foto

Wolf Albach-Retty

  • nar. 28.5.1906
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 21.2.1967 (60 let)
    Vídeň, Rakousko

Biografie

Rakouský herec Wolf Albach - Retty se narodil 28.května roku 1906 ve Vídni do rodiny s dlouhodobou hereckou tradicí. Jeho maminka byla totiž herečka Rosa Albach - Retty /*1874 - +1980/ a jeho dědeček byl herec a režisér Rudolf Retty.

Byl dvakrát ženatý s herečkami Trude Marlen /*1912 - +2005/ a Magdou Schneider /*1909 - +1996/. Magdu si vzal roku 1936, ale v září 1949 se rozvedli. Měli spolu dvě děti - starší dcera Romy Schneider /*1938 - +1982/ se začala velmi brzy objevovat po boku své matky ve filmech a vypracovala se postupně ve velmi slavnou a uznávanou filmovou hvězdu. Mladší syn se narodil roku 1941 a v současné době se živí jako chirurg. Wolf Albach - Retty zemřel 21.2. 1967, kdy při divadelním představení dostal srdeční záchvat. Přivolaná lékařská služba ho sice odvezla do nemocnice a tam bojovali o jeho život, ale i tak bohužel na následky infarktu zemřel. Jeho vnuk David Haubenstock /*1966 - +1981/ tragicky zemřel v nedožitých 15 letech na následky vážného zranění a vnučka Sarah Biasini /*1977/ pokračuje v rodinné tradici a živí se taktéž herectvím.

Lynette

Herecká filmografie

Filmy

1966 Die Tänzerin Fanny Elßler (TV film)
1965 Das Mädel aus dem Böhmerwald
Leinen aus Irland (TV film)
1964 Die Kinder (TV film)
Die große Kür
1963 Bergwind
Kardinál
1962 Die Försterchristel
Die Post geht ab
1961 Anatol (TV film)
Autofahrer unterwegs
Der erste Frühlingstag (TV film)
Orgelbauer von St. Marien, Der
1960 Frauen in Teufels Hand
Hohe Tannen
1959 Auf allen Straßen
Herrn Josefs letzte Liebe
Hubertusjagd
Mein ganzes Herz ist voll Musik
Mädchen für die Mambo-Bar
1958 Gefährdete Mädchen
Immer die Radfahrer
Man ist nur zweimal jung
1957 Der Kaiser und das Wäschermädel
Dort in der Wachau
Wetterleuchten um Maria
1956 ...und wer küßt mich?
K. und k. Feldmarschall
Stimme der Sehnsucht
Verlobung am Wolfgangsee
1955 Ihr Leibregiment
Seine Tochter ist der Peter
1954 Die sieben Kleider der Katrin
Die süßesten Früchte
Die tolle Lola
Schule für Eheglück
1953 Der Vogelhändler
1952 Der Mann in der Wanne
Der Obersteiger
Ideale Frau gesucht
1951 Czardas der Herzen
Unschuld in tausend Nöten
Verklungenes Wien
Weh dem, der liebt!
Zwei in einem Auto
1950 Großstadtnacht
Mann, der sich selber sucht, Der
Zwei in einem Anzug
1949 Ein bezaubernder Schwindler
Gefährliche Gäste
1948 Alles Lüge
1945 Ein Mann wie Maximilian
Wie ein Dieb in der Nacht
1944 Psí dny
Romantische Brautfahrt
1943 Alles aus Liebe
Der weiße Traum
Dobrodružství v grandhotelu
Maske in Blau
Reisebekanntschaft
Zwei glückliche Menschen
1942 Die heimliche Gräfin
Sedm let štěstí
Sette anni di felicità
1941 So gefällst Du mir
Tanec s císařem
1940 Dcera z dobré rodiny
Sedm let neštěstí
Veselé ženy vídeňské
1939 Hotel Sacher
Liebe - streng verboten!
Láska ze všech největší
Volání velkoměsta
Štěstí bydlí opodál
1938 Jarní vánek
Milenka či loutka
1937 Die glücklichste Ehe der Welt
Liebling der Matrosen
Milionáři (Peníze nejsou všechno)
1936 Královna loutek
Rendezvous ve Vídni
Tajemství starého domu
1935 Der Vogelhändler
Die Katz' im Sack
Valčík pod věží
Velký úklid
Winternachtstraum
1934 Einmal eine große Dame sein
Frühjahrsparade
Vídeňské povídky
1933 ...und es leuchtet die Pußta
Kind, ich freu' mich auf Dein Kommen
Liebe muß verstanden sein
1932 Das schöne Abenteuer
Der schwarze Husar
Mädchen zum Heiraten
Zwei Herzen und ein Schlag
1931 Wiener Zauberklänge
1930 Der Fleck auf der Ehr'
Der Onkel aus Sumatra
General Babka
1929 Der Dieb im Schlafcoupée
1928 Ein Wiener Musikantenmädel
Geheimnisvolle Spiegel, Der
Liebe im Mai
1927 Grobe Hemd, Das

Dokumentární

1969 Das war Hans Moser - Erinnerungen an einen großen Komödianten (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky