foto

John McIntire

  • nar. 27.6.1907
    Spokane, Washington, USA
  • zem. 30.1.1991 (83 let)
    Pasadena, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John McIntire byl americký, charakterový herec.

McIntire se narodil ve Spokane na jihovýchodě státu Washington ale vyrůstal v Eurece v Lincoln County v severozápadním cípu Montany. Odkojen životem na ranči a obklopen divokou přírodou, zúročil tyto své zkušenosti v nespočtu filmových a televizních westernů.

Absolvoval USC /University of Southern California/ a poté začal hrát v rádiovém pořadu Tarzan and the Diamond of Asher, kde potkal svou budoucí ženu Jeanette Nolan. Předtím než pronikl na filmové plátno, byl hlasem pořadu The March of Time. Až ve svých 40 letech si odbývá svůj první filmový debut a následně se objevuje ve více než šedesátipěti filmech, ve kterých zpravidla ztvárnil postavy šerifů, soudců, excentrických samotářů a jiných westernových typů.

Mezi jeho významné filmy můžeme zařadit noirovou klasiku THE ASPHALT JUNGLE /1950/, Hitchcockův thriller PSYCHO /1960/ nebo drama ELMER GANTRY /1960/. Nicméně divákům je známý spíš pro své westernové počiny jako WINCHESTER 73 /1950/ a THE FAR COUNTRY/1955/, ve kterých hrál spolu s Jamesem Stewartem a ve westernu THE TIN STAR /1957/ s Henry Fondou.

Nejvyššího uznání se mu dostalo s noir filmem THE PHENIX CITY STORY /1955/, kde hrál vedlejší postavu politika bojujícího proti zločinu. Hrál postavu soudce v pokračování filmu True Gift, ROOSTER COGBURN /1957/ s Johnem Waynem a Katherine Hepburn. Jeho posledním filmem bylo komediální drama s Tomem Hanksem TURNER & HOOCH /1989/.

V polovině 50.let se McIntire přesunuje do televize a objevuje se v antologiích, sitcomech a seriálových dramatech. Jako guest star hrál postavu Judsona v episodě „Chinese Invasion" ve westernovém seriálu televizní společnosti NBC, CIMARRON CITY /1958-1959/ s Georgem Montgomerym a Johnem Smithem.

McIntire získal pravidelnou roli v policejním seriálu televizní společnosti ABC, NAKED CITY /1958-1963/, do té doby než byla jeho postava zabita. Ačkoliv McIntire nikdy nehrál ve filmu hlavní roli, televize mu poskytovala velmi prominentní a stálé role, např, když v roce 1961 vystřídal Warda Bonda v populárním seriálu WAGON TRAIN /1957-1965/, kde pak hrál ve více než 150 epizodách a v rozmezí let 1961-1965 postavu traťového mistra Chrise Haleho. V seriálu hrál po boku Roberta Hortona, Roberta Fullera, Dennyho Scotta Millera, Terryho Wilsona, Franka McGratha a Michaela Burnse. Před tímto seriálem získal McIntire vedlejší roli Pa Canfielda v dramatu z americké občanské války THE AMERICANS /1961/, ve kterém Darryl Hickman a Richard Davalos hráli bratry bojující na obou stranách konfliktu.

V roce 1960 hostuje McIntire jako William Palmer v závěrečné epizodě "The Most Dangerous Gentleman" westernového seriálu OVERLAND TRAILM, ve kterém hlavní postavy ztvárnili William Bendix a Doug McClure. V roce 1967 hraje opět jako host v epizodě seriálu DUNDEE AND THE CULHANE. V seriálu THE VIRGINIAN /1962-1971/ hrál postavu Claye Graingera a za výkon v epizodě "Bitter Autumn" získal spolu s producentem Joelem Rogosinem, herečkou Jeanette Nolan a hercem Johnem Andersonem na udílení cen Western Heritage Award /1968/, cenu Bronze Wrangler Award pro nejlepší fiktivní televizní drama.

V roce 1935 se McIntire oženil s herečkou Jeanette Nolan a měli spolu dvě děti. Syn Tim, který se také stal hercem hrál ve filmu AMERICAN HOT WAX /1987/. McIntire a Nolan hráli spolu v již zmíněném thrilleru Psycho, kde McIntire ztvárnil postavu šerifa a Nolan namluvila některé repliky „matčina" hlasu. Spolu ještě pracovali na animovaném filmu THE RESCUERS /1977/, ve kterém Nolan dala hlas postavičce ondatry Ellie Mae a McIntire postavě Rufuse. O čtyři roky později spolupracuje pár na dalším animovaném snímku THE FOX AND THE HOUND /1981/, kde McIntire namluvil postavu Mr.Diggera – jezevce a Nolan namluvila postavičku Widow Tweed.

John McIntire zemřel v roce 1991 na rozedmu a rakovinu plic v Pasadeně v Kalifornii. Syn Tim zemřel v roce 1986 na srdeční problémy, takže jediným zůstavším členem rodiny je dcera Holly McIntire.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1989 Konec snu (TV film)
Turner a Hooch
1986 As Summers Die (TV film)
1984 Cloak & Dagger
Cowboy and the Ballerina, The (TV film)
1983 Lone Star (TV film)
1982 Honky Tonk Man
1981 All the Way Home (TV film)
American Dream (TV film)
Goliath Awaits (TV film)
Liška a pes
1979 Mrs. R's Daughter (TV film)
1978 Jordan Chance, The (TV film)
Lassie: A New Beginning (TV film)
Vzbouření v Sun Valley (TV film)
1977 Záchranáři
1976 New Daughters of Joshua Cabe, The (TV film)
1975 Challenge to Be Free
Rooster Cogburn
1974 Healers, The (TV film)
Herbie a stará dáma
1973 Linda (TV film)
1971 Boy from Dead Man's Bayou, The (TV film)
Longstreet (TV film)
Powderkeg (TV film)
1967 Krutá noc
1961 Dva jeli spolu
Summer and Smoke
1960 Elmer Gantry
Psycho
Seven Ways from Sundown
Who Was That Lady?
Zářivá hvězda
1959 Přestřelka v Dodge City
1958 Sing, Boy, Sing
The Light in the Forest
1957 The Mark of the Hawk
Šerifská hvězda
1956 I've Lived Before
Rána na oplátku
Všechny čluny na vodu
World in My Corner
1955 Muž z Kentucky
Phenix City Story, The
Stranger on Horseback
The Scarlet Coat
The Spoilers
To Hell and Back
1954 Apač
Four Guns to the Border
The Yellow Mountain
Vzdálená země
1953 A Lion Is in the Streets
The Lawless Breed
The Mississippi Gambler
The President's Lady
War Arrow
1952 Glory Alley
Horizons West
Sally and Saint Anne
The World in His Arms
1951 Tanks Are Coming, The
That's My Boy
The Raging Tide
Under the Gun
Westward the Women
You're in the Navy Now
1950 Ambush
Asfaltová džungle
Francis
No Sad Songs for Me
Saddle Tramp
Shadow on the Wall
Walk Softly, Stranger
Winchester '73
1949 Down to the Sea in Ships
Johnny Stool Pigeon
Red Canyon
Scene of the Crime
Top o' the Morning
1948 An Act of Murder
Black Bart
Command Decision
River Lady
The Street with No Name
Volejte Northside 777
1947 Trhovci
1940 Ramparts We Watch, The

TV seriály

1988 Aaron's Way (TV seriál)
1987 The Slap Maxwell Story (TV seriál)
1984 Night Court (TV seriál)
1983 Hotel (TV seriál)
Yellow Rose, The (TV seriál)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1979 Shirley (TV seriál)
Trapper John, M.D. (TV seriál)
Young Maverick (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
Diff'rent Strokes (TV seriál)
The Incredible Hulk (TV seriál)
1977 Aspen (TV seriál)
Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
1975 Sneak Previews (TV seriál)
1974 Dirty Sally (TV seriál)
1971 Longstreet (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
1967 Dundee and the Culhane (TV seriál)
1965 Man Called Shenandoah, A (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
The Smothers Brothers Show (TV seriál)
1964 Daniel Boone (TV seriál)
Slattery's People (TV seriál)
1963 Arrest and Trial (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1961 The Americans (TV seriál)
1960 Overland Trail (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Chaser (S01E31)
1959 Bonanza (TV seriál)
Laramie (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
Wichita Town (TV seriál)
1958 Cimarron City (TV seriál)
Naked City (TV seriál)
Peter Gunn (TV seriál)
Wanted: Dead or Alive (TV seriál)
1957 Goodyear Theatre (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 On Trial (TV seriál)
Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Front Row Center (TV seriál)
Star Stage (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
Father Knows Best (TV seriál)
Studio 57 (TV seriál)
Summer Playhouse (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1952 Cavalcade of America (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace