foto

Arnaud Desplechin

  • nar. 31.10.1960 (57 let)
    Roubaix, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mistr komorních psychologických dramat s jemným ironickým podtextem Arnaud Desplechin (nar. 1960) vystudoval pařížskou filmovou školu IDHEC, poté spolupracoval jako kameraman a scenárista na krátkých filmech jiných režisérů (Eric Rochant, Eric Barbier či Patrick Grandperret).

Režíroval dva krátké hrané snímky - La vie des morts (Život mrtvých, 1990), který získal cenu Jeana Viga, a La Sentinelle (Stráž). Jeho prvním celovečerním filmem byla Učená pře aneb Můj pohlavní život (1996) z prostředí mladých intelektuálů, kterým vzbudil velký zájem kritiky. Následoval snímek Esther Kahn (2000) o židovské herečce žijící v Londýně koncem 19. století, oceněný snímek oceněn jako francouzský film roku 2000 a byl nominován na Zlatou palmu v Cannes.

Dalším ceněným snímkem byl Králové a královna (Rois et reine, 2004), za který získal Desplechinův oblíbený představitel Mathieu Amalric cenu César. Amalric a celá plejáda vynikajících francouzských herců - Catherine Deneuve, Jean-Paul Roussillon, Anne Consigny, Hippolyte Girardot, Emmanuelle Devos, Chiara Mastroianni – se sešla ve filmu Vánoční příběh (2008), rovněž nominovaném na Zlatou palmu v Cannes.

Artcam

Herecká filmografie

Filmy

2014 Les Jours venus
2008 Choisir d'aimer
2003 Mužská hra

TV seriály

1987 Byl jednou jeden... život (TV seriál)

Dokumentární

2017 Jean Douchet, l'enfant agité
2015 Hitchcock/Truffaut
2010 Catherine Deneuve, belle et bien là
2008 Byl jednou jeden film: Jules a Jim (TV film)
Mémoires du cinéma francais, de la libération à nos jours
2007 L'Aimée
2003 Il était une fois... (TV seriál)

TV pořady

2009 Cinémas (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
1991 Días de cine (TV pořad)
1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace