foto

Betty White

  • nar. 17.1.1922 (95 let)
    Oak Park, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Betty Marion White Ludden, známá jako Betty White, je Americkou herečkou, komičkou, zpěvačkou, autorkou a televizní osobností.Za celou svou devíti dekádovou kariéru, je nejlépe známá za televizní roli Sue Ann Nivens v seriálu MARY TYLER MOORE  a také za postavu Rose Nylund v THE GOLDEN GIRLS. Aktuálně Betty působí v seriálu NOUZOVÉ PŘISTÁNÍ, kde hraje roli Elky Ostrovsky. Za tuto roli získala Betty dvě ceny Screen Actors Guild Awards. Také aktuálně uvádí pořad praktických vtipů Betty White's Off Their Rockers. 

Betty White se narodila v Oak Park, Illinois, 17. ledna, 1922. Je dcerou Tess Curtis a Horace Lawrence White, cestujícího prodejce a elektrického inženýra. Matka je anglického a řeckého původu a otec dánského a anglického.Rodina Whiteů se přestěhovala do Los Angeles během Velké hospodářské krize. Betty docházela na Horace Mann School Beverly Hills a Beverly Hills High School. Když na škole napsala divadelní hru, chtěla se stát autorkou divadelních her.

Její televizní kariéra začala v roce 1939, tři měsíce po té co promovala na střední škole. Byla objevena na experimentální televizní stanici Los Angeles. Působila v divadle Bliss Hayden Little. Její kariéra však byla zastavena hned po vypuknutí druhé světové války, kdy se přidala k dobrovolnému americkému hnutí žen. Od roku 1940 pak působila jen v několika radio show.

Na obrazovky televize se vrátila v roce 1949, kdy uváděla společně s Al Jarvisem show Hollywood on Television. Největším úspěchem Betty White je považován seriál THE GOLDEN GIRLS. White také dabovala v několika kreslených seriálech jako SIMPSONOVI nebo GRIFFINOVI.

Betty White získala v roce 2012 cenu Grammy (a stala se tak nejstarší držitelkou této ceny)  a také sedm cen Emmy Awards, z toho šest za herectví. Stala se první ženou, která získala Emmy z uvádění televizní soutěže a také jediným člověkem vůbec, který má Emmy ve všech ženských kategoriích.

V květnu 2010, Betty White na přání fanoušků (kteří na Facebooku vytvořili speciální akci) uváděla epizodu Saturday Night Live, za to také získala Primetime Emmy Award. White se stala nejstarším nominovaným člověkem a to v roce 2012, kdy dosáhla devadesáti let.

Patrik "Patw" Weisser

Herecká filmografie

Filmy

2014 Miluj souseda svého - a.z.
2012 Lorax
2011 Ztracený Valentýn (TV film)
2010 Prep & Landing Stocking Stuffer: Operation: Secret Santa (TV film)
Zase ona!
2009 Láska a tanec
Návrh
2006 Where's Marty?
2005 Poslední přání (TV film)
Třetí přání
2003 Dům naruby
Návrat do netopýří jeskyně: Adam a Burt po třiceti letech (TV film)
Ukradené Vánoce (TV film)
2001 Pejskové (TV film)
Wild Thornberrys: The Origin of Donnie, The (TV film)
2000 Příběh malého slona
Tom Sawyer
1999 Druhá šance
Jezero
1998 Dennis postrach okolí znovu zasahuje
Povodeň
Svatý muž
1996 Příběh o Santa Clausovi (TV film)
Víkend (TV film)
1991 Šance pro život (TV film)
1987 This Is Your Life (TV film)
1982 Eunice (TV film)
1980 The Gossip Columnist (TV film)
1979 Before and After (TV film)
Best Place to Be, The (TV film)
1978 A Different Approach
With This Ring (TV film)
1971 Vanished (TV film)
1962 Rada a souhlas

TV seriály

2017 Sběratelé kostí (TV seriál)
The Final Chapter: The Radioactive Panthers in the Party (S12E10)
2015 Crowded (TV seriál)
2014 Mladí a hladoví (TV seriál)
2013 Myšák Mickey (TV seriál)
Save Me (TV seriál)
2012 Soul Man, The (TV seriál)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
Pound Puppies: Štěňátka do každé rodiny (TV seriál)
Průměrňákovi (TV seriál)
Průměrná rodina (S01E24)
2009 Zpátky do školy (TV seriál)
Jmenuju se Earl (TV seriál)
Čarodějnice (S04E21)
2007 Simpsonovi (TV seriál)
Homerazzi (S18E16)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Knihy pro dospělé (S04E24)
2005 Joey (TV seriál)
Joey a dům hříchu (S02E05)
2004 Father of the Pride (TV seriál)
Higglytown Heroes (TV seriál)
Chlapi sobě (TV seriál)
Kauzy z Bostonu (TV seriál)
2003 Gary the Rat (TV seriál)
I'm with Her (TV seriál)
2002 Everwood (TV seriál)
2001 Grim & Evil (TV seriál)
My Wife and Kids (TV seriál)
The Ellen Show (TV seriál)
2000 Ano, drahoušku (TV seriál)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Nemožný misionář (S11E15)
1999 Ladies Man (TV seriál)
Providence (TV seriál)
1998 Doktoři z L. A. (TV seriál)
Herkules (TV seriál)
Lionhearts, The (TV seriál)
Me & George (TV seriál)
Thornberryovi na cestách (TV seriál)
Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
Ally McBealová (TV seriál)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
1996 Správná Susan (TV seriál)
1995 Bonnie Hunt Show, The (TV seriál)
Maybe This Time (TV seriál)
The Naked Truth (TV seriál)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
The John Larroquette Show (TV seriál)
1992 Bob (TV seriál)
The Golden Palace (TV seriál)
1991 Nurses (TV seriál)
1990 Carol & Company (TV seriál)
1988 Empty Nest (TV seriál)
1987 Báječní a bohatí (TV seriál)
D.C. Follies (TV seriál)
1986 Matlock (TV seriál)
1985 The Golden Girls (TV seriál)
1984 Santa Barbara (TV seriál)
Who's the Boss? (TV seriál)
1983 Hotel (TV seriál)
Mama's Family (TV seriál)
1982 Fame (TV seriál)
Madame's Place (TV seriál)
St. Elsewhere (TV seriál)
1981 Best of the West (TV seriál)
Love, Sidney (TV seriál)
1977 Betty White Show, The (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Liar's Club (TV seriál)
1975 Ellery Queen (TV seriál)
1974 Lucas Tanner (TV seriál)
1971 O'Hara, U.S. Treasury (TV seriál)
1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)
The Odd Couple (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
1963 Petticoat Junction (TV seriál)
1957 Date with the Angels (TV seriál)
1955 The Millionaire (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1952 Life with Elizabeth (TV seriál)

Dokumentární

2017 If You're Not in the Obit, Eat Breakfast
2013 Betty Whiteová v divočině (TV film)
Letters to Jackie: Remembering President Kennedy
2010 You Again Cast Fight
2008 Pioneers of Television (TV seriál)
2007 In Search of Puppy Love
Your Mommy Kills Animals
2004 TV Land Moguls (TV seriál)
2003 CBS at 75 (TV film)
Intimate Portrait: Bea Arthur (TV film)
2002 Mary Tyler Moore Reunion, The (TV film)
2001 Intimate Portrait: Estelle Getty (TV film)
2000 Intimate Portrait: Betty White (TV film)
Intimate Portrait: Rue McClanahan (TV film)
1993 Bob Hope: The First 90 Years (TV film)
1991 Doris Day: A Sentimental Journey (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1986 Big City Comedy
NBC 60th Anniversary Celebration (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)
Joan Rivers and Friends Salute Heidi Abromowitz (TV film)

TV pořady

2016 To Tell the Truth (TV pořad)
2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Late Show with James Corden (TV pořad)
The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
The 42nd Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
Valerie's Home Cooking (TV pořad)
2013 Betty White's 2nd Annual 90th Birthday (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
Larry King Now (TV pořad)
Sígři ve výslužbě: Made in USA (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
25th Annual Genesis Awards, The (TV pořad)
63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 2009 Game Show Awards (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 TV's Greatest Sidekicks (TV pořad)
2003 Reel Comedy: Bringing Down the House (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
2001 Show Wayna Bradyho (TV pořad)
1999 Martin Short Show, The (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
Second Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
1993 WWF Raw Is War (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
Match Game, The (TV pořad)
Night of 100 Stars III (TV pořad)
The Howard Stern Show (TV pořad)
The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1988 Magical World of Disney, The (TV pořad)
The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
The New Hollywood Squares (TV pořad)
The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
Larry King Live (TV pořad)
1984 Super Password (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1980 Big Show, The (TV pořad)
1979 Circus of the Stars #3 (TV pořad)
Paul Lynde at the Movies (TV pořad)
1978 John Davidson Christmas Show, The (TV pořad)
The Jim Nabors Show (TV pořad)
1977 Circus of the Stars #2 (TV pořad)
1976 Donny and Marie (TV pořad)
Family Feud (TV pořad)
Jacksons, The (TV pořad)
The Paul Lynde Halloween Special (TV pořad)
The Sonny and Cher Show (TV pořad)
The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Match Game PM (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
The Cross-Wits (TV pořad)
1974 Dinah! (TV pořad)
1973 Match Game 73 (TV pořad)
The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1967 The Carol Burnett Show (TV pořad)
1963 You Don't Say (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
The Match Game (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)
The Steve Allen Playhouse (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
Your First Impression (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
The Mike Douglas Show (TV pořad)
1956 To Tell the Truth (TV pořad)
1955 Make the Connection (TV pořad)
1950 What's My Line? (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace