foto

Nathaniel Parker

  • nar. 18.5.1962 (56 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Se svým dobrovolným, nepoddajným chováním a přesvědčením bude Parker značně táhnout divadelní večery." - John Thaxter - The Stage, 6.7.2000

Nahaniel Parker je sedmačtyřicetiletý britský herec. V současnosti je považován za stálici a nenápadnou osobu britského filmového nebe. Narodil se 18. května 1962 v Londýně jako syn podnikatele Sira Petera Parkera a spisovatelky Lady Jilian Parkerové. Má dva bratry - Olivera Parkera, filmového režiséra a Alana Parkera, ředitele firmy Brunswick Group Ltd. Nathaniel byl vychováván na základní škole Fox Primary School a poté na přípravné škole Colet Court a Leighton Park School v Londýně.

Jeho filmová kariéra byla odstartována jeho přijetím k divadlu National Youth Theatre. Po tréninku na Londýnské akademii múzických a divadelních umění (LAMDA) se stal Nathaniel členem Royal Shakespeare Company - majoritní britské divadelní společnosti.

Jeho prvním velkým vystoupením byla v roce 1989 role Bassania v KUPCI BENÁTSKÉM Petera Halla, kterou si poté ještě zopakoval na Broadwayi společně s Dustinem Hoffmanem. V roce 2000 si zahrál Boba ve hře SPEED THE PLOW od Ruperta Goolda. Následovalo několik nepříliš vydařených vystoupení a celkový útlum jeho činnosti.

Velkým návratem byla jeho nejznámější a zároveň jedna z mála filmových rolí. Po boku Sharon Small si zahrál detektivního inspektora Lynleyho v sérii BBC zvané PŘÍPADY INSPEKTORA LYNLEYHO. Dalšími filmovými rolemi byla role Edwarda Graceyho ve filmu STRAŠIDELNÝ DŮM po boku Eddie Murphyho či role Olivera Ashtoncrofta v dramatu BRILANTNÍ PLÁN, kde si zahrál společně s Demi Moore nebo Michaelem Cainem.

V současnosti je Nathaniel ženatý s herečkou Annou Patrick, společně s kterou má dcery Raphaellu a Angelicu.

Lukáš "saaaky" Koutný

Herecká filmografie

Filmy

2019 Swords and Sceptres: The Rani of Jhansi
2018 Swimming with Men
2013 Still Life: A Three Pines Mystery (TV film)
The Audience (divadelní záznam)
2012 The Domino Effect
2011 Sergeant Slaughter, My Big Brother
2010 Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka
The Perfect Host
2009 Malice in Wonderland
The Courageous Heart of Irena Sendler (TV film)
2007 A Class Apart (TV film)
Brilantní plán
Hvězdný prach
Případy inspektora Lynleyho: Poznej svého nepřítele (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Prázdnota (TV film)
2006 Případy inspektora Lynleyho: Jeden špatný skutek (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: V jediném okamžiku (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: V zájmu přírody (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Čínské zdi (TV film)
Zatmívání
2005 Případy inspektora Lynleyho: Nákaza mocí (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Pod rouškou smrti (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Slovo Boží (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Zlatý řez (TV film)
2004 Případy inspektora Lynleyho: Honba za správným hříšníkem (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Hra na spravedlnost (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Kdyby jsou chyby (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Zrádné vzpomínky (TV film)
2003 Případy inspektora Lynleyho: Hra s ohněm (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Pád až dolů (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Pádné důvody (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: S nepřítelem v zádech (TV film)
Strašidelný dům
The Private Life of Samuel Pepys (TV film)
2002 Případy inspektora Lynleyho: Druhá šance (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Prkna, jež znamenají smrt (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Pro dobro Eleny (TV film)
Případy inspektora Lynleyho: Vražda podle osnov (TV film)
2001 Pretending to Be Judith (TV film)
Prokletý láskou
Případy inspektora Lynleyho: Vysvobození (TV film)
2000 Důvěra (TV film)
1999 McCallum (TV film)
1998 Daleko od hlučícího davu (TV film)
1997 Biblické příběhy: David (TV film)
Smrt na Everestu (TV film)
Tlouštík z Beverly Hills
1995 Othello
Vesnická aféra (TV film)
1994 Nebezpečné hry (TV film)
Poslední velký bojovník
1993 Tančící královna (TV film)
Širé Sargasové moře
1992 Osobní strážce
1991 Absolute Hell (TV film)
Heroes II: The Return (TV film)
The War That Never Ends (TV film)
Černá svíce (TV film)
1990 Hamlet
Never Come Back (TV film)
1989 War Requiem

TV seriály

2019 Of Kings and Prophets (TV seriál)
No King Is Saved (E09)
Broken Teeth of the Ungodly (E08)
Train My Hands for War (E07)
další epizody (9)
2015 The Outcast (TV seriál)
2012 Me and Mrs Jones (TV seriál)
Proxy, The (TV seriál)
2011 Injustice (TV seriál)
Merlin (TV seriál)
Meč v kameni: část 2. (S04E13)
Meč v kameni: část 1. (S04E12)
Srdce lovce (S04E11)
další epizody (13)
2010 Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Smrtící zima (S04E01)
2009 Vojandy (TV seriál)
Moje rodina (TV seriál)
Podivné Vánoce 2039 (S09E10)
2006 Hotel Babylon (TV seriál)
2005 Ponurý dům (TV seriál)
1998 Vanity Fair (TV seriál)
1995 McCallum (TV seriál)
1992 Inspektor Frost (TV seriál)
Look at It This Way (TV seriál)
Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
1991 Hercule Poirot (TV seriál)
Vražda na maškarním plese (S03E10)
1990 Harry Enfield's Television Programme (TV seriál)
1988 Piece of Cake (TV seriál)
1987 Inspektor Morse (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)

Dokumentární

2006 Norimberk: Nacisté před tribunálem (TV seriál)
2004 Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace