foto

Oz Perkins

  • nar. 2.2.1974 (46 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Celým jménem Osgood Robert Perkins II je herec, scenárista a režisér. Narodil se jako starší syn herce Anthony Perkinse a herečky Berry Berenson, která zemřela při teroristickém útoku na Dvojčata 11.září. Je také bratrem muzikanta Elvise Perkinse (nar.1976), vnukem herce Osgooda Perkinse (Scarface), synovcem herečky Marisy Berensonové a pravnuk módní návrhářky Elsy Schiaparelli, která byla praneteří italského astronoma Giovanni Schiaparelliho.

První zkušenost s herectvím získal v roce 1983 při natáčení druhého pokračování slavného Psycha. Zahrál si zde dvanáctiletého Normana Batese, jehož "dospělou verzi" ztvárnil stejně jako v původním filmu Ozův otec Anthony. Od té doby se objevil ve filmu až v roce 1993 a to ve snímku Šest stupňů odloučení vedle uznávaných herců jako Will Smith, Ian McKellen nebo Donald Sutherland. Dále si odbyl malou roli ve filmu Vlk s Jackem Nicholsonem a v roce 2001 se mihnul v Pravé blondýnce jako Dorky David. Poté následovaly další drobné štěky ve filmech Bulšit a Sekretářka - kde si zahrál sestru Maggie Gyllenhall. Získal i několik epizodních rolí v seriálech jakým je např. dobrodružná sci-fi série Alias. V roce 2007 byl oceněn za svůj výkon ve filmu La Cucina, kde ztvárnil postavu Chrise po boku Leishy Hailey a o dva roky později se objevil v prvním díle nejnovějšího filmového zpracování Star Treku, což je zatím jeho poslední z několika malých rolí.

Oz Perkins by se zatím dal popsat spíše jako příležitostný herec a dalo by se jen spekulovat, jestli se bude chtít posunout někam dál. S manželkou Sydney se oženil v roce 1999 a o pět let později se jim narodil syn.

Herecká filmografie

Filmy

2014 Život naruby
2009 Star Trek
2007 Cucina, La
2006 Utah Murder Project, The
2005 Erosion
2004 Mrtví k snídani
2003 Quigley - psí život
2002 Sekretářka
2001 Bulšit
Pravá blondýnka
1994 Vlk
1993 Šest stupňů odloučení
1983 Psycho II

TV seriály

2008 October Road (TV seriál)
The Fine Art of Surfacing (S02E12)
2005 Zločiny ze sousedství (TV seriál)
Alias (TV seriál)
Fata morgana (S04E18)
Čisté svědomí (S04E17)
2002 She Spies (TV seriál)

Dokumentární

2017 78/52

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie