foto

Amber Riley

  • nar. 15.2.1986 (34 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Americká herečka a zpěvačka Amber Patrice Riley se narodila 15. února 1986 v kalifornském Los Angeles. V sedmnácti letech byla na konkurzu v americké populární show American Idol, ale bohužel byla vyřazena. Amber vystudovala La Mirada High School v kalifornském La Mirada v roce 2004. O tři roky později, v roce 2007, se dokonce ucházela o roli Effie White ve filmovém muzikálu Dreamgirls, ale kvůli svému nízkému věku neuspěla. Roli nakonec dostala Jennifer Hudson.

Amber se zejména proslavila rolí Mercedes Jones v úspěšném muzikálovém seriálu GLEE (2009), kde její postava vyniká svou svérázností a nezaměnitelným pěveckým talentem. Amber se dostalo pocty, když mohla zazpívat americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Za roli v GLEE dostala Amber s ostatními aktéry cenu Screen Actors Guild za Nejlepší sborové vystoupení v komediálním seriálu.

Radek "Stanislaus" Flekal

Herecká filmografie

Filmy

2020 Infamous
2018 Jedna za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet
2015 My One Christmas Wish (TV film)
Čaroděj (TV film)
2009 Glee: Director's Cut Pilot Episode
2002 St. Sass (TV film)

TV seriály

2019 Black Lady Sketch Show (TV seriál)
2018 Fly (TV seriál)
2016 Šílená bejvalka (TV seriál)
Josh Has No Idea Where I Am! (S01E15)
2015 Glee (TV seriál) - herec, a.z.
Dreams Come True (S06E13)
2009 (S06E12)
We Built This Glee Club (S06E11) - a.z.
další epizody (8)
2014 Glee (TV seriál)
The Untitled Rachel Berry Project (S05E20)
Old Dog, New Tricks (S05E19)
The Back-Up Plan (S05E18)
další epizody (9)
2013 Glee (TV seriál)
The Quarterback (S05E03)
Love, Love, Love (S05E01)
All or Nothing (S04E22)
další epizody (7)
2012 Glee (TV seriál)
Thanksgiving (S04E08)
Glease (S04E06)
Sbohem a šáteček (S03E22)
další epizody (15)
2011 Glee (TV seriál)
Velmi neobyčejně veselé Vánoce (S03E09)
Drž si svých 16 (S03E08)
Políbila jsem dívku (S03E07)
další epizody (21)
2010 Glee (TV seriál)
Vánoce (S02E10)
Kurtova válka (S02E09)
Furt (S02E08)
další epizody (19)
Simpsonovi (TV seriál)
Muzikál ze základní (S22E01)
2009 Glee (TV seriál)
Okresní kolo (S01E13)
Matrace (S01E12)
Vlasografie (S01E11)
další epizody (13)

Dokumentární

2019 Miluji tě, teď zemři - a.z.
2017 Behind the Curtain: Todrick Hall
2011 Glee Live! 3D (koncert)

Divadelní záznam

2019 The Little Mermaid Live! (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2013 The Queen Latifah Show (TV pořad)
2011 The Glee Project (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2009 Teen Choice Awards 2009, The (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
2004 The X Factor (TV pořad)
2003 Australian Idol (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Fanoušci tvůrce