foto

Robert Záruba

  • nar. 18.8.1967 (51 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Záruba je známý český sportovní komentátor, který se narodil 18. srpna 1967. V letech 1985 až 1989 studoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Již od roku 1984 byl externím spolupracovníkem Redakce sportu České televize, od roku 1990 je jejím stálým zaměstnancem. V současné době je v České televizi šéfkomentátorem.

Hlavní náplní jeho práce v je komentování hokejových utkání českého reprezentačního mužstva na vrcholných soutěžích (MS, ZOH). Za dobu práce v České televizi komentoval různé sporty (hokej, baseball, florbal a pozemní hokej) na stovkách sportovních akcí. Je znám svou precizní přípravou, vede si vlastní kartotéku hráčů, index zápasů a rozsáhlé statistiky. Své poznámky neustále aktualizuje. Podílel se na 134 sportovních dokumentech.

Jako redaktor nebo moderátor působil v pořadech Branky, body, vteřiny a Dohráno. V roce 1992 založil hokejový pořad Buly. Na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy přednáší předmět "Sportovní televizní žurnalistika". Je autorem knih Přepište dějiny! o olympijském vítězství v Naganu a Chytám svůj život o Dominiku Haškovi. V roce 1999 Novinářskou křepelku Českého literárního fondu. Je rovněž držitelem diváckých cen Týtý za roky 2003 a 2004.

Je rozvedený, ve střídavé péči vychovává syna Viktora. Se svou současnou partnerkou, novinářkou Norou Fridrichovou, má dceru Dianu.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 Nagano - zrození hrdinů

Dokumentární

2015 741 690 + 1 Jágr (TV film)
2012 Hrdinové pod maskou (TV film)
2010 Tým na hraně (TV film)
2005 "Velkej" (TV film)
2003 Hokej v srdci - Srdce v hokeji
2001 Mistři okamžiku (TV film)

Herecká filmografie

Dokumentární

2018 Pásky z Nagana
2012 Hrdinové pod maskou (TV film)
2008 Milujeme hokej
2005 "Velkej" (TV film) - vyp.
2003 Hokej v srdci - Srdce v hokeji
2001 Mistři okamžiku (TV film) - vyp.
1999 Razítko na normalizaci (TV film) - vyp.
1997 Nejcennější bronz (TV film) - vyp.

TV pořady

2016 Studio Rio (TV pořad)
Zlaté časy (TV pořad)
2014 Studio Soči (TV pořad)
2013 Galashow 60 (TV pořad)
Zlatá hokejka 2013 (TV pořad)
2012 7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
Archiv Z (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Kamelot (TV pořad)
2009 Zázraky přírody (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 TýTý 2004 (TV pořad)
2004 TýTý 2003 (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2001 Na kus řeči (TV pořad)
1992 Buly (TV pořad)
1991 Studio sport (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace