foto

Danielle Cormack

  • nar. 26.12.1970 (48 let)
    Auckland, Nový Zéland

Biografie

Danielle Cormack je novozélandská hvězda, herečka s dobrou pověstí z televize, divadla i filmu. Mezinárodní jméno a základnu fanoušků si získala postavou Ephiny ze seriálů XENA a HERKULES. Jako Ephiny se objevila v deseti dílech a prožila tak po boku bájných hrdinů celý život amazonky, která spojila svůj život s kentaurem a nakonec se stala královnou svého kmene. Cormack si v obou seriálech zahrála také dvě zcela odlišné role – amazonku Samsaru a Lady Marii DeValle. Marie DeValle byla postavou z herkulovské verze Francouzské revoluce a Samsara vůdčím elementem plánovaného spin-offu AMAZON HIGH, který nakonec nebyl realizován, ale zpětně splynul se svou mateřskou sérií.

Cormack začala s rozvětveným seriálovým světem HERKULA a XENY spolupracovat v roce 1995. Do roku 2001, kdy se jako Ephiny objevila naposledy, se stihla pravidelně objevovat také ve spřáteleném projektu SPOLEČNĚ V AKCI, který spojoval seriály CLEOPATRA 2525 a VŠEUMĚL, aby doprovázel XENU v zavedeném vysílacím bloku po ukončení HERKULA. A tehdy se Cormack stala zápornou Rainou ve sci-fi z 26. století a Kateřinou Velikou zastavující se na dostizích na ostrově Pulau Pulau v roce 1801.

Tuto televizní kariéru předcházely role Danielle Cormack v seriálech GLOSS, SHORTLAND STREET a DOBA PŘÍLIVU.

Postupný přechod Cormack do jiného žánru předznamenal krátký experimentální film A GAME WITH NO RULES a celovečerní artovky OBNAŽENÉ ŽENY MLUVÍ O SVÉM ŽIVOTĚ, CHANNELLING BABY a THE PRICE OF MILK. S jejími partnery z těchto projektů - Martonem Csokasem, Kevinem Smithem, Joelem Tobeckem a Karlem Urbanem ji pojí zkušenost ze stejných seriálů.

Za OBNAŽENÉ ŽENY získala cenu New Zealand Film and TV v kategorii nejlepší herečka. Dalšími ceněnými projekty její filmografie jsou SIAM SUNSET, TOGETHER a MIRAGE.

Na fantasy seriály Cormack ale nikdy zcela nezanevřela a tak ji můžeme i nadále sledovat v  MADDIGAN'S QUEST stejně jako v LEGEND OF THE SEEKER. Čarodějnice Shota z LEGEND OF THE SEEKER skutečně může připomínat kombinaci temných stránek Ephiny a Samsary.

Zatím poslední televizní role Cormack jsou spojovány s australskými kriminálkami THE CULT (za kterou získala cenu Qantas Television), RAKE (tentokrát přišlo ocenění Equity), UNDERBELLY: RAZOR a WENTWORTH. V prohibičním UNDERBELLY: RAZOR se stala královnou podsvětí Kate Leigh.

Divadelní role Danielle Cormack čítají od 90. let velmi pestrou kolekci populárních i respektovaných témat – TRAINSPOTTING, THE BLUE ROOM (s Kevinem Smithem), THE VAGINA MONOLOGUES (s Lucy Lawless), CALIGULA nebo A CLOCKWORK ORANGE.

V soukromí je Cormack provdaná za herce Pana Hemu Taylora, společně vychovávají dvě děti.

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Herecká filmografie

Filmy

2010 Emilie Richards: Nový Zéland navždy (TV film)
2009 Separation City
2008 Píseň o dobru
2006 Dokonalá rasa
2005 Královna řeky
2004 Nekecej a pádluj!
Únos Sluneční panny (TV film)
2002 At Last... Part 2 (amatérský film)
2000 Channelling Baby
The Price of Milk
1999 Siam Sunset
1998 Via Satellite
1997 Amazon High (TV film)
Obnažené ženy mluví o svém životě
1994 Game with No Rules, A
Nákaza

TV seriály

2019 Fresh Eggs (TV seriál)
Wentworth (TV seriál)
Epizoda 10 (S07E10)
Epizoda 9 (S07E09)
Protection (S07E08)
další epizody (10)
2018 Jack Irish (TV seriál)
Episode 6 (S02E06)
Episode 5 (S02E05)
Episode 4 (S02E04)
další epizody (5)
Ash vs Evil Dead (TV seriál)
Judgement Day (S03E09)
2016 Deep Water (TV seriál)
Wentworth (TV seriál)
Seeing Red (S04E12)
Eleventh Hour (S04E11)
Smitten (S04E10)
další epizody (12)
2015 Wentworth (TV seriál)
Blood and Fire (S03E12)
The Living and the Dead (S03E11)
A Higher Court (S03E10)
další epizody (12)
2014 Wentworth (TV seriál)
Fear Her (S02E12)
Into the Night (S02E11)
Jail Birds (S02E10)
další epizody (12)
2013 Wentworth (TV seriál)
Checkmate (S01E10)
To the Moon (S01E09)
Mind Games (S01E08)
další epizody (10)
2012 Vražedné záhady slečny Fisherové (TV seriál)
2011 Ostré jako břitva (TV seriál)
Armageddon (S04E13)
Big Moves (S04E12)
Jerusalem Revisited (S04E11)
další epizody (13)
2010 Rake (TV seriál)
Tajemství Pravdy (TV seriál)
Dark (S02E09)
2009 The Cult (TV seriál)
Tajemství Pravdy (TV seriál)
Wizard (S02E05)
Marked (S02E01)
Reckoning (S01E22)
další epizody (4)
2008 Kriminálka z pobřeží (TV seriál)
Tajemství Pravdy (TV seriál)
Identity (S01E07)
2007 City Homicide (TV seriál)
East West 101 (TV seriál)
Rude Awakenings (TV seriál)
2006 Maddigan's Quest (TV seriál)
2001 Xena (TV seriál)
Poslední kentaur (S06E17)
2000 Cleopatra 2525 (TV seriál)
Všeuměl (TV seriál)
Xena (TV seriál)
Životní síla (S05E16)
1999 Xena (TV seriál)
Závěrečná řeč (S04E20)
1998 Xena (TV seriál)
Hořká suita (S03E12)
Mateřské instinkty (S03E11)
1997 Xena (TV seriál)
Nevyhnutelné zlo (S02E14)
Výprava (S02E13)
1996 Xena (TV seriál)
Je v domě doktor? (S01E24)
1995 Herkules (TV seriál)
Xena (TV seriál)
Kopyta a běhny (S01E10)
1994 Doba přílivu (TV seriál)
1992 Shortland Street (TV seriál)
1987 Gloss (TV seriál)

Dokumentární

2008 Rocked the Nation (TV seriál)
1999 Inside Film Awards (TV seriál)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace