foto

Willy Fritsch

  • nar. 27.1.1901
    Katovice, Horní Slezsko, Německá říše
  • zem. 13.7.1973 (72 let)
    Hamburk, Západní Německo

Biografie

Celým jménem Wilhelm Egon Fritz Fritsch byl německý herec. Pocházel z bohaté rodiny. Jeho otec vlastnil továrnu Fritsch & Brattig. V roce 1910 se rodina přestěhovala do Berlína, kde jeho otec pracoval jako ředitel továrny Siemens. Fritsch musel roku 1915 na nátlak otce studovat strojírenství. První, co udělal bylo, že studia přerušil a objevil se v operním komparsu berlínského divadla Großes Schauspielhaus, které se specializovalo na revue a veselohry, ale také se jednou jeho manažérům podařilo po schodech nacpat dovnitř celý cirkus i ze slonem.

Od roku 1919 studoval na herecké škole Maxe Reinharda a začal hrát malé role u Německého divadla. V roce 1921 učinkoval poprvé ve filmu MISS VENUS. Ztvárňoval mladé, elegantní muže a milovníky. V roce 1923 ztvárnil společně s Lil Dagover ve filmu SEINE FRAU, DIE UNBEKANNTE hlavní role. Film znamenal pro 22-letého mladíka průlom v jeho kariéře. V roce 1925 zazářil ve zfilmované operetě WALZERTRAUM, poté mu nabídla spolupráci United Artists, kterou Fritsch pro neznalost angličtiny odmítl. Díky svým rolím v Langových filmech SPIONE a FRAU IM MOND si udělal jméno v německy mluvících zemích.

Od roku 1929 spolupracoval s režisérem Lilianem Harveyem a jako jeden z prvních herců natočil roku 1929 zvukový film MELODIE DES HERZENS. Větu, kterou pronesl, nezapoměl do smrti, zněla: "Šetřím si totiž na koně". Melodie z jeho filmů se staly šlágry, jako např. Ein Freund, ein guter Freund z filmu DIE DREI VON DER TANKSTELLE, Das gibt's nur einmal z filmu DER KONGREß TANZT, nebo Wenn ein junger Mann kommt z filmu FRAUEN SIND DOCH BESSERE DIPLOMATEN. V roce 1935 natočil komedii AMPHITRYON, kterou považoval za svůj nejoblíbenější film.

V roce 1937 se oženil s herečkou Käthe Schmidt, známou též jako Dinah Grace. Z tohoto manželství pochází herec Thomas Fritsch. V době války se pod tlakem svého okolí stal členem NSDAP, později zastával funkce ve Sdružení německých umělců. Po válce přesídlil do Hamburku. V roce 1947 si ve filmu FILM OHNE TITEL zahrál sám sebe. V roce 1953 ztvárnil otce Romy Schneiderové v jejím prvním filmu WENN DER WEIßE FLIEDER WIEDER BLUEHT.

S přibývajícím věkem ustupoval jeden z nejplodnějších herců německé kinematografie do pozadí a hlavní role přenechával mladším kolegům. Po úmrtí své ženy roku 1963 se stáhl z veřejného života a dokončil pouze filmy, na které podepsal smlouvy. V roce 1965 obdržel Zlatý filmový pás za celoživotní dílo. Willy Fritsch učinkoval ve 128 filmech, jeho posledním byl DAS HAB ICH VON PAPPA GELERNT z roku 1964 a je pohřben na hamburském hřbitově Ohlsdorf.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1964 Das hab' ich von Papa gelernt
Rauf und runter (TV film)
1961 Isola Bella
Was macht Papa denn in Italien?
1960 Liebling der Götter
Wenn die Heide blüht
1959 Hubertusjagd
Tunisi top secret
1958 Mit Eva fing die Sünde an
Schwarzwälder Kirsch
Zwei Herzen im Mai
1956 Donkosakenlied, Das
Le chemin du paradis
Schwarzwaldmelodie
Solange noch die Rosen blüh'n
Wo die alten Wälder rauschen
1955 Die Drei von der Tankstelle
Drei Tage Mittelarrest
Liebe ist ja nur ein Märchen
Stern von Rio
1954 Maxie
Par ordre du tsar
Ungarische Rhapsodie
Weg in die Vergangenheit
1953 Damenwahl
Von Liebe reden wir später
Šeříky až bílé začnou kvést
1952 Am Brunnen vor dem Tore
Ferien vom Ich
Mikosch rückt ein
1951 Die Dubarry
Die verschleierte Maja
Grün ist die Heide
Schön muß man sein
1950 König für eine Nacht
Schatten der Nacht
1949 Derby
Hallo - Sie haben Ihre Frau vergessen
Kätchen für alles
Zwölf Herzen für Charly
1948 Film ohne Titel
Finale
1946 Fledermaus, Die
1945 Die tolle Susanne
1944 Junge Adler
1943 Der kleine Grenzverkehr
Kolotoč života
Manželka
1942 Anschlag auf Baku
Geliebte Welt
Vídeňská krev
1941 Dreimal Hochzeit
Frauen sind doch bessere Diplomaten
Leichte Muse
1940 Das leichte Mädchen
Die keusche Geliebte
Die unvollkommene Liebe
1939 Frau am Steuer
Milenka
1938 Am seidenen Faden
Děvče ze včerejší noci
Legenda lásky
Přítelkyně z mládí
1937 Dítě dvou matek
Gewitterflug zu Claudia
Menschen ohne Vaterland
Sedm políčků
1936 Boccaccio
Děti štěstěny
1935 Bohové se baví
Černá růže
1934 Die Insel
Die Töchter ihrer Exzellenz
Prinzessin Turandot
1933 Des jungen Dessauers große Liebe
Sezona v Kahýře
Valčíková válka
1932 Ein blonder Traum
Ein toller Einfall
Frechdachs, Der
Ich bei Tag und du bei Nacht
1931 Ihre Hoheit befiehlt
Im Geheimdienst
Kongres tančí
Ronny
1930 Einbrecher
Hokuspokus
Liebeswalzer
Tři mládenci od benzinu
1929 Ihr dunkler Punkt
Melodie des Herzens
Žena na měsíci
1928 Der Tanzstudent
Die Carmen von St. Pauli
Rapsodie lásky
Schuldig
Špioni
1927 Der letzte Walzer
Die Frau im Schrank
Die selige Exzellenz
1926 Die Boxerbraut
Die Fahrt ins Abenteuer
Die Keusche Susanne
Die sieben Töchter der Frau Gyurkovics
Prinz und die Tänzerin, Der
1925 Blitzzug der Liebe
Das Mädchen mit der Protektion
Der Farmer aus Texas
Ein Walzertraum
Tanečník mé ženy
1924 Guillotine
1923 Seine Frau, die Unbekannte
1922 Der blinde Passagier

Dokumentární

1992 Stars der UFA
1950 Herrliche Zeiten - a.z.
1949 Sie sind nicht mehr

Scenáristická filmografie

Filmy

1970 Das Kamel geht durch das Nadelöhr (TV film)
Fall Regine Krause (divadelní záznam) - divadelní hra
1962 Stützen der Gesellschaft (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1960 Hallo, Paulchen! (TV pořad)
1953 Fernsehen im Sportpalast (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace