foto

Iván Darvas

  • nar. 14.6.1925
    Behynce, Slovensko, Československo
  • zem. 3.6.2007 (81 let)
    Budapešť, Maďarsko

Biografie

Darvas Iván sa narodil ako Darvas Szilárd v obci Behynce pri Tornali na Slovensku 14 júna 1925 ako druhý syn ruskej matky a maďarského otca. Od roku 1926 do roku 1939 žila rodina v Prahe kde jeho otec pôsobil ako novinár. Potom sa presťahovali do Maďarska. V r.1946 ukončil štúdium herectva na akadémii a stal sa členom divadla Művész Színház. Od roku 1949 bol členom divadla Madách Színház .Meno si zmenil kvôli rozlíšeniu od humoristu Darvas Szilárda.

Za svoju vlasteneckú činnosť počas sovietskej okupácie v r.1956 bol 2 roky väznený. Do roku 1963 mohol pracovať iba ako pomocný robotník. Od roku 1965 do r.1985 bol členom divadla Vígszínház , od r.1995 pôsobil v divadle v Szolnoku a bol poslancom za stranu Slobodných demokratov.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2007 Past na kočky 2: Ďáblova kočka
2004 Hóesés a Vizivárosban (TV film)
2003 Dlouhý víkend v Budě a Pešti
Szent Iván Napja
2002 A hídember
2000 Film...
1999 A Morel fiú
Beresina oder Die letzten Tage der Schweiz
Film
Jakub lhář
Marie, matka boží (TV film)
1996 Szigetvári vértanúk (TV film)
1994 Smrt v mělké vodě
1989 Erdély aranykora (TV film)
Hét akasztott (TV film)
1988 A miniszter (TV film)
Ragaszkodom a szerelemhez (TV film)
1984 A megbízható úriember (TV film)
1981 Agyrémek (TV film)
Asszonyok (TV film)
Minden egér szereti a sajtot (TV film)
1980 A bolond lány (TV film)
A nagy ékszerész (TV film)
Színes tintákról álmodom
Vendégség (TV film)
1979 Az örök Don Juan (TV film)
Ingyenélők (TV film)
1978 Randevú éjfélkor (TV film)
Váljunk el! (TV film)
1977 Császárlátogatás (TV film)
Glembay család, A (TV film)
1976 Sakk, Kempelen úr! (TV film)
1975 Az Elnökasszony (TV film)
1974 Aranyborjú (TV film)
Krásná pošetilost
Kínai kancsó (TV film)
Napraforgó
Pendragonská legenda
Pokol - Inferno (TV film)
Sedm tun dolarů
1973 Csalódások (TV film)
Egy filozopter szerelmei (TV film)
1972 Öt férfi komoly szándékkal (TV film)
1971 Dny čekání
Děržis za oblaka
Szerelem a ládában (TV film)
1970 A nagy kék jelzés -avagy a hűseg jutalma
Antonius és Gugyerák (TV film)
Konec psychologa
1969 Az örökös
Okna do neznáma
Touha zvaná Anada
VII. Olivér - Egy király, aki nem akar király lenni (TV film)
Vítejte, pane majore
1968 Ach, ty ženy!
Byl jsi prorokem, miláčku
Fiúk a térröl
1967 Az özvegy és a százados
Gefrorenen Blitze, Die
Könnyű kis gyilkosság (TV film)
Platonov szerelmei (TV film)
Tři noci jedné lásky
1966 Chladné dny
Mnoho věrnosti pro nic
Uherský magnát
Zoltán Kárpáthy
1965 A tenger csendje (TV film)
Desátník a ti druzí
Jövedelmező állás (TV film)
Nezačínejte si s láskou
1964 Ano
Férjhez menni tilos!
Miért rosszak a magyar filmek?
Skřivánek
Zlatá hlava
Zálety krále Matyáše
Új Gilgames
1957 Dvojí sukno
Gerolsteini kaland
Mese a 12 találatról
1956 Dollárpapa
1955 Deštivý večer
Liliomfi
Nemocniční pokoj č. 9
Poslední hodiny
1954 Pro 14 životů
Příbuzní
1953 Föltámadott a tenger
1952 Doktor Semmelweis
Probuzená píseň
1949 Cesta ženy
Díszmagyar
Žhavé lány
1948 Poslední hradní pán

TV seriály

1989 Eszmélet (TV seriál)
A József család (E01)
1987 Nessuno torna in dietro (TV seriál)
1982 Ferenc Liszt (TV seriál)
Az utolsó turné (E16)
Csárdás macabre (E15)
A jövő határtalan távlatában (E14)
další epizody (8)
1975 Il lungo viaggio (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
A királyok királya (E13)
A csalétek (E12)
Vendég Pétervárról (E11)
1973 Zrínyi (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
1971 Za hodinu jsem zpátky (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky