foto

Charles Bukowski

  • nar. 16.8.1920
    Andernach, Německá říše
  • zem. 6.3.1994 (73 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlastním jménem Heinrich Karl Bukowski se narodil roku 1920 v Německu. Jeho matka byla Němka a jeho otec voják z amerických okupačních vojsk. Když se Německo ocitlo v poválečné hospodářské krizi, odešli do USA a proto tedy změna jména na Charles Bukowski. V roce 1936 nastoupil na vyšší odbornou školu kde byli většinou bohatí a tak si respekt dokázal získat svými pěstmi. Našel si kamarády, kteří byli podobní jako on a začal chlastat. Po maturitě začal studovat novinařinu, angličtinu, divadlo a historii, ale dlouho tam nevydržel, odstěhoval se od rodičů a začal pracovat.

1944 byla otištěna první jeho povídka, o rok později začal psát básně, které mu ale odmítali vydat a tak se dál věnoval jenom alkoholu. Sebral se a žil potulným životem, bral mizerně placené práce, bydlel v laciných podnájmech a střídal prostitutky. Toto období byla silná inspirace pro jeho povídky.

1952 se oženil o tři roky později začal psát básně a začátkem 60.let se mu konečně dostalo uznání z řad kritiků. Mezitím se rozvedl a roku 1985 si vzal svou druhou ženu. O dva roky později byl podle jeho scénáře natočen fim ŠTAMGAST a roku 1994 zemřel po téměř ročním boji s leukémií v nedožitých 74 letech.

Zuzana "Sinecod" Dolívková

Spisovatelská filmografie

Filmy

2006 Suicide, The - kniha
2005 Faktótum - kniha
2002 Apporte-moi ton amour - kniha
2000 Bring Me Your Love - kniha
1999 Man with the Beautiful Eyes, The - kniha
1998 Horseshoe - kniha
Love for $17.50 - kniha
1994 Amor por menos - kniha
1991 Chladný měsíc - kniha
Guts - povídka
1988 Lune froide - kniha
1987 Crazy Love - kniha
Štamgast - kniha
1984 Killers, The - kniha
1981 Erekce, ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství - kniha

TV seriály

2012 Bukowski (TV seriál) - kniha

Dokumentární

1995 Bukowski at Bellevue - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

1987 Štamgast

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace