foto

LisaGay Hamilton

  • nar. 25.3.1964 (54 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lisa Gay Hamilton je americká filmová, televízna a divadelná herečka. Narodila sa v Los Angeles v Kalifornii. Väčšinu svojho detstva strávila v Stony Brook v New Yorku na Long Islande. Jej otec Ira Winslow Hamilton Jr. pochádza z Alabamy a jej matka Eleanor Albertina Blackwell z Mississippi. Obaja rodičia vyštudovali vysoké školy.

Lisa sa už ako dieťa zamilovala do divadla. Zapísala sa do Carnegie Mellon University, kde študovala divadlo a po roku bola prijatá na New York University Tisch School Drama. Po jej absolvovaní získala druhý titul bakalár umenia na The Juilliard School v roku 1989.

V jednej zo svojich prvých rolí hrala v New Yorku na Shakespeareovom festivale. Jej nasledujúce výkony jej vyniesli povesť vážnej dramatickej herečky. Za stvárnenie mladej ctižiadostivej juhoafrickej speváčky získala ceny Obie, Clarence Derwent Award, a nomináciu na Drama Desk. Jej druhé ocenenie Obie a Lucille Lortel Award získala za rolu Suzanne Alexander v divadelnej hre The Ohio State Murders.

Lisa sa objavila vo viac ako dvoch desiatkach filmov, za všetky možno spomenúť film Clinta Eastwooda PRAVDA ZABÍJA (1999) alebo SÓLISTA (2009) v réžii Joea Wrighta. V roku 2003 natočila dokumentárny film Beah: A Black Woman Speaks. Tento film je o Beah Richards, herečke čiernej pleti.

V auguste 2009 sa vydala za historika a spisovateľa Robina D.G. Kelleyho. Spoločne žijú v Los Angeles.

Matúš "Sufferer" Franko

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Last Full Measure
2018 Vice
2016 The Wilding (TV film)
2013 Go for Sisters
Life of a King
Redemption Trail
2011 Netvor
Úkryt
2009 Mother and Child
Sólista
2008 Podvod
2007 Honeydripper
2005 Nine Lives
2002 Nejhorší obavy
Pravda o Charliem
Ten Tiny Love Stories
2000 A House Divided (TV film)
Hamlet (TV film)
1999 Cena za život (TV film)
Pravda zabíjí
1998 Defenders: Choice of Evils, The (TV film)
Halloween: H20
Milovaná
1997 Do posledního dechu
Jackie Brown
Nick and Jane
1995 12 opic
Clarissa (TV film)
Drunks
Palookaville
1993 Nahý v New Yorku
1990 Zvrat štěstěny
1985 Krush Groove

TV seriály

2018 Sorry for Your Loss (TV seriál)
I Hate Chess (E07)
The First (TV seriál)
Near and Far (E08)
The Choice (E07)
2016 Chance (TV seriál)
Domek z karet (TV seriál)
Chapter 48 (S04E09)
Chapter 42 (S04E03)
Chapter 41 (S04E02)
další epizody (4)
2014 Grimm (TV seriál)
Poslední zápas (S04E03)
2009 Men of a Certain Age (TV seriál)
2005 Vražedná čísla (TV seriál)
2004 Láska je Láska (TV seriál)
2002 Beze stopy (TV seriál)
Sex ve městě (TV seriál)
Kritický stav (S05E06)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
1994 New York Undercover (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2003 Beah: A Black Woman Speaks
Tribeca Film Festival Presents (TV film)

Režijní filmografie

TV seriály

1997 Advokáti (TV seriál)

Dokumentární

2003 Beah: A Black Woman Speaks

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace