém příběhu MĚSÍČNÍ DVŮR (1968). Ve DNECH ČEKÁNÍ (1970) Károly Makka ztvárnila s velkým úspěchem profesorku, která musí před svou tchýní složitě skrývat zatčení svého manžela. Dále pokračovala ve spolupráci se Zoltánem Fábrim apod. Při natáčení již zmiňovaného snímku DNY ČEKÁNÍ se seznámila s režisérem Gyulou Maárem, s nímž žila do počátku devadesátých let. Maár ji obsadil do několika svých filmů a sám o ní formou portrétu natočil dva televizní dokumenty.

Mari Töröcsik se dostalo celé řady prestižních profesních vyznamenání: ceny na MFF v Cannes 1971 a 1976 za role v titulech LÁSKA a KDE JSTE, PANÍ DÉRYOVÁ? nebo Stříbrný Hugo na MFF v Chicagu 1971 za nejlepší herecký výkon ve DNECH ČEKÁNÍ. Je držitelkou hned několika Cen maďarské filmové kritiky a v roce 2000 získala čestný titul „Národní herečka“. Celkem pětkrát byla hostem MFF v Karlových Varech (v roce 1992 jako členka poroty). Stala se pravděpodobně největší ženskou hvězdou maďarské kinematografie, jejíž talent a sláva zároveň přesáhly hranice rodné vlasti.

Ivan "minus" Bezprizorný

Herecká filmografie

Filmy

2017 Polární záře
2016 Halj már meg!
2014 Swing
2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
2011 Kaland
2010 A sírásó
Így, ahogy vagytok
2009 Údolí stínů
2008 Eszter hagyatéka
2007 Dolina
Noé bárkája
Töredék
2005 Csodálatos vadállatok (TV film)
Stezky světla
2003 Dlouhý víkend v Budě a Pešti
Telitalálat
2002 Sobri
2001 Nobel
1999 Sluneční jas
1997 Apa gyöz
Dlouhý soumrak
Töröcsik Mari Cannes-ban (TV film)
1996 Violon de Rothschild, Le
1995 Crime impuni (TV film)
Pobočka
1994 Drága kisfiam
1993 A turné
Hoppá
Indián tél
Vigyázók
1992 A nyaraló
A skorpió megeszi az ikreket reggelire
Dělej, máš babu!
1991 Az apostol (TV film)
Mio caro dottor Gräsler
Tiszazug (TV film)
1990 Biblia, A (TV film)
Eszterkönyv
Napló apámnak, anyámnak
1989 A hecc
Hrací skříňka
1988 Kés van nálam (TV film)
Mikola a Mikolko
Peer Gynt (TV film)
1987 Csinszka (TV film)
Černý kašel
1986 Rejtőzködő
1985 A hattyú halála (TV film)
A nagymama (TV film)
Anna a Anton (TV film)
Az ezerkettedik éjszaka (TV film)
Rafinált bünösök (TV film)
1984 Hra v oblacích
1983 Kachní dobrodružství
Klapka légió (TV film)
Konec zázraku
Visszaesök
Šťastný Daniel
1982 Humorista a mennyországban (TV film)
Zizi
1981 Női kezekben
1980 Két történet a félmúltból
Színes tintákról álmodom
1979 A téglafal mögött
Cseresznyéskert (TV film)
Pro koho platí zákon?
1978 Drága kisfiam
1977 Sir John Falstaff (TV film)
Teketória
1976 A löcsei fehér asszony (TV film)
1975 Déryné hol van?
Elektra a její pravda
Konec poplachu (TV film)
Muzsika az éjszakában (TV film)
Várakozók
1974 Kočičí hra
Kínai kancsó (TV film)
Synové ohně
Végül
1973 Irgalom (TV film)
1972 Byla jednou jedna rodina
Jó estét nyár, jó estét szerelem I-II. (TV film)
Mrtvý kraj
1971 A Danaida (TV film)
Baron Trotta
Dny čekání
Mraveniště
Prés
1970 Cesta kolem mé lebky
Egy örült éjszaka
Konec psychologa
Kéktiszta szerelem (TV film)
Milujte Emílii
Mérsékelt égöv
Só Mihály kalandjai (TV film)
1969 Chlapci z Pavelské ulice
Měsíční dvůr
Szemüvegesek
1968 A bíró és a hóhér (TV film)
Kártyavár
Türelmetlen szeretők (TV film)
1967 A gépírók (TV film)
Jaguár
Mocorgó (TV film)
Othello Gyulaházán (TV film)
Temná ulička
Ticho a křik
1966 Törékeny boldogság (TV film)
Tüvétevök (TV film)
És akkor a pasas...
1965 Anna három apja (TV film)
Nem
Nezačínejte si s láskou
1964 Ezer év (TV film)
Skřivánek
Čtyři děvčata
1963 Dialog
Isten őszi csillaga
Sokové
1962 Manželství na dostatečnou
Májusi körhinta (TV film)
Ztracený ráj
1961 Az ígéret földje
Mindenki gyanús (TV film)
1960 Buď dobrý až do smrti
Dvě patra štěstí
Směr Budapešť
1959 Bezesná léta
Kard és kocka
Kölyök
Pěšky do nebe
1958 Dáždnik svätého Petra
Služka
Železný květ
1957 Dvě přiznání
Külvárosi legenda
1956 Kolotoč

TV seriály

2015 Kossuthkifli (TV seriál)
Rabmadarak (E05)
Kísértetkastély (E04)
2008 Presszó (TV seriál)
A szeretet ünnepe (E08)
Már megint itt van (E07)
1996 Éretlenek (TV seriál)
A pornókazetta (S02E13)
A bogár (S02E12)
Egy kis késedelem (S02E11)
další epizody (13)
1995 Éretlenek (TV seriál)
Mindent vagy semmit (S01E13)
Hazudj igazat (S01E12)
A meglepetés (S01E11)
další epizody (13)
1989 Eszmélet (TV seriál)
Kései sirató (E05)
Szerelmi gyászmise (E04)
Jaj, szeressetek szilajon (E03)
další epizody (4)
1975 Odpověď (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)

Dokumentární

2016 Nincs kegyelem
2006 Hostem v životě
1997 In memoriam Gyöngyössy Imre

Host

TV pořady

1999 Ugye, kicsit ismerős? (TV pořad) - mod.
1967 Apropos Film (TV pořad)

Fanoušci tvůrce