foto

Don Swayze

  • nar. 10.8.1958 (60 let)
    Houston, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Don Swayze, celým jménem Donald Carl Swayze, se narodil 10.8.1958 ve městě Houston, stát Texas. Jeho starším bratrem byl slavný herec Patrick Swayze, který zemřel v roce 2009 na rakovinu slinivky. Jejich matka Patsy Yvonne Helen Swayze, byla tanečnicí a choreografkou a jejich otec Jesse Wayne Swayze byl inženýrským malířem stavebních plánů a hluboce věřící římský katolík. Don má ještě dva starší sourozence a to sestru Vickie Lynn a bratra Seana Kyla. Don po vzoru svého bratra Patricka, jako jediný přilnul k herecké profesi. Poprvé se objevuje v epizodní roli dobrodružného seriálu THE FALL GUY (1981).

Na další roli čeká až do roku 1984, kdy se objevuje v televizním filmu VZAL JSEM SI MODELKU. Postupem času si ho televizní tvůrci začínají všímat čím dál víc. Díky jeho hrubému vzhledu ho obsazují především do rolí padouchů a to v epizodních roličkách v takových seriálech jako HUNTER, TO JE VRAŽDA NAPSALA, či MATLOCK. Don se také hojně objevuje ve filmech a to především televizních. Za zmínku stojí jeho role v oceňovaném dramatu NESMĚLÍ LIDÉ(1987) či televizním westernu MRTVÝ NEBO ŽIVÝ (1988)kde se objevil po boku Krise Kristoffersona.

V devadesátých letech je Don stále velice vyhledávaným seriálovým hercem. Objevuje se v seriálech jako ODPADLÍK, WALKER TEXAS RANGER, SUPERMAN, ČARODĚJKY nebo AKTECH X. Objevuje se ve video filmech jako DONUCEN ZABÍJET (1994),UPRCHLÍCÍ(1998) s Royem Scheiderem nebo ĎÁBELSKÉ HŘE s Dennisem Hopperem z roku 1999. V pozdějších letech hraje v další řadě významných seriálů, jako KRIMINÁLKA MIAMI a LAS VEGAS, MYŠLENKY ZLOČINCE či NÁMOŘNÍ VYŠETŘOVACÍ SLUŽBA.

Asi největší šanci dostává v seriálu PRAVÁ KREV, kde se v šesti dílech objevuje jako vlkodlak Gus. Zatím naposledy se objevil ve filmu POWDER BLUE (2009), kde hrál po boku svého bratra Patricka.

Don Swayze se nikdy výrazněji nevymanil ze stínu svého slavnějšího bratra a jeho kariéru zdobí především to veliké množství seriálů, ve kterých se objevil. Don byl jednou ženatý a má dceru Danielle.

korbitch22

Herecká filmografie

Filmy

2019 Holy Masquerade
2018 Beneath the Leaves
2014 Zjevení zla
2013 Lizzie
2012 Ambush at Dark Canyon
Heathens and Thieves
2010 Quit
2009 Čekání na zázrak
2008 Vyprahlá prérie
2007 Záhadná žena: Rudá mafie (TV film)
2006 Ledové ostří 2
The Visitation
2005 Kontaminace
2004 Knuckle Sandwich
2002 Betrayal
2000 Ďábelská hra
1998 Uprchlíci
1996 Squanderers
1995 Digitální muž
Velká Samota (TV film)
1994 Donucen zabíjet
Pontiakem k měsíci
Sexual Malice
1993 Beach Babes from Beyond
Body of Influence
Broken Trust
Doktor smrt (TV film)
Záhadný pohled cizince
1992 Prsten smrti
1991 Edge of Honor
Odplata
1990 The World According to Straw (TV film)
1989 Supové silnic
Špinavá válka
1988 Alamo: The Price of Freedom
Mrtvý nebo živý (TV film)
1987 Nesmělí lidé
W.A.R.: Women Against Rape
1986 Princ z Bel Air (TV film)
1985 J.O.E. and the Colonel (TV film)
1984 Vzal jsem si modelku (TV film)

TV seriály

2017 Tucker's War (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Don't Be a Dickens at Christmas (S16E09)
2016 Longmire (TV seriál)
From This Day Forward (S05E07)
2014 Zákon gangu (TV seriál)
The Separation of Crows (S07E08)
2013 The Bridge (TV seriál)
Take the Ride, Pay the Toll (S01E11)
Old Friends (S01E10)
Vendetta (S01E08)
další epizody (4)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Vězeňkyně (S03E22)
Policajti z L. A. (TV seriál)
Under the Big Top (S05E04)
2012 Wilfred (TV seriál)
Vzdávání (S02E02)
2010 Passenger (TV seriál)
True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Noc plná slunce (S03E08)
Tvrdý dopad (S03E07)
Mám právo zpívat blues (S03E06)
další epizody (6)
2007 Myšlenky zločince (TV seriál)
Odhalení (S02E15)
Velká hra (S02E14)
Odložené případy (TV seriál)
Přísun, krok (S04E17)
2006 Žralok (TV seriál)
Déjà Vu All Over Again (S01E07)
Jmenuju se Earl (TV seriál)
Lovec lidí (S01E21)
2005 Láska, s.r.o. (TV seriál)
Carnivale (TV seriál)
New Canaan (S02E12)
Alamogordo (S02E02)
Los Moscos (S02E01)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Není co ztratit (S03E16)
Čarodějky (TV seriál)
Skříňka hrůz (S07E18)
2004 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Zmizelý (S02E03)
2003 Carnivale (TV seriál)
Stržen hněvem (S01E10)
Nespavost (S01E09)
Milfay (S01E01)
Karen Sisco (TV seriál)
Tremors (TV seriál)
2002 Beze stopy (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Odkázáni peklu (S09E08)
2001 Strážkyně zákona (TV seriál)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1998 Sedm statečných (TV seriál)
V.I.P. (TV seriál)
1997 Věřte nevěřte (TV seriál)
1996 Případ pro Sam (TV seriál)
1995 Land's End (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
Superman (TV seriál)
Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1992 Odpadlík (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Není čas na umírání (S10E05)
1989 Dragnet (TV seriál)
1988 Paradise (TV seriál)
1986 Matlock (TV seriál)
1985 Tall Tales and Legends (TV seriál)
1984 1st & Ten (TV seriál)
Hunter (TV seriál)
Street Hawk (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1981 The Fall Guy (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace