foto

Igor Luther

  • nar. 5.8.1942 (76 let)
    Banská Bystrica, Slovenský stát
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Absolvoval štúdium kamery na FAMU v Prahe. V roku 1969 emigroval do Spolkovej republiky Nemecko. Stal sa medzinárodne uznávaným kameramanom, spolupracoval s mnohými známymi svetovými režisérmi ako Schlöndorff, Wajda, Haneke, Verhoeven, A.Robbe-Grillet, ale aj Barabáš, Jasný, Jakubisko.. Je držiteľom významnej ceny Golden Camera. Legendárny film Plechový bubienok, ktorý natočil s nemeckým režisérom Schlöndorffom, získal Cenu americkej filmovej akadémie Oskar v kategórii cudzojazyčný film. Na svojom 85. filme, Tango s komármi, po prvýkrát spolupracoval so svojím bratom, režisérom Miloslavom Lutherom.

Continental

Kameramanská filmografie

Filmy

2014 Krok do tmy
2009 Tango s komármi
2008 Rezoluce 819 (TV film)
2007 L... kot ljubezen
2006 Serko
2004 The Bad Movie
2002 Ich hab es nicht gewollt - Anatomie eines Mordfalls (TV film)
2001 Kameny světla (TV film)
Legenda o Suriyothai
Ostrov na střeše
2000 Der Kardinal - Der Preis der Liebe (TV film)
1999 Praha očima...
Requiem für eine romantische Frau
1998 Postel
Sunset in Venice
1997 Hure
Porträt eines Richters (TV film)
1996 Studené denní světlo
1995 Tot auf Halde (TV film)
1994 Noc lukostřelce
1993 Inge, April und Mai (TV film)
Trip nach Tunis
1990 Gavre Princip - Himmel unter Steinen
Příběh služebnice
1989 Seobe
1987 Gundas Vater (TV film)
Žolík
1986 Abschiedsvorstellung (TV film)
Aus dem bürgerlichen Heldenleben: Die Hose (TV film)
1983 Danton
Láska v Německu
1982 Parsifal
1981 Berlin Tunnel 21 (TV film)
Fürchte dich nicht, Jakob!
Le Faussaire
1980 Traumhaus, Das
1979 Plechový bubínek
Tote bin ich, Der
1978 Freiheiten der Langeweile, Die (TV film)
Zwischengleis
1977 Eroberung der Zitadelle, Die
Rentenspiel, Das (TV film)
1976 Drei Wege zum See (TV film)
Otrokáři
Rána z milosti
Skříňka s jedem
1974 Chapeau claque
Frühlingsfluten (TV film)
1973 Die zweite Ermordung des Hundes (TV film)
Im Zeichen der Kälte (TV film)
Immobilien (TV film)
Inferno (TV film)
1972 Maják (TV film)
Pilát a ti druzí (TV film)
1971 Einfach sterben... (TV film)
Eins
Sparks in Neu-Grönland (TV film)
Wer im Glashaus liebt... der Graben
1970 Beiß mich, Liebling
Eden a potom
Jonas oder Der Künstler bei der Arbeit (TV film)
O.K.
1969 Ewige Gatte, Der
Köpfchen in das Wasser, Schwänzchen in die Höh
Vtáčkovia, siroty a blázni
1968 Muž, který lže
Sommersprossen
1967 Dáma (TV film)
Kristove roky
1966 Předpověď: nula (studentský film)
1964 Pingvin

TV seriály

1994 Nacht der Frauen (TV seriál)
1985 Via Mala (TV seriál)
1982 Schwarz Rot Gold (TV seriál)
1981 Wer den Schaden hat... (TV seriál)
1977 Starej (TV seriál)
1974 Münchner Geschichten (TV seriál)

Dokumentární

2014 Brundibár
2010 Mistika hotela Palace (TV film)
2007 Der lange Weg ans Licht
Frei:Gespielt - Mehmet Scholl: Über das Spiel hinaus
2005 Warn Sie schon mal in mich verliebt?
2004 Die Blutritter
The Question of God: Sigmund Freud & C.S. Lewis (TV film)
1992 Michael Nyman Songbook, The
1982 Krieg und Frieden
1980 Kandidát
1965 34 dnů absolutního klidu
1933 Das Ei ist eine geschissene Gottesgabe

Herecká filmografie

Filmy

1972 Erbschaft, Die

TV seriály

1987 Albert Schweitzer (TV seriál)

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2010 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Gen.sk (TV seriál)
2005 Postel Remastered
1968 Film o filme. 2/1968

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace