foto

Sam Elliott

  • nar. 9.8.1944 (76 let)
    Sacramento, California, USA

Biografie

Na univerzite v Oregone vyštudoval anglickú literatúru a psychológiu, krátko na čo odišiel do Los Angeles za kariérou. Najprv pracoval ako stavebný robotník, našiel si koníčka, po večeroch chodil na kurzy herectva. V roku 1968 už dokonca podpísal zmluvu so spoločnosťou Fox, po prvej epizódnej roli v komediálnom westerne Butch Cassidy a Sundance Kid bol povšimnutý spoločnosťou Paramount a hneď obsadený do seriálu Mission: Impossible, kde hral doktora Douga Langa.

Jeho vysoká a chudá postava a zákerný výraz tváre len potvrdili, že je ako stvorený pre dobrodružné a akčné postavy. V rokoch 1983-1984 hral hlavné úlohy v opere The Yellow Rose, vojnovej dráme podľa románu Antona Myrera Kedysi jeden Orol, v kriminálnej dráme Aspen a tiež v zopár westernoch poďľa predlohy L'Amoura Bratia Sackettovci, Divoké Časy, Kouboj Conagher (nominácia na cenu Zlatý Glóbus 1992) a Koniec Divokého západu (nominácia na cenu Emmy 1995 a na cenu Zlatý Glóbus 1996).

Taktiež vystupoval ako hosť v seriáloch Lancer, The Wedding, Gunsmoke, Mannix, alebo Doc Elliot. Na filmovom plátne sa objavil v hlavnej úlohe plavčíka Ricka Carlsona v dráme Plavčík v polovici 70. rokov. Ďalšiu skvelú možnosť dostal v úlohe motorkára Gara v dráme podľa skutočnej udalosti Maska.

Hoci starne, stále zostáva pri svojich dobrodružných postavách. Dôkazom sú filmy z 90. rokov: Epické spracovanie občianskej vojny Gettysburg, kde si zahral generála brigády, western Zúfalé prenasledovanie, kde si zahral policajného veliteľa Billa Speakesa, western Tombstone, kde hral šerifa Virgila Earpa, či thriller Expert, kde hral bývalého šéfa pyrotechnikov.

PanFilmov

Herecká filmografie

Filmy

2018 Muž, co zabil Hitlera a pak yettiho
Zrodila se hvězda
2017 The Hero
2016 Limbo
Pes ro(c)ku
2015 Babi
Hledači ohně
Hodný dinosaurus
I'll See You in My Dreams
2014 Velký draft
2012 Pravidla mlčení
2010 Marmaduk
November Christmas (TV film)
Velký třesk
2009 Lítám v tom
Morganovi
2007 Ghost Rider
Zlatý kompas
2006 Alibi
Mezi námi zvířaty
Mstitel (TV film)
2005 Děkujeme, že kouříte
2003 Hulk
Zapomenuté místo
2002 Údolí stínů
2001 Pretty When You Cry
2000 Kandidáti
Neodvolatelná mise (TV film)
1999 Znáš mé jméno (TV film)
1998 Big Lebowski
Hi-Lo Country
Texarkana (TV film)
1997 Tvrdí chlapi (TV film)
1996 Expert
Soukromé očko
Woman Undone (TV film)
1995 Konec Divokého západu (TV film)
Stalo se v Blue River (TV film)
Zoufalé pronásledování
Zálesáci (TV film)
1993 Gettysburg
Noc uprchlíků (TV film)
Tombstone
1991 Kovboj Conagher (TV film)
Opojení
1990 Zátiší Summit Bluff
1989 Jiskra
Road House
1988 Blue Jean Cop
1987 Osudná droga
Rychlý a mrtvý (TV film)
1986 Modrý blesk (TV film)
Texas (TV film)
1985 Death in California, A (TV film)
Maska
1983 Travis McGee (TV film)
1982 Neviditelní jezdci (TV film)
1981 Murder in Texas (TV film)
1980 Wild Times (TV film)
1979 Bratři Sackettové (TV film)
1978 Dědictví
1976 Plavčík
1975 Náš boj nikdy nekončí (TV film)
1973 The Blue Knight (TV film)
1972 Molly and Lawless John
Žáby
1971 Assault on the Wayne (TV film)
1970 Games, The
The Challenge (TV film)
1969 Butch Cassidy a Sundance Kid

TV seriály

2020 Ranč (TV seriál)
Tam, kde končíš, chtěl bych dojít (S04E20)
Z p*dele klika (S04E19)
Dobrý život (S04E18)
další epizody (10)
2019 Ranč (TV seriál)
Dokonalá smršť (S04E10)
Nová tvář budoucnosti (S04E09)
Bez boje (S04E08)
další epizody (10)
2018 Ranč (TV seriál)
Born Country (S03E15)
Changes Comin' on (S03E14)
If I Could Just See You Now (S03E13)
další epizody (15)
2017 Ranč (TV seriál)
To prostě nejde (S02E10)
Last Dollar (Fly Away) (S02E09)
Já se neptám a sama nic neřekla (S02E08)
další epizody (10)
2016 Ranč (TV seriál)
Veselé Vánoce (Ať už jsi kdekoli) (S01E20)
Odchod je už nějakou chvíli na pořádku dne (S01E19)
Kovboj se vydává na cesty (S01E18)
další epizody (20)
Grace a Frankie (TV seriál)
Zadní vrátka (S02E10)
Loučení (S02E09)
Kotva (S02E08)
další epizody (4)
Americký táta (TV seriál)
Kiss Kiss Cam Cam (S13E06)
2015 Strážce pořádku (TV seriál)
The Promise (S06E13)
Collateral (S06E12)
Fugitive Number One (S06E11)
další epizody (12)
Parks and Recreation (TV seriál)
Two Funerals (S07E11)
2014 Parks and Recreation (TV seriál)
Flu Season 2 (S06E19)
2013 Parks and Recreation (TV seriál)
Doppelgängers (S06E04)
2012 Robot Chicken (TV seriál)
Hurtled from a Helicopter Into a Speeding Train (S06E05)
1983 Yellow Rose, The (TV seriál)
1977 Aspen (TV seriál)
1976 Once an Eagle (TV seriál)
1974 V ulicích San Francisca (TV seriál)
The Hard Breed (S02E21)
1966 Mission: Impossible (TV seriál)
The Felony Squad (TV seriál)

Dokumentární

2019 Já, Patrick Swayze
2016 The Gettysburg Address
2015 Once in a Lew Moon - a.z.
2013 Milius
2002 Dobe and a Company of Heroes (TV film)
We Were Soldiers: Getting It Right
2001 Making of a Political Thriller, The
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
1995 Way West, The (TV film)
1988 Nejslavnější kaskadérské výkony na světě (TV film)

Producentská filmografie

TV seriály

2019 Ranč (TV seriál)
Dokonalá smršť (S04E10)
Na všechno je pozdě (S04E07)
Láska a válka (S04E05)
další epizody (4)

Host

TV pořady

2019 Oscar 2019 (TV pořad)
The 25th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The 76th Annual Golden Globe Awards (TV pořad)
2015 5th Critics' Choice Television Awards (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Fanoušci tvůrce