foto

Lou Reed

  • nar. 2.3.1942
    Freeport, New York, USA
  • zem. 27.10.2013 (71 let)
    Long Island, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lewis Allen „Lou“ Reed je americký rock’n’rollový spevák, gitarista, textár a producent známy aj ako člen skupiny The Velvet Underground zo šesťdesiatych rokov, kde pôsobil ako gitarista a tvorca väčšiny piesní. Prvým producentom skupiny bol známy Andy Warhol – dôležitá osobnosť hnutia pop art. Reed sa narodil 2. marca v Brooklyne do židovskej rodiny, ktorej pôvodné priezvisko bolo Rabinowitz.

Vyrastal vo Freeporte na Long Islande a už ako dieťa bol fanúšikom rockovej hudby a štýlu rhythm and blues. Svoj prvý singel nahral už počas strednej školy a bol to práve štýl rhythm and blues, ktorý bol základom pre jeho novú hudbu. Lulu, ako ho tiež zvyknú prezývať vyštudoval angličtinu na univerzite v Syrakúzach.

Počas štúdia sa Lou Reed začal zaujímať o free jazz , čo je jazz bez formálnych obmedzení a tiež experimentálnu hudbu. Neskôr sa vyjadril, že jeho cieľom bolo „priniesť citlivosť románov do rockovej hudby“ alebo vytvoriť „veľký americký román na albume“. V roku 1965 sa vrátil späť do New Yorku, kde prežil väčšinu svojho života a aj jeho hudba je týmto mestom do veľkej miery inšpirovaná.

Mnohé z jeho piesní sme mohli počuť vo viacerých filmoch, ako napríklad The Gun (RocknRolla) alebo Perfect Day (Trainspotting). V roku 2011 dokonca nahral spoločný album so známou americkou trash metalovou kapelou Metallica. Album nesie príznačný názov LuLu.

V posledných rokoch spolupracuje so svojou priateľkou, americkou speváčkou Laurie Andersonovou. Lou Reed hral pre viacerých amerických prezidentov, získal francúzsky Rad čestnej légie a má tiež miesto v rock’n’rollovej sieni slávy s The Velvet Underground. K jeho záľubám patria motorky Harley-Davidson, fotografovanie, architektúra a elektronická hudba.

Jakub "Spranger" Zet

Herecká filmografie

Filmy

2010 Arthur a souboj dvou světů
Final Weapon
2009 Arthur a Maltazardova pomsta
2008 Přestřelka v Palermu
2001 Prozacový národ
1998 Lulu na mostě
1995 Vztek
1988 Píseň pro Davida
1983 Rock & Rule
Silvestrovské představení
1980 One Trick Pony
1967 Four Stars
1966 Screen Test #3
Screen Test #4
Sunday Morning
1965 Screen Test #1
Screen Test #2
Venus in Furs

Dokumentární

2016 Taylor & Ultra: On the 60s, The Factory, and Being a Warhol Superstar - a.z.
Tony Conrad: Completely in the Present - a.z.
2015 A Day in the Life of Andy Warhol (TV film) - a.z.
Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Blood and Thunder: The Sound of Alberts (TV seriál) - a.z.
2012 A.K.A. Doc Pomus
Lou Reed Live in Archa Prague 2012 (koncert)
2011 Cena Jindřicha Chalupeckého (TV film)
2010 Beautiful Darling - a.z.
MindFlux
Rudá Shirley
2009 Jak klip zabil rozhlasovou hvězdu (TV seriál)
Už je to tady (koncert)
Velvet Underground: Under Review - a.z.
25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
2008 Andy Warhol - Silver Factory (TV seriál)
Sedm epoch rocku (TV seriál)
2007 Berlin Lou Reeda
The Old, Weird America: Harry Smith's Anthology of American Folk Music
2003 JC-03 - a.z.
2001 Andy Warhol - kompletní portrét (TV film)
John Lennon: Come Together (koncert)
Milan Hlavsa a Plastic People of the Universe
2000 Lou Reed: Live at Montreux (koncert)
1999 Paris dernière (TV seriál)
1998 John Cale (TV film)
Lou Reed!
1995 Dancing in the Street (TV seriál)
Nico Icon - a.z.
Rock & Roll (TV seriál)
1994 Celebration: The Music of Pete Townshend and The Who
1993 Bob Dylan: 30th Anniversary Concert Celebration (koncert)
Curious: The Velvet Underground in Europe
Harley-Davidson: The American Motorcycle
Velvet Underground: Velvet Redux Live MCMXCIII
1990 Fondation Cartier (TV film)
Songs for Drella
1989 Decade (TV film)
Warhol's Cinema 1963-1968: Mirror for the Sixties (TV film) - a.z.
1987 Farm Aid '87 (koncert)
1986 Sun City/The Making of Sun City
1983 A Night with Lou Reed (koncert)
1982 Scenes from the Life of Andy Warhol: Friendships and Intersections
1973 Jimi Hendrix
1969 Diaries, Notes and Sketches
1967 Exploding Plastic Inevitable
The Velvet Underground in Boston
1966 Moe Gets Tied Up
Salvador Dalí
The Velvet Underground Eat Lunch
The Velvet Underground Tarot Cards
Velvet Underground and Nico: Super 8 Films, The
Velvet Underground and Nico, The

TV pořady

1997 Hard Rock Live (TV pořad)
Paskvil (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
Sunday Night (TV pořad)
1983 La edad de oro (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Lou Reed & Metallica: The View (hudební videoklip)
2007 The Killers feat. Lou Reed - Tranquilize (hudební videoklip)
2000 Lou Reed - Modern Dance (hudební videoklip)
1996 Lou Reed - Hooky Wooky (hudební videoklip)
Lou Reed - NYC Man (hudební videoklip)
1992 Lou Reed - What's Good (The Thesis) (hudební videoklip)
1989 Lou Reed - Dirty Blvd. (hudební videoklip)
1986 Lou Reed - No Money Down (hudební videoklip)
Lou Reed - The Original Wrapper (hudební videoklip)
1984 Lou Reed - I Love You, Suzanne (hudební videoklip)
Lou Reed - My Red Joystick (hudební videoklip)
1982 Lou Reed - Don't Talk to Me About Work (hudební videoklip)
Lou Reed - Legendary Hearts (hudební videoklip)
Lou Reed: Women (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2017 Tatort – Babbeldasch (TV film)
1967 Four Stars
1966 Hedy
Chelsea Girls
1965 Satisfaction

Dokumentární

1990 Songs for Drella
1966 Mary for Mary

Hudební videoklipy

2013 The Abigails - Nobody But You (hudební videoklip)
2011 Lou Reed & Metallica: The View (hudební videoklip)
2000 Lou Reed - Modern Dance (hudební videoklip)
1996 Lou Reed - Hooky Wooky (hudební videoklip)
Lou Reed - NYC Man (hudební videoklip)
1992 Lou Reed - What's Good (The Thesis) (hudební videoklip)
1989 Lou Reed - Dirty Blvd. (hudební videoklip)
1986 Lou Reed - No Money Down (hudební videoklip)
Lou Reed - The Original Wrapper (hudební videoklip)
1984 Lou Reed - I Love You, Suzanne (hudební videoklip)
Lou Reed - My Red Joystick (hudební videoklip)
1982 Lou Reed - Don't Talk to Me About Work (hudební videoklip)
Lou Reed - Legendary Hearts (hudební videoklip)
Lou Reed: Women (hudební videoklip)

Spisovatelská filmografie

Filmy

1997 The Gift - povídka

Režijní filmografie

Dokumentární

2010 Rudá Shirley

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace