foto

Hermann Thimig

  • nar. 3.10.1890
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 7.7.1982 (91 let)
    Vídeň, Rakousko

Biografie

Rakouský herec Hermann Thimig pocházel z herecké rodiny. Jeho otec Hugo Thimig byl ředitelem vídeňského Burgtheateru. Herci se stali též jeho sourozenci - sestra Helena a bratr Hans, s kterými si později zahrál na jevišti i ve filmu. Všichni čtyři jsou Burgtheaterem řazeni mezi jeho kmenové herce.

Hermann Thimig studoval gymnásium, poté působil v několika hereckých společnostech. Soukromě se vzdělával v herectví. Počátkem roku 1909 nastoupil vojenskou službu jako jednoroční dobrovolník. Po jejím ukončení debutoval v říjnu 1910 v meiningerském divadle, kde působil do vypuknutí 1. světové války. V roce 1915 byl ze zdravotních důvodů stažen z fronty. U Thimiga byl diagnostikován furunkl - hnisavé onemocnění kůže, vyvolané stafylokoky, které i dnes, může vést k úmrtí. Během léčení navázal spolupráci s berlínským Schauspielhaus, kde začal pohostinsky vystupovat. Další krok vedl k setkání s Maxem Reinhardem, který jej angažoval do svého Německého divadla v roce 1916.

Ve stejném roce hrál poprvé ve filmu DIE GRÄFIN HEYERS. V druhém filmu, který natočil, již vytvořil hlavní mužskou roli. Ve filmu OSSI'S TAGEBUCH hrál učitele Lindemanna. Hlavní ženskou roli vytvořila německá herečka Ossi Oswaldová, která zemřela tři roky po válce v Praze. Z filmu je patrný vývoj německého jazyka. Tak jako čeština nepoužívá název jinoch, nebo pro dívku oslovení panna, tak je na tom i němčina. Oswaldová hrála Backfisch Ossi, přičemž Backfisch je velmi starý německý výraz pro dospívající dívku. Snad je zde patrný rukopis scénáristy Ericha Schönfeldera (*1885 +1933), druhým scénáristou byl Ernst Lubitsch, který Thimiga obsadil do třech svých filmů.

V roce 1918 si Thimig vyzkoušel režii v berlínském divadle Theater des Westens, o tři roky později si zahrál v DIE BERGKATZE nesmělého banditu. S nástupem zvukového filmu přestal téměř hrát divadlo a opouštěl role mladíků, milovníků a stále více byl obsazován generačně výš, tedy do rolí tatínků, strýců atd. Thimig ovládal klavír a dobře zpíval. Věnoval se filmu, natáčel hlavně komedie a operety. Ve velmi úspěšném DER HIMMEL AUF ERDEN, 1935 si zahrál skladatele Paula Hellera. Filmem debutovala Ilona Massey.

V roce 1938 byl po anšlusu Rakouska jmenován Státním hercem, v závěru války byl zařazen na seznamy Boží milosti a vyhnul se nasazení na frontě. V roce 1965 jej vídeňské divadlo Burgtheater jmenovalo svým čestným členem. Čtyři roky poté obdržel Zlatý filmový pás za dlouholetou činnost. V roce 1981 obdržel Čestný prsten města Vídně. (Jedná se o zlatý, pečetní prsten s motivem orla. Poprvé propůjčen 1. září 1925.)

Hermann Thimig měl tři dcery. Jednu z prvního manželství s herečkou Hannou Thimigovou, rozenou Wisserová, další dvě dcery z manželství s herečkou Vilmou Degischer. Dcera Johanna Thimigová pokračovala v rodinné tradici. Thimig natočil 104 filmů a hereckou kariéru ukončil roku 1967 televizním filmem DER ARTZ WIDER WILLEN. Poté odešel na odpočinek. Herec se dožil nádherných 92 let a je pohřben na vídeňském hřbitově Sieveringer.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1962 Der fidele Bauer (TV film)
Die vergessenen Jahre
Romanze in Venedig
1961 Frau Irene Besser
1960 Das Gespenst von Canterville (TV film)
Das weite Land (divadelní záznam)
1959 Wenn die Glocken hell erklingen
1958 Reise ins Glück, Eine
1954 Ewiger Walzer
1953 Eine Nacht in Venedig
1952 Abenteuer im Schloß
Ich hab' mich so an Dich gewöhnt
1951 Der Fünfminutenvater
1950 Prämien auf den Tod
1949 Geheimnisvolle Tiefe
1948 Proces
1946 Praterbuben
1945 Wie ein Dieb in der Nacht
1944 Die goldene Fessel
Ein Blick zurück
Liebesbriefe
1943 Die kluge Marianne
Johann
1942 Brüderlein fein
1939 Marguerite : 3
1937 Ústřicová Lily
1936 Geheimnisvolle Mister X, Der
1935 Jízda do mládí
Nebe na zemi
Peter, Paul und Nanette
Pošetilá panna
Tanzmusik
U bílého koníčka
1934 Herr ohne Wohnung, Der
Karneval a láska
Liebe dumme Mama
Rozpustilá Čibi
1933 Dcerušky pana starosty
Die Fahrt ins Grüne
Občánku, co teď?
Viktor a Viktoria
Zuzana ve vaně
1932 Das Blaue vom Himmel
Dvě šťastná srdce
Děvčátko s modrýma očima
Kiki
Mein Freund, der Millionär
Mädchen zum Heiraten
Štěstí přes noc
1931 Der Herr Bürovorsteher
Der kleine Seitensprung
Die Privatsekretärin
Ich bleib bei Dir
Jedinou noc v ráji
Můj Leopold
Traum von Schönbrunn
Wenn die Soldaten...
Žebrácká opera
1930 Der unsterbliche Lump
1929 Napoleon auf St. Helena
1927 Die Familie ohne Moral
Madame wagt einen Seitensprung
1925 Der ungebetene Gast
Tanečník mé ženy
1924 Die Radio Heirat
Muß die Frau Mutter werden?
Skok do života
1923 Alles für Geld
Das Weib auf dem Panther
Der verlorene Schuh
Plamen
1922 Der Fluch des Schweigens
Der Strom
Děvče s maskou
Sie und die Drei
1921 Das Abenteuer des Dr. Kircheisen
Die Brüder Karamasoff
Hannerl und ihre Liebhaber
Horská kočka
Kleider machen Leute
1920 Die goldene Krone
Putschliesel
1919 Die schwarze Locke
Freie Liebe
Ihr Sport
Komtesse Doddy
Moral und Sinnlichkeit
Panenka
1918 Auf Probe gestellt
1917 Ossis Tagebuch
1916 Die Gräfin Heyers

Dokumentární

1973 Der große Zauberer - Max Reinhardt (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace