foto

Václav Bedřich

  • nar. 28.8.1918
    Příbram, Rakousko-Uhersko
  • zem. 7.3.2009 (90 let)
    Praha, Česko

Biografie

Václav Bedřich se narodil v Příbrami. Od dětských let bylo jeho zálibou kreslení. Když se během 2. světové války uzavřely vysoké školy a on nemohl studovat, přihlásil se do filmových ateliérů AFIT a brzy se stal předním animátorem. Po válce přešel do studia Bratři v triku a animoval pro Jiřího Trnku. Počátkem 50. let získal dostatek zkušeností, aby si troufl na vlastní režii. K jeho ranným filmům patří např. HRNEČKU VAŘ nebo ČERT A KÁČA.

Zaměřil se na tvorbu pro děti a jeho největší zásluhou v očích dětských diváků byl významný podíl na tvorbě večerníčkových seriálů. Byl vůbec nejčastějším autorem těchto pohádkových cyklů. Navíc stál u samého počátku historie Večerníčka. Jednak byl režisérem první pohádkové série, která se v tomto pořadu odvysílala - O TELEVIZNÍM STRAŠIDÝLKU, jednak režíroval proslulou znělku, která se mimochodem stala nejstarší televizní znělkou vůbec. Václav Bedřich má na svém kontě takové perly, jako jsou BOB A BOBEK - KRÁLÍCI Z KLOBOUKU, POHÁDKY OVČÍ BABIČKY, MAXIPES FÍK, DIVOKÉ SNY MAXIPSA FÍKA nebo O ZVÍŘÁTKÁCH PANA KRBCE.

Za svůj dlouhý život natočil neuvěřitelných 358 animovaných filmů, za které dostal řadu významných cen na mezinárodních festivalech. Patří mezi tři nejplodnější tvůrce animovaných filmů u nás. Po celý život zůstal věrný kreslenému filmu, ale vyzkoušel si i jiné animační technologie, především papírkový a loutkový film. Loutky rozpohyboval např. v pohádce O BÍLÉ PRINCEZNĚ z roku 1981. Filmem s nejdelší stopáží se patrně stala VELKÁ SÝROVÁ LOUPEŽ z roku 1986. Film byl parodií na dobrodružný snímek Velká vlaková loupež a jeho hrdiny se staly tři myši, které se rozhodly vyloupit obchod s italskými sýry. Režisér byl v tomto případě zároveň i výtvarníkem. Václav Bedřich také režíroval tři prášilovsky laděné grotesky podle literárního námětu Australana Dana Stivense KAMENÁČ BILL A DRZÍ ZAJÍCI, KAMENÁČ BILL A OHROMNÍ MOSKYTI a KAMENÁČ BILL A JEHO PŘEPEVNÉ LASO.

Václav Bedřich si nikdy nevytvořil jasný, snadno identifikovatelný rukopis jako např. Zdeněk Smetana nebo Zdeněk Miler. Jako režisér se specializoval na spolupráci. Vytvořil většinou tým se zkušeným spisovatelem - scénáristou a se známým výtvarníkem, který dal příběhu vizuální podobu. Do studií animovaného filmu tak přivedl řadu předních výtvarníků, jako byli Adolf Born, Cyril Bouda, Václav Sivka, Vladimír Renčín nebo Vladimír Jiránek. Zatímco např. ŘÍKÁNÍ O VÍLE AMÁLCE si Bedřich maloval sám, ŠTAFLÍKA A ŠPAGETKU mu vytvořil Zdeněk Smetana, MAXIPSA FÍKA Jiří Šalamoun, KRÁLÍKY Z KLOBOUKU pro změnu Vladimír Jiránek a ZVÍŘÁTKA PANA KRBCE zase Vladimír Renčín. Možná proto není režisérovo jméno v obecném povědomí zakotveno tak, jak by si vzhledem k rozsahu svého díla zasloužil. Jeho přínos k animovanému filmu není náležitě oceněn ani médii. Měl přitom mimořádně široký záběr činnosti. Podílel se např. na animaci jinak hraného filmu KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH.

Václav Bedřich vnesl do české animace nadsázku, zkratku, dynamiku a vytříbený cit pro přesné načasování akcí a záběrů. Výtvarnému stylu spolupracujících výtvarníků dokázal podřídit rytmus filmu, způsob animace i tempo vyprávění. Byl to výborný studiový praktik. Do české klasické poetické školy v Trnkově stylu vnesl specifickou českou ironii a lidovou poezii. Dokázal navíc skvěle pracovat s "pokleslými" žánry. Na jejich základě přispěl originálním způsobem k vytvoření šestidílné parodické hororové série s nickcarterovskými rysy. Šlo např. o filmy SMRTÍCÍ VŮNĚ, POKLAD V PYRAMIDĚ, ULOUPENÝ OBRAZ nebo UTOPENÁ PONORKA. Cyklus byl ozvláštněn naivistickým výtvarným stylem a pozadím obřích rozměrů.

Milan "gudaulin" Černý

Režijní filmografie

Filmy

1986 Velká sýrová loupež
1984 Black and White
1983 Burt Dow: Deep-Water Man
1981 O bílé princezně
Sredni Vaštar
1980 Bob a Bobek grandšou
Muž, který dovedl lítat
1978 Maxipes Fík filmuje (TV film)
1976 Děkujeme, pánové!
Kaštanka
Uloupený obraz
1975 Dobré jitro
Výlet
ŠŠŠ
1974 Pivo přes ulici
1973 Automatic
Poklad v pyramidě
Požár v Kocourkově
1972 Kamenáč Bill a jeho přepevné laso
Očistná lázeň
1971 Kamenáč Bill a ohromní moskyti
Utopená ponorka
1970 Nedokončený víkend
Pokažená svatba
1969 Balíčky
Smrtící vůně
1968 Homo Homini Mundus
1967 Poklad pana Arna
Písnička pro sklíčka
Rohatá princezna
1966 Jonáš a velryba
1965 O Kátě a dešťových vílách
O televizním strašidýlku (TV film)
1964 Kamenáč Bill a drzí zajíci
1963 Chlapíci
Jak křeček snědl dědu Mráze
Poslední výstřel
1962 Čtyřicet dědečků
1961 Samson a Dalila
Šťastný lev
1960 Sunshine
1959 Nedělní oběd
1958 Modrý pondělek
1957 Světa pán
1955 Čert a Káča
1953 Hrnečku vař!
1951 Pohádka o stromech a větru
1950 Lesy pro nás, my pro lesy
Řekne se kost
1949 Šťastný a veselý 2. rok pětiletky
1948 Dudlík
Navrácená země
1944 Svatba v korálovém moři

TV seriály

1995 Bob a Bobek - králíci z klobouku (TV seriál)
V balónu (S03E07)
Opraváři televizorů (S03E05)
V manéži (S03E04)
další epizody (6)
1990 Štaflík a Špagetka (TV seriál)
Konečně dobrý skutek (S02E13)
Fofografové (S02E12)
Stavebnice (S02E11)
další epizody (13)
1985 Bob a Bobek - králíci z klobouku (TV seriál)
U moře (S02E13)
Bez klobouku (S02E12)
Na diskotéce (S02E11)
další epizody (13)
1983 Divoké sny Maxipsa Fíka (TV seriál)
O nevěstě (E13)
O Minifíkovi (E12)
O hledání pokladu (E11)
další epizody (13)
1979 Bob a Bobek - králíci z klobouku (TV seriál)
Na koncertě (S01E13)
Na výletě (S01E12)
Ve škole sportu (S01E11)
další epizody (13)
1977 Minirozprávky do postieľky (TV seriál)
Podzemná postieľka (E05)
Postieľka v tulipáne (E03)
Lietajúca postieľka (E02)
další epizody (4)
O Sazinkovi (TV seriál)
Jak si chtěl Sazinka odpočinout (E13)
Sazinka a Venda Kazisvět (E12)
O rozpustilém mráčku (E11)
další epizody (13)
O zvířátkách pana Krbce (TV seriál)
Pan Krbec se vrací (E13)
Požár (E12)
Kokeš v botách (E11)
další epizody (13)
Maxipes Fík (TV seriál)
Maxipes Fík se vrací (E13)
Maxipes Fík objevitelem (E12)
Maxipes Fík u protinožců (E11)
další epizody (6)
1976 Dvorček za domom (TV seriál)
Vtáčik (E06)
Zázračná farba (E04)
Maxipes Fík (TV seriál)
Fík jde do světa (E07)
Fík, mistr skoku (E06)
Fík za volantem (E05)
další epizody (7)
1975 Říkání o víle Amálce (TV seriál)
Jak odešla spát až do jara (E13)
Jak potkala oříškového panáčka (E12)
Jak vyléčila ty dva, Hrompace a Ohniváče (E11)
další epizody (13)
1974 Domino a jeho kamaráti (TV seriál)
Oberačka (E13)
Kamaráti na vidieku (E12)
Maškrtný vysávač (E11)
další epizody (13)
1972 O makové panence (TV seriál)
O makové panence a dvou Emanuelech (E13)
O makové panence a medvídku Metodějovi (E12)
O makové panence a Kaňce Čunčové (E11)
další epizody (13)
1971 Pohádky z papíru (TV seriál)
Jak se z trávy dělá autobus a z čeho se vlastně dělají stromy (E06)
Jak dělati z luku nepříjemnosti, jak trestati kluky pomocí klobouku a taky o tom, jak se dělá kočárek (E05)
Jak se z auta pečou koláče, jak se dělají holky z malinovky a z citronovky kluci (E04)
další epizody (6)
Štaflík a Špagetka (TV seriál)
Jak Štaflík a Špagetka letěli na výlet (S01E13)
Jak si Štaflík a Špagetka hráli (S01E12)
Jak Štaflík a Špagetka vařili (S01E11)
další epizody (13)
1966 Pohádky ovčí babičky (TV seriál)
O vlčích vánocích (E13)
O vlcké válce (E12)
Kterak padla na beránka vlčí mha (E11)
další epizody (13)

Dokumentární

1950 Vitamin C

TV pořady

1965 Večerníček (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1986 Velká sýrová loupež
1981 Sredni Vaštar
1980 Muž, který dovedl lítat
1978 Maxipes Fík filmuje (TV film)
1976 Kaštanka
1967 Poklad pana Arna
1966 Jonáš a velryba
1963 Jak křeček snědl dědu Mráze

TV seriály

1990 Štaflík a Špagetka (TV seriál)
Konečně dobrý skutek (S02E13)
Fofografové (S02E12)
Stavebnice (S02E11)
další epizody (13)
1983 Divoké sny Maxipsa Fíka (TV seriál)
O nevěstě (E13)
O Minifíkovi (E12)
O hledání pokladu (E11)
další epizody (13)
1977 O Sazinkovi (TV seriál)
Jak Sazinka obětoval cylindříček (E02)
Sazinka se představuje (E01)
1975 Říkání o víle Amálce (TV seriál)
Jak odešla spát až do jara (E13)
Jak potkala oříškového panáčka (E12)
Jak vyléčila ty dva, Hrompace a Ohniváče (E11)
další epizody (13)

Herecká filmografie

Dokumentární

1981 Kam nás zavedl Večerníček (TV film)

Host

TV pořady

2005 Večerníček má narozeniny (TV pořad)

Fanoušci tvůrce