foto

Luboš Fišer

  • nar. 30.9.1935
    Praha, Československo
  • zem. 22.6.1999 (63 let)
    Praha, Česko

Biografie

Jméno skladatele Luboše Fišera je spojeno s více než třemi stovkami filmů a televizních pořadů, jeho profil ale dotváří i řada skladeb vážné hudby, za něž získal četná mezinárodní ocenění. Byl rodákem z Prahy, po maturitě studoval obor skladba na konzervatoři pod vedením skladatele Emila Hlobila (1952-1956), vzdělání si pak doplnil ještě na HAMU (1956-1960), od té doby působil ve svobodném povolání jako hudební skladatel.

Práce pro film začala převažovat v jeho tvorbě již v počátku jeho kariéry a od poloviny šedesátých let pořizoval hudební doprovod k několika titulům ročně. Šíři svého talentu a kompoziční kreativitu prokazoval Fišer schopností složit hudbu pro jakýkoliv žánr a v tomto ohledu je jeho filmografie zajímavá svou pestrostí; psal pro dětské filmy, kriminálky, historické snímky, komedie i žánrově nevyhraněné poetické snímky. Z prvopočátků jeho filmové tvorby připomeňme například umělecky hodnotný film DITA SAXOVÁ (1967), tématicky podobný je také televizní titul MODLITBA PRO KATEŘINU HOROWITZOVOU (1965), který mu vynesl Cenu za nejlepší hudební dílo pro film 1965, oceněny byly také jeho hudební kreace k televizním snímkum ÚZKOST (1966) a HOŘE Z ROZUMU (1966), v Itálii získal cenu za hudbu ke krátkému televiznímu filmu BLUDIŠTĚ NOCI (1969).

Z Fišerovy tvorby sedmdesátých let zasluhují zmínku umělecky hodnotné filmy PETROLEJOVÉ LAMPY (1971) nebo MORGIANA (1972), stylizovaným hudebním doprovodem obohatil ale také například komedie Oldřicha Lipského (SLAMĚNÝ KLOBOUK, 1971; ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA, 1977). Četnější spolupráci navázal s režisérem Karlem Kachyňou a hudbou vybavil jeho poetické tituly LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979), POZOR, VIZITA (1981) nebo SESTŘIČKY (1983). Za hudbu ke Kachyňově adaptaci literární předlohy ZLATÍ ÚHOŘI (1979) získal cenu Prix Italia. Z další spolupráce s televizí připomeňme například seriál CHALUPÁŘI (1975), jehož ústřední píseň Když máš v chalupě orchestrion v podání Waldemara Matušky zasahuje do populární hudby. Dodnes je mezi diváky populární také ústřední hudební motiv k pohádkovému seriálu ARABELA (1980). Z tvorby pro nejmenší diváky se sluší připomenout večerníčkový seriál MACH A ŠEBESTOVÁ (1982).

Vedle práce pro film a televizi komponoval Luboš Fišer vážnou hudbu, napsal řadu orchestrálních skladeb různého charakteru, věnoval se také vokální tvorbě, řada jeho prací měla premiéru v zahraničí a Luboš Fišer se ztíženými možnostmi vycestovat z Československa jejich provedení nikdy neslyšel. V roce 1965 získal v Paříži cenu UNESCO za skladbu Patnáct listů, později v Salzburgu obdržel první cenu za televizní operu Věčný Faust (1986). Pro salzburský hudební festival Salzburger Festspiele napsal orchestrální serenádu, pro podobně laděné skladby byl oslovován také z Německa.

Hudební tvorbu pro film zakončil Luboš Fišer důstojným způsobem a za své poslední kompozice pro plátna kin obdržel dvakrát cenu Českého lva (GOLET V ÚDOLÍ, 1994; KRÁL UBU, 1996). Zemřel v Praze 22. června 1999 ve věku 63 let. Byl ženatý a měl jednoho syna.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

2002 Chlípník (TV film)
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
1997 O perlové panně
Žena v kleci (TV film)
1996 Král Ubu
1995 Golet v údolí
1993 Mistr Kampanus (TV film)
1992 Helimadoe
Černí baroni
1991 Býk
Labyrint
1990 Král kolonád
1986 Smrt krásných srnců
1985 Duhová kulička (TV film)
Mach a Šebestová k tabuli!
1983 Fandy, ó Fandy
Sestřičky
1982 Krakonoš a mistr Jehlička
Krakonoš a ovčák
Krakonoš a škola
1981 Hadí jed
Krakonoš a poslíček
Krakonoš a pytlák
O bílé princezně
Pozor, vizita!
Počítání oveček (TV film)
Tajemství hradu v Karpatech
1980 Cukrová bouda
Der Wahnwitzige Genius: A. Skriabin (TV film)
Krakonoš a strašidlo
1979 Lásky mezi kapkami deště
O Maryšce a vlčím hrádku
Zlatí úhoři (TV film)
1978 Daliborka
Horúci dych (TV film)
Hrozba
Jeruzalémská ulice
Krakonoš a kukačky
Lakomec (TV film)
Svatební košile
Tajemství Ocelového města
1977 Adéla ještě nevečeřela
Jak zničit vlastní mužstvo (TV film)
Kačička Modropierko (TV film)
Krakonoš a fousatá Dontovka
Krakonoš a sklínkař Matěj
Krakonoš a správce Markvart
Krakonoš a tovaryš
Paličova dcera (TV film)
Pasiáns
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
Podivný výlet
Romance Helgolandská
Ze života dětí
1976 Demeterovci (TV film)
Dobrý den, město
Jezdci z apokalypsy Albrechta Dürrera
Kateřina zlé pověsti (TV film)
Kaštanka
Kuťáci
Malý tygr
Ostrov stříbrných volavek
Pozor, ide Jozefína!
Uloupený obraz
1975 Anna mých snů (TV film)
Hugo a Bobo
Kouzelný dědeček
Krakonoš a švec
Muži jdou ve tmě (TV film)
O třech písmenkách
Pani Heléne (TV film)
Pomsta (TV film)
Sarajevský atentát
Velbloudí nápady
1974 Břetislav a Jitka (TV film)
Klasické příznaky (TV film)
Královský gambit (TV film)
Lidé z metra
Osud jménem Kamila
Pozdní léto (TV film)
1973 Družina černého pera
Krásná paní ševcová (TV film)
Lancelot (TV film)
Lesní panna (TV film)
Neameričané (TV film)
Poklad v pyramidě
Poslední dopis (TV film)
Rafan (TV film)
Sen noci svatojánské (TV film)
Sen rytíře Atributa
Zlá noc
Čekání (TV film)
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Adam Šangala (TV film)
Bitva o Hedviku
Don Juan (TV film)
Dotek motýla (TV film)
Dvě věci pro život
Hodina pravdy (TV film)
Konec knihy VI. (TV film)
Moc bez slávy (TV film)
Morgiana
Návraty
Očistná lázeň
Román lásky a cti (TV film)
Tie malé výlety
1971 Babička
Claim na Hluchém potoku
Cyrano z Bergeracu (TV film)
Klícka (TV film)
Kráska a zvíře (TV film)
My tři a pes z Pětipes
Otcové a děti (TV film)
Petrolejové lampy
Poslední výstřel Davida Sandela
První radosti (TV film)
Slaměný klobouk
Utopená ponorka
Varšavská melodie (TV film)
Velikonoční dovolená
Zpívající loď
1970 Adagio
Dlouhá bílá nit (TV film)
Hlídač
Julián odpadlík (TV film)
Kaňon samé zlato
Lucie a zázraky
Mata Hari (TV film)
Na kolejích čeká vrah
Na kometě
Nahota
Nedokončený víkend
Pokažená svatba
Psíčci lorda Carltona (TV film)
Romanetto (TV film)
S Rozárkou (TV film)
Svatby pana Voka
Ta slepička kropenatá (TV film)
Valerie a týden divů
Velká neznámá
Šest uprchlíků (TV film)
1969 Aksál (TV film)
Balíčky
Barometr (TV film)
Bellevue (TV film)
Bludiště moci (TV film)
Flirt se slečnou Stříbrnou
Malíř
Mlčení mužů
Nechcete jet do Bembrly? (TV film)
Neděle 1969
O starém psu Bodříkovi
Obžalovaná (TV film)
Poslední páska (TV film)
Případ pro začínajícího kata
Smrtící vůně
Snídejte v trávě!
Vyloženě rodinná historie (TV film)
1968 Krtek a tranzistor
Motýl a smrt (TV film)
Město ve smutku
Ohnice (TV film)
Oxfordská tragédie (TV film)
Raport (TV film)
Souboj (TV film)
V tunelu
Vesuv (TV film)
Černé světlo (TV film)
1967 Dita Saxová
Dobrodružství Toma Sawyera (TV film)
Jak jedna paní dostala psaní
Jak se zbavit Helenky
Měsíc s dýmkou (TV film)
Obrácení Ferdyše Pištory (TV film)
Sdružení roztržitých (TV film)
Soud pana Havleny (TV film)
Strážce majáku
Waterloo (TV film)
1966 Dobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali Jima (TV film)
Dobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévoda (TV film)
Dvě z Říma (TV film)
Hoře z rozumu (TV film)
Noc bez úsvitu (TV film)
Podivný příběh jedné lásky (TV film)
Vražda v divadle pantomimy (TV film)
Záhada sedmi černých koček (TV film)
Úzkost
1965 Délka polibku devadesát
Horký vzduch
Hra o životě a smrti (TV film)
Konec velké epochy (TV film)
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
Muž, žena, Žoržík a klíč (TV film)
Neviditelný (TV film)
Ztracená tvář
1964 Místo v houfu
Telegram (TV film)
1963 Melouch (TV film)
Metelice (TV film)
Okno místo dveří (TV film)
Okurkový hrdina
Romance štědrovečerní (TV film)
Strach a bída třetí říše (TV film)
Světáci (TV film)
Věštec
Čas plyne i v neděli (TV film)
1962 Patetická (TV film)
S nimi přichází smrt (TV film)
Večer (studentský film)
1961 Rychlík čeká 3 minuty (TV film)
Čtvrtá stěna (TV film)
1960 Muž proti tmě (TV film)
1959 Jarní hromobití (TV film)
Mordová rokle (TV film)

TV seriály

1998 Mach a Šebestová na prázdninách (TV seriál)
1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Návrat domů (E06)
Moje druhá první láska (E05)
Válka si nevybírá (E04)
další epizody (6)
Bakaláři (TV seriál)
Hodinář (S14E35)
1984 Bakaláři (TV seriál)
Hubertus (S13E39)
1983 Mach a Šebestová (TV seriál)
Ukradené sluchátko (E13)
Jak Mach a Šebestová hlídali dítě (E12)
Bakaláři (TV seriál)
Zázračný lékař (S12E37)
Střelci (S12E07)
1982 Mach a Šebestová (TV seriál)
Páni tvorstva (E10)
Bakaláři (TV seriál)
Žhářka (S11E29)
Pokušení (S11E13)
1981 Mach a Šebestová (TV seriál)
Oběť pro kamaráda (E11)
Bakaláři (TV seriál)
Vedoucí (S10E05)
Hračička (S10E04)
1980 Arabela (TV seriál)
Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí (E13)
Hrdlička zasahuje (E12)
Příliš mnoho generálů (E11)
další epizody (13)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Policejní pes (E09)
Vzorné chování (E08)
1979 Mach a Šebestová (TV seriál)
Piráti (E07)
Přírodní zákony (E06)
Bakaláři (TV seriál)
Trafika (S08E20)
Logika (S08E12)
Zavazadlo (S08E06)
další epizody (5)
1978 Dobrodružství Péti Světošlápka (TV seriál)
Mach a Šebestová (TV seriál)
Zoologická zahrada (E05)
Kropáček má angínu (E04)
Bakaláři (TV seriál)
Lázně (S07E31)
Jožin (S07E12)
1977 Mach a Šebestová (TV seriál)
Člověk neandrtálský (E03)
Školní výlet (E02)
Bakaláři (TV seriál)
Nevěsta (S06E42)
1976 Mach a Šebestová (TV seriál)
O utrženém sluchátku (E01)
Bakaláři (TV seriál)
Revizoři (S05E29)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Náhradník (E09)
další epizody (11)
Matka (TV seriál)
Matka naděje (E09)
Neporažení (E08)
Čin (E07)
další epizody (9)
Příběhy z manéže (TV seriál)
Papouškův splněný sen (E13)
Oheň a létající tygr (E12)
Malý Pingy a čmuchací pes (E11)
další epizody (13)
1974 Straty a nálezy (TV seriál)
Naďa (E05)
Peter (E04)
Veronika (E03)
další epizody (5)
1972 Bakaláři (TV seriál)
Úspory (S01E09)
1971 Taková normální rodinka (TV seriál)
Dáreček (E08)
Záletník (E07)
Škola manželů (E06)
další epizody (8)
V tieni vlkov (TV seriál)
Poslanie generála Wolfa (E06)
Zlatý poklad (E05)
Transport (E04)
další epizody (6)
1970 Rozsudek (TV seriál)
1968 Dreyfusova aféra (TV seriál)

Dokumentární

2009 Restaurované filmy Jana Špáty
2002 Klíč k určování trpaslíků podle deníku Pavla Juráčka
1992 Rekviem za ty, kteří přežili
1976 Dvě jubilea Jana Zrzavého
1975 A rudý prapor zavlaje
1970 Poslední dějství (TV film)
Svítí slunce? (TV film)
1968 Kavkazský podzim
Lidé z hor
Vracejí se domů
Znamení krve
1967 Respice finem
Země sv. Patricka

TV pořady

1966 Hledáme písničky pro děti (TV pořad)

Herecká filmografie

Dokumentární

1990 Oslovení hudby (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(424)