foto

Dichen Lachman

  • nar. 22.2.1982 (37 let)
    Kathmandu, Nepál

Biografie

Dichen je považována za Australanku, i když se narodila ve městě Kathmandu v Nepálu indické matce a tibetskému otci. V Nepálu rodina žila až do jejích osmi let, pak se odstěhovali do města Adelaide v Austrálii. Dichen zde navštěvovala nejdříve veřejnou školu Norwood Morialta High School, pak chodila na dívčí katolickou školu St Mary's College, pak Annesley College, nacházející se na předměstí Wayville v Adelaide, a také na University of Adelaide. O tom, že bude herečkou se rozhodla ve svých 19 a ve 20 se na herectví vrhla, když se přestěhovala do Sydney.

Dichenin debut v televizi byl nejdříve v reklamě pro Wanadoo telekomunikace točené v Austrálii, ale vysílané ve Velké Británii, pak se po první filmové zkušenosti objevila v australském "nekonečném seriálu" NEIGHBOURS, kde si zahrála budoucí zdravotní sesřičku Katyu Kinski, která ji byla napsána producenty přimo "na tělo", když se ucházela o roli Elle Robinson. O tom, že roli dostala se dozvěděla telefonátem od svého agenta, během cesty na letiště s rodiči. V seriálu působila od konce roku 2005 až do roku 2001 a zahrála si celkem v 88 epizodách.

Vyzkoušela si i celovečerní filmy, ještě před obsazením v NEIGHBOURS získala malou roličku Beth-An v AQUAMARINES a v roce 2006 roli televizní reportérky v hororu SAFETY IN NUMBERS, tento žánr neopustila a krátce nato se objevila v neúspěšných hororech BLED a TYRANOSAURUS REX, kde získala roli větší a zahrála si zde s bývalou televizní hvězdou seriálu BEVERLY HILLS 90210 Ianem Zieringem.

V roce 2009 ji Joss Whedon (jehož byla už v té době fanouškem) obsadil do svého nového seriálu DOLLHOUSE, kde si zahrála důležitou roli jedné z hlavních "actives", Sierru. Dichen zi zahrála ve všech epizodách včetně nevysílaného pilotního dílu. Ikdyž byl seriál po dvou sériích zrušen stanicí FOX, nebránilo mu to v získáni kultovního statusu jak u fanoušků "whedonverse", tak i u těch ostatních.

V poslední době si Dichen zahrála epizodní role v NCIS: LOS ANGELES a v remaku seriálu HAWAII FIVE-O po boku dalšího herce známeho z "whedonverse", Danielem Dae Kimem. Hlavní roli získala v kratkometrážní gangsterce SUNDAY PUNCH s dětskou hvězdou seriálu Judda Apatowa FREAKS AND GEEKS, Sammem Levinem. Další krákometrážní snímek z roku 2009 s názvem CODGER, zase produkovala.

V jednom z rozhovorů Dichen přiznala, že by si klidně zopakovala svou roli v soap-opeře NEIGHBOURS a že by ráda opět pracovala v Austrálii, a také ve Velké Británii, kde se v roce 2007 zúčastnila kuchařské soutěže televize BBC READY, STEADY, COOK.

Martin "masw" Swider

Herecká filmografie

Filmy

2015 Too Late
2014 Lust for Love
2010 Sunday Punch
2009 Bled
2007 Tyranosaurus: Zhouba Aztéků
2006 Aquamarine
Safety in Numbers

TV seriály

2019 Animal Kingdom (TV seriál)
Into the Black (S04E06)
Reap (S04E05)
Tank (S04E04)
další epizody (6)
2018 Půjčovna masa (TV seriál)
Zabijáci (S01E10)
Běsnění v nebi (S01E09)
V osidlech noci (S01E08)
další epizody (7)
Animal Kingdom (TV seriál)
The Hyenas (S03E13)
Homecoming (S03E12)
Off The Tit (S03E10)
další epizody (8)
2017 Supergirl (TV seriál)
Supergirl Lives (S02E09)
2016 Supergirl (TV seriál)
Survivors (S02E04)
Poslední loď (TV seriál)
Odkaz (S03E11)
Paraiso (S03E09)
Změna kurzu (S03E08)
další epizody (8)
2015 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
S.O.S. Part 2 (S02E22)
S.O.S. Part 1 (S02E21)
Scars (S02E20)
další epizody (8)
Shameless (TV seriál)
Tell Me You F**King Need Me (S05E07)
Crazy Love (S05E06)
Rite of Passage (S05E05)
další epizody (5)
2014 Spooked (TV seriál)
The 100 (TV seriál)
Many Happy Returns (S02E04)
Reapercussions (S02E03)
Inclement Weather (S02E02)
další epizody (7)
Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
The Things We Bury (S02E08)
Shameless (TV seriál)
Lazarus (S04E12)
2013 King a Maxwellová (TV seriál)
Poslední základna (TV seriál)
Controlled Flight Into Terrain (E13)
The Pointy End of the Spear (E12)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Nebát se (S13E20)
2012 Poslední základna (TV seriál)
Big Chicken Dinner (E08)
Nuke It Out (E07)
Another Fine Navy Day (E06)
další epizody (8)
Cena za lidskost (TV seriál)
It's My Party and I'll Die If I Want to (S02E13)
Partial Eclipse of the Heart (S02E12)
Don't Fear the Scott (S02E11)
další epizody (7)
Liga snů (TV seriál)
12.12.12 (S04E11)
2011 Husbands (TV seriál)
Torchwood (TV seriál)
Rendition (S04E02)
2010 Havaj 5-0 (TV seriál)
Špinavý polda (S01E08)
Dům loutek (TV seriál)
Epitaf dvě (S02E13)
Prázdné tváře (S02E12)
Na stopě (S02E11)
NCIS: Los Angeles (TV seriál)
Na plný plyn (S01E17)
2009 Dům loutek (TV seriál)
Podkroví (S02E10)
Ztráty a nálezy (S02E09)
Láska nebeská (S02E08)
další epizody (20)
1985 Neighbours (TV seriál)