foto

Akon

  • nar. 30.5.1973 (46 let)
    Saint Louis, Missouri, USA

Biografie

Akon je americký zpěvák a herec. Narodil se v roce 1973 dne 30. května v Missouri v St. Louis jako Allaune Badara Akon Thlam. V osmi letech se s rodiči přestěhoval do USA, konkrétně do St. Louis. Po sedmi letech se ovšem přestěhovali do New Jersey. V mládí kradl luxusní auta, která potom prodával. Později, když ho zatkla policie a šel do vězení, uvědomil si chybu a začal skládat texty ke svému prvnímu albu s názvem Trouble. Diváci ho mohli vidět v seriálu KRIMINÁLKA MIAMI a také v pořadech jako jsou: Saturday Night Live, Noční show Jaye Lenoe, Napálené celebrity, Jimmi Kimmel Live!, MTV Video Music Awards nebo Victoria's Secret Fashion Show. V roce 2010 účinkoval v dokumentu pod názvem Pravdivý příběh..Lady Gaga.

Umí plynně anglicky i francouzsky. V patnácti letech složil svoji první skladbu s názvem Operations of Nature. Jeho první album Trouble bylo vydáno v roce 2004. Jeho druhé album Konvicted, vydané v roce 2006, dostalo nominaci na cenu Grammy.

Joe "reich" Ferrone

Herecká filmografie

Filmy

2019 The American King - As told by an African Priestess
2018 Road to Redemption
2016 Popstar: Never Stop Never Stopping
2015 Tooken
2014 American Heist
2012 Black November

TV seriály

2013 Hit the Floor (TV seriál)
2006 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Černý výlep (S06E20)

Dokumentární

2019 Square One - a.z.
2014 Bystander Revolution (TV seriál)
2013 Black Rose That Grew Through Concrete, A
2010 Když mně bylo 17 (TV seriál)
Pravdivý příběh... Lady Gaga

Hudební videoklipy

2017 Bob Sinclar feat. Akon - Til The Sun Rise Up (hudební videoklip)
Sam Feldt feat. Akon - YES (hudební videoklip)
2013 David Guetta feat. Ne-Yo & Akon - Play Hard (hudební videoklip)
Wiz Khalifa feat. Akon - Let It Go (hudební videoklip)
2011 DJ Felli Fel feat. Akon, Pitbull & Jermaine Dupri - Boomerang (hudební videoklip)
Flo Rida feat. Akon - Who Dat Girl (hudební videoklip)
2010 Mohombi ft. Akon - Dirty Situation (hudební videoklip)
The Lonely Island - I Just Had Sex (feat. Akon) (hudební videoklip)
We Are The World 25 For Haiti (hudební videoklip)
2009 Ace Hood feat. Akon & T-Pain - Overtime (hudební videoklip)
David Guetta feat. Akon - Sexy Chick (hudební videoklip)
Flo Rida feat. Akon - Available (hudební videoklip)
Kardinal Offishall ft. Akon - Dangerous (hudební videoklip)
Pitbull feat. Akon - Shut It Down (hudební videoklip)
Shontelle feat. Akon - Stuck With Each Other (hudební videoklip)
2008 Akon feat. T-Pain - I Can't Wait (hudební videoklip)
Akon: Right Now (Na Na Na) (hudební videoklip)
Lady Gaga feat. Colby O'Donis and Akon - Just Dance (hudební videoklip)
2007 50 Cent feat. Akon - I'll Still Kill (hudební videoklip)
Akon - Sorry, Blame It On Me (hudební videoklip)
T-Pain feat. Akon - Bartender (hudební videoklip)
Ty Dolla $ign feat. T-Pain & Tay Dizm - Who the Fuck Is That? (hudební videoklip)
2006 Akon feat. Eminem - Smack That (hudební videoklip)
Akon feat. Snoop Dogg - I Wanna Love You (hudební videoklip)
Gwen Stefani feat. Akon - The Sweet Escape (hudební videoklip)
Obie Trice feat. Akon - Snitch (hudební videoklip)
2005 Akon - Lonely (hudební videoklip)
Baby Bash feat. Akon - Baby, I'm Back (hudební videoklip)
T-Pain - I'm Sprung (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2018 Road to Redemption

Host

TV pořady

2019 MTV Europe Music Awards 2019 (TV pořad)
2011 63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
Victoria's Secret Fashion Show, The (TV pořad)
2009 MTV Video Music Awards 2009 (TV pořad)
Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)
The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
2007 MTV Video Music Awards 2007 (TV pořad)
What Perez Sez (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Napálené celebrity (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
The Best Hit USA (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 Access Granted (TV pořad)
Star Academy (TV pořad)
2000 Diary (TV pořad)
1993 WWF Raw Is War (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2009 David Guetta feat. Akon - Sexy Chick (hudební videoklip)
Kardinal Offishall ft. Akon - Dangerous (hudební videoklip)
2008 Lady Gaga feat. Colby O'Donis and Akon - Just Dance (hudební videoklip)
Leona Lewis - Forgive Me (hudební videoklip)
2006 Obie Trice feat. Akon - Snitch (hudební videoklip)