foto

Elizabeth Spriggs

  • nar. 18.9.1929
    Buxton, Derbyshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 2.7.2008 (78 let)
    Oxford, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jedna z nejvýznamnějších britských shakespearovských hereček se narodila 18. září 1929 v Buxtonu, v Derbyshiru, jako Elizabeth Jean Williams. Herectví se začala věnovat poměrně pozdě, přestože herectví soukromě studovala už do jedenácti let a vždy prý snila o kariéře divadelní herečky. Ve studiích však nepokračovala na žádné dramatické škole, vystudovala Royal Colleague of Music, obor operní zpěv, měla totiž nádherný, plný mezzo-soprán. Bronchiální astma však její pěveckou kariéru definitivně uzavřelo a Elizabeth přemýšlela, zda bude nadále malířkou nebo herečkou. Rozhodla se pro kariéru herečky, ale, jak sama říkala, mnohokrát tohoto rozhodnutí litovala. Jako malířka by byla mnohem svobodnější, na herectví jí velmi vadila závislost na rozhodnutích mnoha jiných lidí.

Své první manželství, které trvalo dvacet jedna let, považovala za katastrofu. Podle svých vlastních slov učinila tehdy „nejbolestnější rozhodnutí ve svém životě", opustila manžela a dceru a šla za svým hereckým snem. Zpočátku vystřídala několik malých a nepříliš úspěšných divadelních štací, než byla v roce 1962 přijata do Royal Shakespeare Company. Pod vedením jejího zakladatele, Petera Halla, zde působila až do roku 1976. Hrála, mimo jiné, chůvu v Romeovi a Julii, Calpurnii i Porcii v Juliu Caesarovi, Beatrici v Mnoho povyků pro nic a především královnu Gertrudu v Hamletovi. Účinkovala i ve hrách jiných dramatiků – G. B. Shawa nebo Edwarda Albeeho. Poté s Hallem přešla do National Theatre. I zde ji potkala řada zajímavých rolí. V roce 1978 byla oceněna Society of West End Theatre Award jako nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Zajímavým faktem je, že se během prvních šestnácti let své divadelní herecké kariéry na jevišti West Endu neobjevila. Způsobil to legendární zakladatel divadla Old Rep, Sir Barry Jackson. Poté, co ji viděl jako Kleopatru v Antoniovi a Kleopatře, jí prý na smrtelném loži řekl, že její největší předností je její všestrannost. Sir Jackson to nejspíš myslel jako kompliment, ale Elizabeth si to přeložila tak, že všestranná znamená nezapamatovatelná, a to rozhodně nebylo nic, co by se jí na jevišti komerčně zaměřeného West Endu mohlo hodit. Na druhou stranu ovšem právě díky tomu ztvárnila tolik nezapomenutelných rolí právě v RSC a v National Theatre.

Celý život se také věnovala výuce herectví. Než sama začala hrát, vyučovala jevištní řeč a herectví na Coventry Technical College. V průběhu života pak přednášela na mnoha dalších školách po celé Británii, včetně vyhlášené Coventry School of Speech and Drama.

V televizi se Elizabeth Spriggs objevila až poměrně pozdě, až v sedmdesátých letech, ale tento pozdní start jí byl bohatě vynahrazen. Objevila se v několika BBC shakespearovských adaptacích, v televizním seriálu DOCTOR WHO, viděli jsme ji i v oblíbeném poirotovském cyklu a byla první obětí v pilotním dílu VRAŽD V MIDSOMERU. Z dalších televizních rolí můžeme jmenovat alespoň nezapomenutelnou bohabojnou drbnu v televizním seriálu podle Jeanette Winterson ORANGES ARE NOT THE ONLY FRUIT, dále role v seriálech THE OLD DEVILS podle Kingleyho Amise a ANGLO SAXON ATTITUDES podle Anguse Wilsona; v Británii je velmi ceněna její Nan, matka hlavní hrdinky, ve válečném, situačně komediálním seriálu SHINE ON HARVEY MOON.

Na filmovém plátně se poprvé objevila roku 1968 ve filmech Petera Halla WORK IS A FOUR-LETTER WORD a THREE INTO TWO WON'T GO. Pravděpodobně nejvýznamnější filmovou roli, díky které je známa i u nás, ji nabídla Emma Thompson ve svém Oscarem oceněném filmu ROZUM A CIT. Za roli paní Jenningsové byla dokonce nominována na BAFTA Award pro herečku ve vedlejší roli (tuto cenu nakonec získala Kate Winslet za roli Marianny v témže filmu). Viděli jsme ji také jako tlustou dámu v HARRYM POTTEROVI A KAMENI MUDRCŮ (v dalších Potterovských filmech ji pak nahradila Dawn French). Naposledy se objevila ve filmu JE TADY NĚKDO? s Michaelem Cainem, který však přišel do kin až po její smrti.

Elizabeth Spriggs byla vdaná celkem třikrát. Nejprve za Kennetha Spriggse, jejím druhým manželem byl její kolega z RSC, Marshall Jones, potřetí se vdávala roku 1977 za klasického kytaristu a taxikáře Murraye Mansona. Z prvního manželství měla dceru Wendy. Zemřela v červenci 2008, ve věku 78 let, a jejího pohřbu se, kromě rodiny a přátel, zúčastnila celá řada významných osobností britského kulturního života.

Když se v roce 1996 ohlížela za svou hereckou kariérou, řekla: „Necítím žádnou hořkost nad tím, že nejsem celebrita. Myslím naopak, že mám velké štěstí. Díky své všestrannosti mám i ve svém věku stále dost krásných nabídek."

helianto

Herecká filmografie

Filmy

2008 Je tady někdo?
2004 Perly královny ze Sáby
2002 Shackleton (TV film)
2001 Harry Potter a Kámen mudrců
Nice Guy Eddie (TV film)
Viktorie a Albert (TV film)
2000 Zapomenutý zločin (TV film)
1999 Alenka v říši divů (TV film)
Vánoční koleda (TV film)
1998 Lazebník sibiřský
1997 Cesta do ráje
For My Baby
1996 Pomsta Sněhové královny
Tajný agent
1995 Rozum a cit
1994 Pinch of Snuff, A (TV film)
1993 Hodina prasete
1991 Impromptu
1987 The Devil's Disciple (TV film)
1985 Going Undercover
1984 Sakharov (TV film)
The Cold Room (TV film)
1983 Those Glory Glory Days (TV film)
1982 Frost in May (TV film)
The Merry Wives of Windsor (TV film)
The Spider's Web (TV film)
1981 Milenec Lady Chatterleyové
Nevhodná práce pro ženu
1980 Věci po Richardovi
1979 Afternoon Off (TV film)
Julius Caesar (TV film)
1969 Three Into Two Won't Go
1968 All's Well That Ends Well (TV film)
Work Is a 4-Letter Word

TV seriály

2006 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Láska až za hrob (S09E02)
Hercule Poirot (TV seriál)
Čas přílivu (S10E04)
2005 Jericho (TV seriál)
Love Soup (TV seriál)
2003 Swiss Toni (TV seriál)
2002 Nice Guy Eddie (TV seriál)
2000 Randall a Hopkirk (TV seriál)
1999 Manželky a dcery (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
1998 Playing the Field (TV seriál)
1997 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Smrt staré dámy (S01E01)
Where the Heart Is (TV seriál)
1996 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
A Slight Case of Murder (S07E03)
1994 Class Act (TV seriál)
Martin Chuzzlewit (TV seriál)
Middlemarch (TV seriál)
Takin' Over the Asylum (TV seriál)
1992 Anglo-saské vztahy (TV seriál)
Heartbeat (TV seriál)
Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Old Devils, The (TV seriál)
Performance (TV seriál)
The Tomorrow People (TV seriál)
1991 Soldier Soldier (TV seriál)
Z deníku Sherlocka Holmese (TV seriál)
1990 Alleyn Mysteries (TV seriál)
Jeeves and Wooster (TV seriál)
1989 Oranges Are Not the Only Fruit (TV seriál)
Tulák Charlie Chaplin (TV seriál)
1987 Ruth Rendell Mysteries (TV seriál)
Simon and the Witch (TV seriál)
1986 Boon (TV seriál)
Lovejoy (TV seriál)
1985 Theatre Night (TV seriál)
Time for Murder (TV seriál)
1984 Strangers and Brothers (TV seriál)
1982 Shine On Harvey Moon (TV seriál)
1981 Bergerac (TV seriál)
Bognor (TV seriál)
1980 Cribb (TV seriál)
Fox (TV seriál)
We, the Accused (TV seriál)
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1977 BBC2 Play of the Week (TV seriál)
1976 The Glittering Prizes (TV seriál)
Victorian Scandals (TV seriál)
1975 Prometheus: The Life of Balzac (TV seriál)
1974 Village Hall (TV seriál)
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)
1972 Crown Court (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)
1968 Kriminalista (TV seriál)
1963 Doctor Who (TV seriál)

Dokumentární

2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace