Reklama

Reklama

Jan Václavík

Jan Václavík

nar. 1972
Vsetín, Československo

Biografie

Jan Václavík zvaný Vajan se narodil ve Vsetíně v roce 1972. Žije v Halenkově a vystudoval vsetínské Gymnázium. Po neúspěšných přijímačkách na vysokou školu si užil prázdniny a po nich pro nedostatek pracovních příležitostí vzal dělnickou profesi v továrně. Po základní vojenské službě prošel pestrou paletou různých zaměstnání. Počítačový grafik, řidič taxi, vedoucí obchodního oddělení, číšník v restauraci i pingl na zahrádce na koupališti, promotion manager a moderátor v regionálním rádiu a další. V roce 1997 pochopil, že ho nemusí nikdo zaměstnávat, a tak se stává sám sobě zaměstnavatelem. Otevírá ve Valašském Meziříčí prodejnu a věnuje se obchodu. V roce 2004 založil další firmu, která je zaměřena na informační a internetové technologie. V roce 2008 sloučil dvě firmy v jednu a v ní zastává manažerskou pozici. Změna je život, proto letos v květnu s prodejem služeb mobilního operátora ve Valmezu skončil a nyní chystá něco nového.

Volnočasové aktivity jsou u Vajana pestré. Je např. dobrovolný hasič, člen šipkařského teamu, fotograf, občasný golfista, cestovatel, námořní kapitán, vodák, potápěč, cyklista, motorkář, inline bruslař, miluje dobré jídlo, rád lyžuje, začátečnicky snowboardí, jak sám říká: „Jsem dočasný plavec. :-) Nejdřív plavu a pak se potápím. Následně mě loví."

Řídí kde co. Třeba kolo, motorku, auto, dodávku, nákladní auto, auto vybavené modrým majákem, loď do 30BT výtlaku, čtyřkolku, sněžný i vodní skůtr, vysokozdvižný vozík, obsluhuje veškerou hasičskou techniku a další stroje. Zkusil i bagr. Kamion je meta, splněná teprve loni. Poslední dva roky se věnuje létání s drony (vícerotorové vrtulníky), které také prodává. Letadlo je také vzrušující přístroj. Vajan letí, manévrovat manévruje, ale nepřistane. :-) Což je docela průšvih, ale zatím si vždy vzal někoho, kdo to umí, takže žije.

A jsme u toho. Žije! Žije divadlem, jak jen to jde. K divadlu se přivedl sám. Pomineme-li první účinkování na divadelních prknech původního jeviště Lidového domu v Halenkově, kterými byly školní akademie či ukázky spartakiádních skladeb, datujme vajanovo „první hraní" někde do třeťáku na gymplu, kde si střihnul roli studenta ruského jazyka, zkoušeného ze slovíček. To byl rok asi 1988. Následovala dlouhá pauza, která vyvrcholila založením Halenkovského ochotnického souboru v roce 1999.

Vajan chtěl hrát divadlo, proto zpracovával svou kamarádku Marcelu Kopeckou tak dlouho, až dali dohromady partu šikovných lidí, kteří nazkoušeli gogolovu Ženitbu. Vladan Tomeček, režisér tohoto představení, byl zdrojem zkušeností, rad a příběhů z JAMU a divadel. Toto úžasné zájezdní představení ukončily osobní rodinné plány některých členů souboru a protože se rozstěhovali po republice, už se znovu nedali dohromady.

Dalším Vajanovým souborem byli ochotníci z Hrachovce u Valašského Meziříčí, kde doobsazovali malé role v Kleopatře a Vajan se nachomýtl ke schůzce jeho prodavačky a režisérky – a už to bylo. Po horečném zkoušení a odehraní premiéry se soubor rozklížil a tuto hru obnovil až v další sezóně, ovšem už bez Vajana, protože ten dostal lano z karolinského Divadelního souboru Jana Honsy. Tento věhlasný soubor zkoušel Maryšu s Martinem Františákem, mladým režisérem, pod jehož vedením se nastudování dostalo až na Jiráskův Hronov. V této hře byl Vajan řekněme multifunkční, neboť si zahrál hned dvě role, což by nebylo až tak zvláštní – v předchozích hrách měl také dvojrole – ale při tomto představení také plnil funkce osvětlovače a zvukaře. Další představení už psal Františák „na tělo" tohoto souboru. Veleúspěšné představení Doma prošlo Hronovem, Vysokým nad Jizerou a dalšími desítkami divadel po celé republice a v Chorvatsku. Po tříletém zájezdování následovala pauza, během které měl Vajan štěstí, protože si ho do svého filmu vybral Jan Hřebejk. Vajan dělal kamerové zkoušky na Káju, kterého nakonec zahrál Mirek Vladyka, a tak se Vajan stal členem bandy skořápkářů – čili byl ten zlej.

Na přelomu let 2008 a 2009 začali v divadle zkoušet opět Františákovu hru s názvem Nevěsta. Vajan z osobních důvodů v únoru 2009 zkoušení opouští. V té době jezdí na natáčení seriálu Jana Prušinovského Okresní přebor, kde má malou roli stánkaře a pingla. Nepočítáme-li letní herecké workshopy, na jevišti v Karolince se v posledních letech objevil v dalších třech hrách. A to v "Tenkrát na zabíjačce" a ve hře "Milada" se Souborem Valašského národního divadla a v "Mafie a city..." s jeho divadelní společností Vajanova. Celkem do roku 2015 odehrál v šesti hrách přes 100 představení na více než 45ti jevištích naší republiky.

Mimo divadlo rád stojí i za kamerou, ale nerad stříhá, takže spoustu materiálu zústává „v šuplíku". Má za sebou sérii hereckých workshopů, připravuje další představení, chystá se na stávající představení nadcházející sezóny a dokončuje ateliér pro sebe i jiné fotografy a filmaře. JV létě 2015 pracoval na valašském filmu Děda. Nejen jako herec v roli traktoristy Janka, ale také ve štábu. Prostě co bylo potřeba. Mikrofonistu, asistenta kamery nebo produkce.

Velkou filmařskou a cestovatelskou zkušenost přinesl podzim roku 2015. Jako člen štábu strávil jeden a půl měsíce natáčením filmu v Argentině, Kostarice, Panamě, Mexiku a USA.

ČSFD.cz

Herec

Filmy
2018

Když přijde Kryštof (studentský film)

 

Metanol (TV film)

2017

Tehdy spolu

2016

Děda

2012

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka

2008

U mě dobrý

Seriály
2017

Četníci z Luhačovic

 

Tabačka (E04)

2015

Doktor Martin

 

Láska až na krev (S01E11)

2010

Okresní přebor

 

Derby (E14)

 

Inseminátor (E13)

 

Láska (E12)

  více epizod (4)
Divadelní záznam
2007

Doma

Reklama

Reklama