foto

Joan Greenwood

  • nar. 4.3.1921
    Chelsea, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 27.2.1987 (65 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Joan Greenwood se narodila 4. 3. 1921 v Londýně, Anglie, do herecké rodiny. Vystudovala Královskou akademii Dramatického umění. Poprvé vystoupila na veřejnost v 17 letech v Apollo Theatre jako Louisa ve hře The Robust Invalid. V příštích letech hrála na různých prknech, které znamenají svět, role jako např. Wendy v Petru Panovi nebo Ophelii v Hamletovi. V roce 1954 hostovala na Newyorské divadelní scéně v Morosco Theatre. Divadlo jí přineslo i osobní štěstí, v podobě tajného sňatku na Jamajce, s hereckým kolegou André Morellem (1960). Její obchodní značkou byl zvláštní chraptivý hlas spojený s pečlivou výslovností.

Její herecký debut ve filmu začal brzy po druhé světové válce a vyvrcholil v letech 1948-1955. Byla velmi atraktivní a přitažlivá, hrála vtipné a inteligentní role v komediích A GIRL IN A MILLION (1945), WHISKY GALORE! (1949) a dalších. Po boku Aleca Giunesse ztvárnila postavu nepříjemné mladé dívky v komediálním dramatu KIND HEARTS AND CORONETS (1949), která zůstala její nejoblíbenější. Její první role v Hollywoodu ve filmu MOONFLET (1955) trvala pouhých 5 minut a stála ji čtyřměsíční přípravu. Život v Hollywoodu jí nijak neučaroval, byl pro ni ztrátou času. Z její bohaté filmografie stojí dále za zmínku filmy jako THE IMPORTANCE OF BEING EARNEST (1952), TOM JONES (1963) nebo THE HOUND OF THE BASKERVILLES (1978).

Joan Greenwood se objevovala i v televizi, např. v britském sitkomu GIRLS ON TOP (1985). Naposledy se představila v TV filmu MISS MARPLE (1987) jako roztomilá vševědoucí dáma z vyšší společnosti. K tomu vtipně prohlásila: „Teď když jsem stará bába, dostávám mnohem zajímavější role.“ Její manžel zemřel v roce 1978. Ona sama přežila jejich syna Jasona Morella, zemřela v nedožitých 66 letech na srdeční zástavu. V roce 1995 se objevila v magazínu Empire na seznamu mezi 100 sexy hereček v historii filmu.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

1987 Malá Dorritka
Miss Marple: At Bertram's Hotel (TV film)
1985 Past Caring (TV film)
1979 Flame Is Love, The (TV film)
1978 Pes baskervillský
Vodní děti
1977 Uncanny, The
1971 Girl Stroke Boy
1968 Barbarella
1964 The Moon-Spinners
1963 Tom Jones
1962 The Amorous Prawn
1961 Tajuplný ostrov
1959 Hest på sommerferie
1958 Stage Struck
1955 Moonfleet
1954 Father Brown
Monsieur Ripois
1952 Jak je důležité míti Filipa
1951 Flesh & Blood
Muž v bílém obleku
Muž, který prochází zdí
Young Wives' Tale
1949 Moře whisky!
The Bad Lord Byron
Šlechetné srdce a šlechtické korunky
1948 Saraband for Dead Lovers
1947 Mezi podloudníky
The White Unicorn
Vražedné pochybnosti
1946 A Girl in a Million
Latin Quarter
They Knew Mr. Knight
1943 Něžné pohlaví
1941 My Wife's Family
Našel svou hvězdu
1939 Little Ladyship (TV film)

TV seriály

1987 Melba (TV seriál)
1985 Girls on Top (TV seriál)
1984 Ellis Island (TV seriál)
One by One (TV seriál)
Strangers and Brothers (TV seriál)
1981 Bognor (TV seriál)
Richard Wagner (TV seriál)
Triangle (TV seriál)
1979 Love Among the Artists (TV seriál)
Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)
1969 It's Tommy Cooper (TV seriál)
The Main Chance (TV seriál)
1968 The Jazz Age (TV seriál)
1964 Danger Man (TV seriál)
The Wednesday Play (TV seriál)
1958 After Hours (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

1968 Tuesday's Documentary (TV seriál)