foto

Diego Abatantuono

  • nar. 20.5.1955 (64 let)
    Milán, Lombardie, Itálie

Biografie

Diego Abatantuono je další významnou osobností italského filmu. Jeho matka jménem Rosa pocházela z Como (město v severní Itálii) a otec, Matteo byl z Puglie ("paty" italského poloostrova). Oba rodiče se usadili v Miláně, kde pokračoval Matteo v tradici svého otce a otevřel si obuvnický krámek. Diego se narodil 20. května 1955 v Miláně, přesněji ve Via Carlo Dolci. Diego vystudoval střední školu a poté studoval na Giacomo Leopardi di Milano, škole napůl církevní, napůl klasické státní. Na tuto školu a zejména energického kněze Dona Antonia nemá nejlepší vzpomínky.

Ve druhé polovině šedesátých let začínají svou činnost velké obchodní řetězce a otec jako obuvník začíná mít problémy. Svůj krámek přestavěl později na knihovnu. Diegovi příbuzní Gianni a Angela Bongiovanni byli majitelé slavného klubu Derby v Miláně. Diegova matka zde pracovala jako šatnářka a Diego jako dítě vyrůstal v tomto kabaretu. Rosa Abatantuono zde byla velmi oblíbená, jelikož byla velmi zábavná a krásná. Byla přítelkyní většiny umělců a díky ní, má také dnes Diego sbírku historických fotografií největších jazzových umělců na světě, francouzského šansonu atd. Ze všech svých zkušenosti z dětství a dospívání si uchoval jako divák Derby klubu to nejlepší pro vytváření svých postav. Z období dětství mu zůstává přátelství s hercem Ugo Contim a novinářem Enrico Mentanou.

Diego byl nejprve v divadle zaměstnán jako osvětlovač, pak sám začíná vystupovat jako "terruncello", člověk, který žije v severní Itálii, ale stále si zachovává svůj jižanský přízvuk. Takto začíná svou kariéru jako komik na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Objevuje se vedle velkých komiků, jako Massimo Boldi, Teo Teocoli a Enzo Jannacci.

Před kamerou se poprvé objevuje roku 1976 jako Lucio ve filmu LIBERI ARMATI PERICOLOSI. Roku 1978 hraje v Pozzettově filmu SAXOFONE roli návštěvníka restaurace. V počátcích své kariéry je Diego nepřehlédnutelný svou kudrnatou bujnou kšticí, připomeňme pekaře Cecca, který se dvoří Pině Fantozzi v komedii MALÉRY PANA ÚČETNÍHO. Filmy ve kterých hrál následně získávají velký úspěch. PROMIŇ, ŽE JE TO MÁLO (SCUSA SE E POCO - 1982), GRAND´HOTEL EXCELSIOR (1982), či ARRIVANO I MIEI (1983).

Jeho první dramatická role byl Franco Mattioli v roce 1985 v filmu Pupi Avatiho REGALO DI NATALE. Zde ukázal, že je opravdu nadaným hercem a tento snímek zcela pozměnil vývoj jeho kariéry. Ve stejném roce se setkal s Gabrielem Salvatoresem, který od té doby nejčastěji obsazuje Diega ve svých filmech. Zejména musíme připomenout MEDITERRANEO (1991). Tento snímek, který získal celkově šest různých cen a jedenáct nominací, se stal nejlepším cizojazyčným filmem roku 1992 a „odnesl“ si Oscara. Diego zde hraje Nicola Lorussu.

Roku 2009 je spolu se Sabrinou Ferilli hlavním protagonistou povídkového filmu NOVODOBÁ STRAŠIDLA, kterým Oldoini volně navázal na problematiku lidských vztahů a společnosti uvedených v povídkovém filmu NOVÁ STRAŠIDLA (1977). Rok 2010 přináší film HAPPY FAMILY. Jako Mariso Golfetto se objevuje v roce 2011 v komedii COSE DELL'ALTRO MONDO.

V televizi je Diego známý například z pořadu SCHERZI A PARTE (2004/2005), kde vystupoval s Massimem Boldi a Alessií Marcuzzi. V poslední době hrál například v televizním seriálu IL GIUDICE MASTRANGELO jako Diego Mastrangelo, soudce z Milána, který se vrací do rodné Apulie řešit záhady a zločiny. Diego Abatantuono celou svou kariérou vzdává hold svému severně-jižanskému původu.

Během své kariéry byl Diego zatím pětkrát nominován na David di Donatello Awards (1987, 1991, 1994, 1997 a 2004), jednu nominaci z roku 2001 má také na Zlatý Glóbus. Nejvíce nominací získal na Stříbrnou stuhu a to celkem sedm (1987, 1991, 1992, 1993, 2001, 2003, 2007). Stříbrnou stuhu se mu podařilo třikrát z těchto nominací získat. V roce 1987 za roli Franca Mattioliho ve filmu REGALO DI NATALE . Roku 1993 je to role Maria Tozziho ve filmu PUERTO ESCONDIDO a v roce 2003 film IO NON HO PAURA jako Sergio.

Diego Abatantuono založil vlastní produkční společnost, Film Colorado. Bývalou manželkou je Rita Rabassini, se kterou se rozvedl roku 1987 a mají společně dceru Martu (*1985). Dnes žije Diego již přes dvacet let s Giulií Begnotti a mají spolu dva syny Mattea (*1995) a Marca (*1997).

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2020 La mia banda suona il pop
2019 Svatba (ne)bude!
Tutto il mio folle amore
2018 Nepřítel, který tě má rád
Puoi baciare lo sposo
2017 Mister Felicità
Super vacanze di Natale - a.z.
2016 I Babysitter
2015 Belli di papà
2014 L'assalto (TV film)
La gente che sta bene
Soap Opera
2013 Indovina chi viene a Natale?
2012 Area Paradiso (TV film)
Buona giornata
Il peggior Natale della mia vita
Mám tě rád, brácho
2011 Věci z jiného světa
2010 Happy Family
2009 Amici del bar Margherita, Gli
Novodobá strašidla
2007 2061: Un anno eccezionale
L'abbuffata
Večeře s tou pravou
2006 Eccezzziunale... veramente: capitolo secondo... me
2004 Rivincita di Natale, La
2003 Jáma
2002 Amnèsia
2001 Mari del sud
Nekalá soutěž
2000 Metronotte
1999 Alleluia, alleluia... correva l'anno 999
Tifosi
1998 Figli di Annibale
Matrimoni
Paparazzi
Ve svatební den
1997 Camere da letto
Nirvana
1996 Il barbiere di Rio
1995 Viva San Isidro
Číšníci
1994 Il Toro
1993 Arriva la bufera
Nel continente nero
Per amore, solo per amore
1992 Patto con la morte (TV film)
Puerto escondido
Senza prove (TV film)
Sfida, La (TV film)
Spareggio con l'assassino (TV film)
Ultima partita, L' (TV film)
Via Lattea, La (TV film)
1991 Dieci giorni tutto compreso (TV film)
Ostaggio, L' (TV film)
Středozemí
1990 Turnè
Vacanze di Natale '90
1989 Marrakech Express
1988 I cammelli
1987 Strana la vita
Ultimo minuto
Un Ragazzo di Calabria
1986 Regalo di Natale
1985 Zlomky života
1983 Arrivano i miei
Ras del quartiere, Il
1982 Attila flagello di Dio
Eccezzziunale... veramente
Grand Hotel Excelsior
Promiň, že je to málo
Sballato, gasato, completamente fuso
Viuuulentemente mia
Žárlivé tango
1981 Carabinieri, I
Fichissimi, I
Pap'occhio, Il
1980 Arrivano i gatti
Fico d'India
Maléry pana účetního
Prestami tua moglie
Vacanza bestiale, Una
1979 Saxofon
1976 Liberi armati pericolosi

TV seriály

2005 Il giudice Mastrangelo (TV seriál)
1988 Tajemství Sahary (TV seriál)
1987 Commissario Corso, Il (TV seriál)
Eurocops (TV seriál)
1982 Due di tutto (TV seriál)
1980 Poco a poco (TV seriál)

Dokumentární

2018 Vittorio Gassman – král komediantů
2010 Pupi Avati, ieri, oggi, domani

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2012 Area Paradiso (TV film)