foto

Mary Astor

  • nar. 3.5.1906
    Quincy, Illinois, USA
  • zem. 25.9.1987 (81 let)
    Woodland Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Mary Astor, rodným jménem Lucile de Vasconcellos Langhanke se narodila 3. května 1906 v Quincy (Illinois). jako jediné dítě rodičům Otto Ludwig Langhanke a Helen Marie de Vasconcellos. Její otec se narodil v Berlině, ale v roce 1891 emigroval do Spojených států. Její matka se narodila v Jacksonvillu (Illinois), ale měla portugalsko irské kořeny. Díky vysokým nárokům rodičů a štěstí při jedné ze soutěží krásy, kde si mladé Lucile všimli filmaři z Hollywoodu se na filmovém plátně představila již ve svých 14 letech.

Debutovala v roce 1920 již pod pseudonymem Mary Astor ve snímku SENTIMENTAL TOMMY, kde se představila v malé roli. V dalších letech se objevila v několika nevýrazných rolích až přišel rok 1924 , kde na sebe poprvé výrazněji upozornila ve snímku BEAU BRUMMEL. Po úspěchu v tomto snímku se zapsala mezi hvězdy němého filmu a dalších letech se uvedla například ve snímcích: DON JUAN (1926), DRESSED TO KILL (1928), nebo DRY MARTINI (1928).

S příchodem zvuku do filmu měla v roce 1929 osmiměsíční pauzu, když neprošla u hlasového testu. Její hlas byl označen za příliš hluboký a studio s ní rozvázalo smlouvu. V této pauze navštěvovala hlasové kurzy a hodiny zpěvu, ale přesto žádné role nepřicházely. Znovu nastartovat kariéru se Mary povedlo díky herečce Florence Eldridge (manželka Fredrica Marche), která jí doporučila pro roli ve hře "Among the Married" . Hra měla úspěch a díky tomu se Mary otevřely dveře zpět na filmové plátno, kde se představila v roce 1930 ve svém prvním zvukovém filmu LADIES LOVE BRUTES.

V průběhu třicátých let díky filmům RED DUST (1932), CONVENTION CITY (1933), MAN OF IRON (1934), nebo THE PRISONER OF ZENDA (1937) se stala uznávanou a vyhledávanou herečkou a její herecká kariéra stoupala vzhůru. Zato v osobním životě se jí v této době tolik nedařilo. Po smrti prvního manžela v roce 1930 , přišel v roce 1934 skandál, kdy Mary žaloval vlastní otec kvůli finanční podpoře , mezitím se jí hroutilo druhé manželství, které vyústilo v obvinění z cizoložství a soudní pře o dceru. Tyto nepříjemnosti nijak zvlášť nepoškodily její kariéru , ale zanechaly stopy na její psychice. V dalších letech bojovala se závislostí na alkoholu a lécích, dokonce se pokusila o sebevraždu.

Největšího vrcholu své kariéry dosáhla začátkem 40. let, když v roce 1941 hrála ve slavném snímku THE MALTESE FALCON a následoval film THE GREAT LIE za který obdržela Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Po těchto úspěších ale začala její kariéra pozvolna upadat a objevovala se stále častěji v nevýrazných rolích. Vyjímkou je noir film ACT OF VIOLENCE z roku 1948, kde si s chutí zahrála roli prostitutky. V průběhu 50. let se objevila jen v pěti filmech , ale v roce 1954 debutovala na televizní obrazovce, kde se v dalších letech poměrně hojně objevovala. V roce 1954 se také představila na Broadwayi ve hře "The Starcross Story" a v roce 1956 po návratu do Kalifornie v úspěšné hře "Don Juan in Hell". V první polovině 60. let se objevila ještě v několika filmech a jejím posledním filmovým představením , byla menší role ve snímku z roku 1964 HUSH, HUSH SWEET CHARLOTTE.

Mary Astor byla čtyřikrát vdaná. Poprvé se vdala v roce 1928 za režiséra Kennetha Hawkse, ale manželství končí v roce 1930 tragicky, smrtí manžela při leteckém neštěstí. Jejím druhým manželem byl od roku 1931 doktor Franklyn Thorpe. V roce 1932 se jim narodila dcera Marylyn, ale manželství nakonec v roce 1936 končí rozvodem. Ještě téhož roku se provdala potřetí. Manželství s Manuelem del Campem z kterého vzešel syn Anthony (narozen 1939) skončilo v roce 1941. Posledním manželem byl od roku 1945 makléř Thomas Gordon Wheelock. Manželství trvalo dalších deset let, ale nakonec v roce 1955 skončilo rozvodem.

Ke konci své herecké kariéry se začala věnovat psaní. Je autorkou autobiografické knihy "My Story", kde otevřeně popisuje peripetie svého osobního života, jako závislost na alkoholu, milostný život a nevydařená manželství. Kniha vyšla v roce 1959 a stala se bestsellerem. V dalších letech pokračovala ve psaní a jejich pět knih, ve kterých popisuje svoji kariéru vyšly v roce 1971 v pamětech pod názvem "A Life on Film" a staly se opět bestsellerem. Mary Astor zemřela 25. září 1987 ve Woodland Hills (Kalifornie) ve věku 81 let. Je pohřbena na hřbitově Holy Cross Cemetery v Culver City (Kalifornie). Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Jeden z jejích slavných citátů vystihující 5 fází její herecké kariéry: “Kdo je Mary Astor? Sežeňte mně Mary Astor. Sežeňte mně typ jako Mary Astor. Sežeňte mně mladou Mary Astor. Kdo je Mary Astor?”

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1964 Sladká Charlotte
Youngblood Hawke
1961 Return to Peyton Place
1959 A Stranger in My Arms
The Philadelphia Story (TV film)
1958 This Happy Feeling
1957 The Devil's Hairpin
1956 Polibek před smrtí
Some of the Greatest
The Power and the Prize
1953 Yesterday and Today
1949 Any Number Can Play
Little Women
1948 Act of Violence
1947 Cass Timberlane
Cynthia
Desert Fury
Fiesta
1946 Claudia and David
1944 Blonde Fever
Setkáme se v St. Louis
1943 Thousands Cheer
Young Ideas
1942 Dobrodružství v Panamě
Příběh z Palm Beach
1941 Maltézský sokol
The Great Lie
1940 Brigham Young
Turnabout
1939 Půlnoc
1938 Listen, Darling
No Time to Marry
Paradise for Three
There's Always a Woman
Woman Against Woman
1937 Uragán
Zajatec na Zendě
1936 And So They Were Married
Lady from Nowhere
The Murder of Dr. Harrigan
Továrník Dodsworth
Trapped by Television
1935 Dinky
Man of Iron
Page Miss Glory
Red Hot Tires
Straight from the Heart
1934 Easy to Love
I Am a Thief
Return of the Terror
The Case of the Howling Dog
The Man with Two Faces
Upperworld
1933 Convention City
Jennie Gerhardt
The Kennel Murder Case
The Little Giant
The World Changes
1932 A Successful Calamity
Red Dust
Those We Love
Ztracená eskadra
1931 Behind Office Doors
Men of Chance
Other Men's Women
Smart Woman
The Royal Bed
The Sin Ship
White Shoulders
1930 Holiday
Ladies Love Brutes
The Lash
The Runaway Bride
1929 New Year's Eve
The Show of Shows
The Woman from Hell
1928 Dressed to Kill
Dry Martini
Heart to Heart
Romance of the Underworld
Sailors' Wives
Three-Ring Marriage
1927 No Place to Go
Rose of the Golden West
The Rough Riders
The Sea Tiger
The Sunset Derby
Two Arabian Knights
1926 Don Juan
Forever After
High Steppers
The Wise Guy
WAMPAS Baby Stars of 1926
1925 Don Q: Zorrův syn
Enticement
Oh, Doctor!
Playing with Souls
Scarlet Saint
The Pace That Thrills
1924 Beau Brummel
Inez from Hollywood
Price of a Party, The
The Fighting American
The Fighting Coward
Unguarded Women
1923 Hollywood
Marriage Maker, The
Puritan Passions
Second Fiddle
Success
The Bright Shawl
To the Ladies
Woman-Proof
1922 Angelus, The
Hope
John Smith
The Man Who Played God
The Rapids
The Young Painter
1921 Brother of the Bear
Bullets or Ballots
My Lady o' the Pines
Sentimental Tommy
The Beggar Maid

TV seriály

1959 Buick-Electra Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

2008 Spisok korabley - a.z.
1980 Hollywood (TV seriál)
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1951 Screen Snapshots: Hollywood Memories - a.z.
1934 The Hollywood Gad-About
1927 A Trip Through the Paramount Studio

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace