foto

Gigi Reder

  • nar. 25.3.1928
    Neapol, Itálie
  • zem. 8.10.1998 (70 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Gigi Reder (vlastním jménem Luigi Schroeder) se narodil v Neapoli 25.3.1928 v rodině německého původu. Po absolvování vysoké školy se přestěhoval do hlavního města Řím a začal jako herec rozhlasových her. Později se také úspěšně objevuje na jevišti u významných divadelních společností v čele s osobnostmi jako Peppino De Filippo, Mario Scaccia nebo Turi Ferro.

Filmový debut přichází počátkem padesátých let s malými rolemi v mnoha komediích jako například číšník ve filmu UNA BRUNA INDIAVOLATA nebo seržant ve snímku LICENZA PREMIO. Jako Ricuccio se představuje ve dvou Comenciniho dílech slavné trilogie z italského venkova CHLÉB, LÁSKA A FANTAZIE (1953), CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST (1954) s Ginou Lollobrigidou a Vittorio de Sicou.

Stejně jako ovlivnila kariéru herečky Anny Mazzamauro role slečny Silvani v sérii snímků o účetním Fantozzim (Paolo Villaggio), byla role účetního Filiniho ve stejné sérii pro Gigi Redera výraznou rolí celé jeho kariéry. Dodnes si mnoho lidí pod jménem Gigi Reder vybaví právě toho druhého smolařského účetního se silnými dioptrickými brýlemi a množstvím problémů a katastrof, které se na něj valí. Po boku Villaggia se kromě série „Fantozzi“, objevuje jako Filini také například v komedii DRÁKULŮV SLUHA (1985). Celkem vytvořil Reder po boku Villaggia čtrnáct úspěšných filmů, které zanechaly nesmazatelnou stopu italské komedie ( např. KRÁSNÁ ZEMĚ, TRAMPOTY BANKOVNÍHO ÚŘEDNÍČKA – oba z roku 1980 a samozřejmě série „FANTOZZI“). Za snímek SUPERFANTOZZI (1986) a roli, jak jinak než Filiniho, obdržel Gigi Reder nominaci na „David di Donatello Awards“ jako nejlepší herec ve vedlejší roli v roce 1987. Stejná nominace za stejnou roli, pak přichází ještě v roce 1994 za snímek FANTOZZI V RÁJI (1993). Poslední snímek úspěšné série s názvem PAN ÚČETNÍ OPĚT ZASAHUJE (1999) byl natočen až po smrti Gigiho Redera a film byl věnován jeho památce.

Mimo film byl Reder rovněž originální a zábavný umělec televizních show, objevil se také například ve známé show šedesátých let LE AVVENTURE DI LAURA STORM v hlavní roli s Laurettou Masiero (zde se Reder objevil ve třetí části druhé série A CARTE SCOPERTE 1966). V roce 1987 se objevil i v politické kampani, kde hrál v krátkém klipu voliče, který prohlásí „ "Jediní, kdo mají trochu selský rozum se mi zdají být sociální demokraté".

V posledních letech své kariéry se vrátil opět k divadlu a spolupracoval mimo jiné s Barbarou Bouchet. Gigi Reder byl po mrtvici hospitalizován na klinice v Římě, kde také 8. října 1998 zemřel ve věku sedmdesáti let. Jeho přítel Paolo Villaggio po jeho smrti uvedl, že s Rederem zemřela i součást jeho života. Byl to skvělý herec a lidé ho „přiřadili“ k jeho hlavní životní roli. Mnoho lidí, kteří volali Villaggiovi hovořili o tom, že zemřel Filini.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1996 Návrat pana účetního
1995 A Dio piacendo
1993 Fantozzi v ráji
Kroky do neznáma
1990 Pan účetní se nevzdává
1988 Pan účetní jde do důchodu
1987 Una donna senza nome
1986 Báječný Fantozzi
Obchodní domy
1985 Drákulův sluha
1984 Mi faccia causa
1983 Champagne in paradiso
Gianburrasca
Maléry pana účetního 2
Sfrattato cerca casa equo canone
Stangata napoletana
Tifoso, l'arbitro e il calciatore, Il
1982 Quando la coppia scoppia
Vieni avanti cretino
1981 L'Onorevole con l'amante sotto il letto
Taková malá bestie
1980 Café Express
Maléry pana účetního
Trampoty bankovního úředníčka
1979 Riavanti... Marsch!
1978 Buldozer
Dove vai in vacanza?
1977 Krásná země
1976 Tragéd Fantozzi
1975 Fantozzi
1973 Peppino z Neapole
1971 Ma che musica maestro
1970 Kalifka
Satiricosissimo
Snaž se mě pochopit
1969 Infanzia, vocazione e prime esperienze di Giacomo Casanova, veneziano
Zingara
1965 Made in Italy
1962 Parigi o cara
1961 Fra' Manisco cerca guai
Mina... fuori la guardia
1959 Ferdinando I. re di Napoli
Il vedovo
La cento chilometri
1958 Anna di Brooklyn
1955 Bella di Roma, La
Zamilovaní
1954 Chléb, láska a žárlivost
Zlato Neapole
Škoda, žes taková potvora
1953 Canzone appassionata
Chléb, láska a fantasie
Domenica della buona gente, La
Hlavní nádraží
1952 Carica eroica
1951 Bellezze in bicicletta
Bruna indiavolata, Una
Libera uscita
Licenza premio
Stasera sciopero
1950 47 mrtvých promluvilo

TV seriály

1988 War and Remembrance (TV seriál)
1978 Return of the Saint (TV seriál)
1975 Giandomenico Fracchia (TV seriál)
1971 All'ultimo minuto (TV seriál)
1966 Conte di Montecristo, Il (TV seriál)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace