foto

Mark Salling

  • nar. 17.8.1982
    Dallas, Texas, USA
  • zem. 30.1.2018 (35 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mark Wayne Salling je americký herec a hudobník. Známy je predovšetkým ako Noah "Puck" Puckerman zo seriálu Glee.

Mark sa narodil 17. augusta 1982 v Dallase (štát Texas). Jeho rodičmi sú školská sekretárka Condy a účtovník John. Má ešte jedného staršieho brata. Maturoval v roku 2001 na Lake Highlands High School. Na škole bol členom wrestlingového tímu. Počas školských čias vystupoval v rôznych baroch a zapájal sa do rôznych talentových súťaží. Po maturite nastúpil na vysokú školu Los Angeles Music Academy College of Music v Pasadene, kde študoval hudbu a hru na gitaru. Istý čas si hrou na gitaru zarábal na živobytie.

Je aktívnym dobrovoľníkom v organizácii James Hunter Wildlife Rescue charity, ktorá sa venuje záchrane vtákov a divokých zvierat . Prezentuje sa aj ako hudobník. Jeho vlastná skupina s názvom Jericho vydala vo februári 2008 debutový album Smoke Signals. V októbri 2010 im vyšiel ďalší album s názvom Pipe Dreams. Tiež naspieval viacero pesničiek k seriálu Glee, napríklad Sweet Carolina, Only the Good Die Young, The Lady Is a Tramp, Run Joey Run, Beth, Good Vibrations a iné. Okrem gitary hrá aj na klavír, basovú gitaru a bicie.

Jeho hereckú kariéru odštartoval film Kukuričné deti 4 - Zjavenie, kde si zahral s Naomi Watts. Objavil sa v jednej epizóde seriálu Walker, Texas Ranger a v horore The Graveyard. Od roku 2009 vystupuje v seriáli Glee, vďaka ktorému bol v roku 2010 nominovaný v ankete Teen Choice Awards v kategórii Choice TV: Male Breakout Star a kategórii Choice Music: Group. Momentálne žije Mark v Los Angeles.

mirinkat

Herecká filmografie

Filmy

2014 Rocky Road (TV film)
2009 Glee: Director's Cut Pilot Episode
2006 Graveyard, The
1996 Kukuřičné děti: Zjevení

TV seriály

2015 Glee (TV seriál) - herec, a.z.
Dreams Come True (S06E13)
2009 (S06E12)
We Built This Glee Club (S06E11) - a.z.
další epizody (7)
2014 Glee (TV seriál) - herec, a.z.
New Directions (S05E13)
100 (S05E12)
City of Angels (S05E11) - a.z.
2013 Glee (TV seriál)
The Quarterback (S05E03)
Sweet Dreams (S04E19)
I Do (S04E14)
další epizody (4)
2012 Glee (TV seriál)
Glee, Actually (S04E10)
Swan Song (S04E09)
Thanksgiving (S04E08)
další epizody (18)
2011 Glee (TV seriál)
Velmi neobyčejně veselé Vánoce (S03E09)
Drž si svých 16 (S03E08)
Políbila jsem dívku (S03E07)
další epizody (21)
2010 Glee (TV seriál)
Vánoce (S02E10)
Kurtova válka (S02E09)
Furt (S02E08)
další epizody (17)
2009 Glee (TV seriál)
Okresní kolo (S01E13)
Matrace (S01E12)
Vlasografie (S01E11)
další epizody (13)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)

Dokumentární

2011 Glee Live! 3D (koncert)

TV pořady

2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2011 17th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The Glee Project (TV pořad)
2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2010 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2008 Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2005 Show Tyry Banksové (TV pořad)
2004 The X Factor (TV pořad)
2003 Australian Idol (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace