foto

Catherine Deneuve

  • nar. 22.10.1943 (73 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Patří k těm vždy elegantním Francouzkám, které v šedesátých letech zářily z filmového plátna. Ovšem jen několik málo z nich smělo svoji tvář propůjčit Marianne, tedy ženě, která bude symbolizovat Francii.  
Francouzských blond hereček, které byly hezké a jejich filmy oblíbené bylo mnoho. Těch které byly obdivované pro skutečně velké filmové úspěchy, a těch, které se pro svoji jedinečnou tvář staly symbolem Francie jen několik málo. A to všechno aby se nezměnilo ani po čtyřech desetiletích jejich kariéry - to už může být snad jen jedna jediná - Catherine Deneuve, jenž 22. října minulého roku oslavila šedesátiny. Tato dáma bývá často nazývána královnou filmu nebo císařovnou plátna. I při největších pochybnostech, co se označení pro Catherine týče, musíme při pohledu na její kariéru uznat, že skutečně symbolizuje víc než jednu dovršenou epochu.
 
Její první úspěch, to jsou Velkou cenou Filmového festivalu v Cannes obdařená Paraplíčka z Cherbourgu (1964), ačkoli před kamerou se mihla již v roce 1957. Přitom ve skutečnosti nikdy hrát nechtěla. Vždy elegantní Catherine toužila po tom stát se módní návrhářkou, ale dceru divadelních a filmových herců Maurice Dorléaca a Renée Deneuve svět filmu nakonec stejně dostal do svých spárů a přinejmenším tím jen získal. Navíc v době, kdy začínala, byla její starší sestra Françoise Dorléac již uznávanou herečkou. Právě s Françoise později zpívala a tančila ve Slečinkách z Rochefortu. Catherinina maska chladné blond krásky, moderní, nezávislé a přesto pokud možno křehké ženy připomíná styl, který v padesátých letech prosadila Brigitte Bardot. Tahle podobnost není vůbec náhodná, Catherine byla jedna z těch tváří, které neunikly pozornosti tvůrce velkých hvězd, režiséra Rogera Vadima. Stylu, která jí pomohl vybudovat se držela i v budoucnu, ale svojí jedinečnou elegancí a chladnou odměřeností mu dodala osobitějšího charakteru, který ji naprosto odlišil od ostatních tváří šedesátých let.
 
Mezi pěti filmy, které v roce 1965 natočila byl i Polanského psychothriller Hnus, kterým se odstartovala Catherinina série poněkud zvláštních filmových rolí. Dá se říct, že klíčové postavy v její filmografii byly vždycky nějakým způsobem spojeny se sexualitou a Catherine jim s přesvědčivostí sobě vlastní propůjčovala svou kultivovanou a chladnou smyslnost. V mnoha z těch filmů, které ve své době vzbuzovaly senzaci, hrála právě ona. V Krásce dne šokovala vůbec sama přítomnost křehké blondýnky, do té doby téměř výhradně známé z rolí tichých, do sebe uzavřených postav. A tuhle nesmělou čtyřiadvacetiletou hvězdičku Luis Bunuel obsadil do role smyslné, tajemné a znuděné Séverine, která se jednoho dne  rozhodla pracovat v nevěstinci. Úspěchu Krásky dne napomohly také slavné kostýmy od Yvese Saint Laurenta, tvůrce nezapomenutelné sexy módy, paradoxně v dobách sílících feministických hnutí. Kráska dne se stala mezníkem v jejím životě a snad navěky jedním z nesmazatelných synonym pro Catherine Deneuve. Pak už obyčejně stačila jen její přítomnost pro to, aby film vzbudil senzaci. Mezi role smyslných a tajemných žen patří i Julie z Truffautovy Sirény od Mississippi (1969) s Jean-Paulem Belmondem, v níž je však diváci překvapivě příliš nepřijali. Ačkoli stejný osud čekal i nedávný remake Sedmý hřích, kde Catherininu roli manželky na inzerát, která se  před ničím nezastaví, převzala Angelina Jolie.
 
Aby těch skandálních rolí nebylo málo, v roce 1974 se jí na seznamu filmových postav objevila první z řady lesbiček. V Zig zig byla částí kabaretního páru s Berandette Lafont, v Ecoute voir (1978) se líbala s Anne Parillaud a díky roli bisexuálního upíra v americkém thrilleru Hlad (1983) si získala nesmazatelný status právě mezi lesbičkami ve Spojených státech. A ve Zlodějích (1996) byla provdanou vysokoškolskou profesorku, zamilovanou do své studentky. Stejným směrem se ubírá i Catherinina role z muzikálu 8 žen (2002).
 
Ženy se zálibou v provokujících rolích se často nestávají nejrespektovanějšími herečkami. Catherine Deneuve je příkladem ženy, které se to podařilo. Uměla vždy stejnou měrou vzbudit senzaci, jako si získat úctu a obdiv. A snad právě díky tomu šedesátá léta, která byla zlatá pro většinu hvězd, pro Catherine neznamenala to jediné úspěšné období s příkrým koncem. Naopak - je jednou z mála, snad i jediná, která dodnes točí až pět filmů ročně, a která v devadesátých letech nashromáždila pěknou sbírku čestných cen.
 
Jen divadlo filmové herečce nahání hrůzu
 
Svého prvního Cesara má za Poslední metro, Truffautovo drama, které přineslo úspěch i Gérardovi Depardieu. Jak je ale vůbec možné, že se Catherine tak dokonale vtělila do role divadelní herečky, když světem divadla nikdy neprošla? To zůstává přímo záhadou, jejímž vysvětlením může být právě nepřekonatelný strach z jeviště, k němuž se dáma francouzského filmu přiznává. Mezi nejrůzněji zaměřenými dramaty natočila také pár více či méně úspěšných komedií, jako Divocha (1975) s Yvesem Montandem a Afričana (1983) s Philippem Noiretem, aby se až ve svých padesáti letech dočkala oscarové nominace za roli odměřené Eliane ve výpravném eposu Indočína.
 
Svět filmu obdařila - tehdy již za všech okolností respektovaná dáma v pro ni až pozoruhodně úspěšném roce 1999. Už devátou nominaci na Cesara získala za Palce Vendome, Svět diamantů z předchozího roku, v Pola X hrála matku Gilliauma Depardieu a v Čase znovu nalezeném, vycházejícím z Proustova románu se objevila s Johnem Malkovichem a Emmanuelle Béart. Její neotřesitelný status kupodivu nijak nepoznamenala ani role francouzské královny v americké, neúspěšné, akční verzi Mušketýra (2001). Zato Ozonův muzikál 8 žen si získal nadšení snad na všech festivalech, jimiž prošel, soundtrack se ve Francii stal hitem a příležitostně zpívající Catherine (v roce 1980 natočila album se legendárním Sergem Gainsbourgem) nazpívala nové CD s písněmi od Davida McNeila.
 
Catherine oslavila šedesátku a její tvář s jedinečně povzneseným výrazem na nás stále hledí z titulních stran světově proslulých časopisů. Loni, v dalších čtyřech projektech, věnovala svou pozornost hlavně televizní tvorbě, mezi níž a filmem nevidí ostré hranice. A tak natočila Marii Bonaparte, minisérii ze života praneteře francouzského císaře Napoleona, ale co vzbuzuje pozornost snad ještě víc - přijala roli v dalším z řady zpracování slavných Nebezpečných známostí podle de Laclosova kultovního románu v dopisech. Roli Valmonta má Rupert Everett a markýzu de Merteuil Catherine Deneuve. Tentokráte se děj z 18. století přenesl na Francouzskou Riviéru v roce 1963 a pokračuje v Paříži, Montrealu a Skotsku. Ukáže se, jaká bude v roli, kterou už hrála Jeanne Moreau, Annette Bening, Glen Close nebo mladičká Sarah Michelle Gellar. S těmito novými rolemi se rozhodně nezdá, že by Catherinina kariéra spěla ke konci, a je víc než možné, že tento živoucí symbol francouzské elegance a kultivované smyslnosti do světa filmu ještě docela znatelně přispěje.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 Bonne Pomme
Sage femme
2016 Le cancre
2015 Hlavu vzhůru!
Zbrusu Nový zákon
2014 Neodolatelný muž
Tři srdce
Ve dvoře
2013 Vlastní cestou
2012 Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva
Linhas de Wellington
O Theos agapaei to haviari
2011 Les yeux de sa mère
Milovaní
2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
Muž, který chtěl žít svůj život
Profesionální manželka
2009 Bancs publics (Versailles rive droite)
Irène
La Fille du RER
Matky a dcery
Švihák ajťák
2008 Chci to vidět
Mé hvězdy a já
Vánoční příběh
2007 Danielle Darrieux, une vie de cinéma (TV film)
Frühstück mit einer Unbekannten (TV film)
Místo něho
Persepolis
2006 Bratrstvo kamenů
Héros de la famille, Le
2005 Taková normální královská rodinka
Vacances de Noël, Les
2004 Časy se mění
Králové a královna
Princesse Marie (TV film)
2003 Um Filme Falado
2002 Nebe na dosah
8 žen
2001 Mušketýr
Naprosto úžasný
Paleček
Vracím se domů
2000 Tanec v temnotách
1999 Book That Wrote Itself, The
Čas znovu nalezený
Le Vent de la nuit
Pola X
Tchyně
Východ-Západ
1998 Place Vendôme - Svět diamantů
1997 Généalogies d'un crime
Sans titre
1996 Děti noci
Inconnu, L' (TV film)
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
Klášter
1994 Šachová partie
1993 Mé oblíbené období
1992 Indočína
1991 Contre l'oubli
Reine blanche, La
1988 Frekvence smrti
Takové divné místo k setkání
1987 Agent trouble
1986 Jen aby to byla holčička
Místo zločinu
1984 Pevnost Saganne
Rozmar
V záři reflektorů
1983 Afričan
Hlad
1982 Šok
1981 Hasnoucí den
Volba zbraní
1980 Miluji vás
Poslední metro
1979 Écoute voir...
Ils sont grands, ces petits
Odvahu a nohy na ramena
Útěk do bezpečí
1978 Peníze těch druhých
1977 Casotto
Pochoduj nebo zemři
Ztracená duše
1976 Začít znovu
1975 Agrese
Divoch
Podivná spravedlnost
Zig zig
1974 Aféra profesora Murriho
Femme aux bottes rouges, La
Nedotýkej se bílé ženy
1973 Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
1972 Liza
Policajt
1971 Tohle se stává jen druhým
1970 Oslí kůže
Tristana
1969 Den zamilovaných bláznů
Siréna od Mississippi
1968 Benjamin aneb Deník panice
Manon 70
Mayerling
Šamáda
Vienna: The Years Remembered
1967 Kráska dne
Slečinky z Rochefortu
1966 Bytosti
Život na zámku
1965 Das Liebeskarussell
Hnus
Chant du monde, Le
Petits chats, Les
1964 Honba na muže
Nejkrásnější podvody světa
Pán ze společnosti
Paraplíčka ze Cherbourgu
Stálost rozumu
1963 Vacances portugaises, Les
Vice et la vertu, La
1962 Dossier 1413
Et satan conduit le bal
Pařížanky
1960 Homme à femmes, L'
Portes claquent, Les
1957 Les collégiennes

TV seriály

2015 Catherine Deneuve lit la mode (TV seriál)
2003 Nebezpečné známosti (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
1976 L'homme en question (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2016 Roger Vadim, Mister Cool (TV film) - a.z.
2015 Warren Beatty - hollywoodská posedlost (TV film) - a.z.
2014 Rebel Francois Truffaut (TV film) - a.z.
2010 Catherine Deneuve, belle et bien là
Yves Saint Laurent: spalující láska (TV film) - a.z.
2009 Catherine Deneuveová (TV film)
2008 Byl jednou jeden film: Paraplíčka ze Cherbourgu (TV film)
2007 Marc Jacobs & Louis Vuitton (TV film)
Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
The Best of 'So Graham Norton'
2003 Claude Berri, le dernier nabab (TV film)
Il était une fois... (TV seriál)
2002 Ten kluk bude točit
Yves Saint Laurent, 5 avenue Marceau
13 vies du chat Lelouch, Les (TV film)
2001 Clouds: Letters to My Son
2000 Choreography: Creating Vincent Paterson's Dance Sequences
100 očí Larse von Triera
1997 Pierre and Gilles, Love Stories
Zénith des enfoirés, Le
1996 Elle s'appelait Françoise (TV film)
1995 Univers de Jacques Demy, L'
1994 De Serge Gainsbourg à Gainsbarre de 1958 - 1991
1993 Francois Truffaut: Ukradené portréty
1992 Les Demoiselles ont eu 25 ans
1989 Helmut Newton: Frames from the Edge
1988 P.O.V. (TV seriál)
1985 Vivement Truffaut (TV film)
1982 Cinéma cinémas (TV seriál)
1981 Reporters
1978 Ciné regards (TV seriál)
1973 Dernier cri des Halles, Le
1970 Langlois
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2016 Quotidien (TV pořad)
2010 Le petit journal (TV pořad)
2007 79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 Exclusif (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1985 C'est encore mieux l'après-midi (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tecuko no heja (TV pořad)
1975 Le journal de 20 heures (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace