foto

Bára Basiková

  • nar. 17.2.1963 (55 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká zpěvačka Bára Basiková se narodila 17. února 1963 v Praze. V 80. letech začala zpívat se skupinou Martina Němce Precedens, se kterou vydala i svou první desku Doba ledová. V tomtéž roce vychází i dvojalbum skupiny Stromboli Michala Pavlíčka, na kterém se Basiková sešla ještě například s Vildou Čokem. Basiková se objevila i na dalším albu Shutdown z roku 1989, které byla natočeno v angličtině. Roku 1988 vychází druhé elpíčko Precedensu s názvem Věž z písku. To ale na rozdíl od debutu Doba ledová nebylo postaveno jen na Basikové, stejně jako i třetí deska Pompeje. V roce 1991 vyšlo první sólové album pod prostým názvem Bára Basiková, na kterém se sešlo mnoho muzikantů například David Koller, Lešek Semelka nebo Michal Pavlíček, kteří přispěli i autorsky. Deska přinesla hit Souměrná. V tomtéž roce se fanoušci Precedensu dočkali vydání archivních nahrávek této skupiny z 80. let. Na počátku 90. let byla založena skupina Basic Beat, kterou vedl Martin Němec z Precedensu. Z tohoto období pochází úspěšný singl Soumrak Bohů nebo předělávky typu Bossa Nova či Pane, vy jste vdova. V roce 1996 přichystala Basiková pro posluchače překvapení v podobě temného a syrově rockového alba Lhát se musí, k němuž si napsala i většinu textů. O dva roky později přišel na trh projekt Gregoriana s latinskými texty a v rádiích zabodovala především píseň Veni Domine. Od roku 1994 se Basiková počínaje Jesus Christ Superstar začala věnovat muzikálům a účinkovala mj. ještě v Rusalce, Kleopatře nebo Johance z Arku. K Precedensu a písničkám Martina Němce se znovu vrátila až po devíti letech. V září 2013 vydala po 12 letech nové sólové album nazvané Belleville.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2011 Notre dame de Paris (divadelní záznam)
2010 Obraz Doriana Graye (divadelní záznam)
1990 Pražákům, těm je hej

Dokumentární

2017 5 Tuctů Čombeho (koncert)
Lešek Semelka 70 (koncert)
Pocta muzikálům (koncert)
2016 Srdeční záležitosti Michala Pavlíčka (TV film)
2015 Colours of Ostrava Radegast Czech stage 2015 (koncert)
Koncert ke Dni vítězství (koncert)
2014 Václav Noid Bárta (koncert)
2013 ČT Live - 30 let Precedens (koncert)
ČT Live: Karel Černoch - 70 (koncert)
2011 Příběhy slavných (TV seriál)
Ve vlnách (S12E02)
2010 ČT Live - Pocta Petru Mukovi (koncert)
2009 Královny popu (koncert)
2008 ČT Live - Pavel Vrba (koncert)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Michala Pavlíčka (S03E19)
2007 B. Basiková a Precedens (koncert)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Báry Basikové (S02E27)
2006 Strážce plamene v obrazech
ČT Live - Michal Pavlíček (koncert)
2005 Holka od Červený řeky (koncert)
2001 Bára B. (LIVE) (TV film)
Legenda jménem Queen (koncert)
2000 Ženy na přelomu tisíciletí (TV seriál)
1999 Martin Babjak a hostia (koncert)
Vánoce Daniela Hůlky (koncert)
1995 Chladnu, chladneš
1994 Vánoční koncert Karla Gotta (koncert)
1992 Kdo je kdo (TV seriál)

TV pořady

2016 Hvězdná párty (TV pořad)
To byl váš rok (TV pořad)
2015 Ceny Anděl 2014 (TV pořad)
Galakoncert Kapky naděje (TV pořad)
2014 Barování pro Činoherní studio v Ústí (TV pořad)
Královny popu - Pocta legendám (TV pořad)
Srdce pro děti 2014 (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2014 (TV pořad)
2013 Adventní koncerty 2013 (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
2012 Drzá Diana (TV pořad)
Česká 30 (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Světla ramp : Pocta Barrandovu (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
2010 Helena na Broadwayi (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
Tajemství bulváru (TV pořad)
2009 Fakta Barbory Tachecí (TV pořad)
2008 Intimní zpověď (TV pořad)
One Man Show (TV pořad)
Přísně tajné (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Hvězdy u piana (TV pořad)
Souboj hitů (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Minishow (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
2001 Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
Vabank (TV pořad)
Český slavík - Mattoni 2001 (TV pořad)
Šestnáct růží pro Gotta (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
HIT STOLETÍ (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Miss tisíciletí (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Katapult (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Precedens Live (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
Rychlý prachy (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Na Kloboučku (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1975 Zpívá celá rodina (TV pořad)

Hudební videoklipy

2018 ONEMANSHOW Foundation - Cizí zeď (hudební videoklip)
2015 Sázava KLAN: Nad Sázavou (hudební videoklip)
2006 Hlava kance (hudební videoklip)
Michal Pavlíček: Story 1982-2006 (hudební videoklip)
2002 Ilona Csáková feat. Bára Basiková & Monika Absolonová: Teď královnou jsem já (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

1995 Hazard

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace