foto

Marian Varga

  • nar. 29.1.1947
    Skalica, Slovensko, Československo
  • zem. 9.8.2017 (70 let)

Biografie

Marián Varga je významný hudobník a skladateľ. Síce si zahral malé roly v niekoľkých filmoch, ale jeho kultúrny prínos je najmä v oblasti hudby.

Jeho detstvo bolo ťažké pre jeho rodinu, pretože Marián bol veľmi problémové dieťa. Začal fajčiť v šiestej triede základnej školy, v siedmej fajčil pravidelne a v ôsmej už aj doma pred rodičmi.
 
Zápisy v žiackej knižke Mariána Vargu:
Učiteľ: „Váš syn fajčí.“
Otec: „Viem. Čo mám robiť?“
(Collegium Musicum, Slovart, 2007, 7. strana)
 
Je členom alebo bývalým členom najvýznamnejších hudobných zoskupení, ktoré sa na Slovensku vyskytli. Bol členom kapely Prúdy, nahrával s nimi legendárny album Zvoňte, zvonky. K spolupráci s Prúdmi a najmä s ich hlavným predstaviteľom Pavlom Hammelom, sa občasne vracia až do dnešných dní.

Založil prvú slovenskú artrockovú kapelu Collegium Musicum. S touto kapelou nahrali legendárne Konvergencie, ktoré mali veľký problém dostať sa cez politickú cenzúru a nakoniec sa stali najpredávanejšou platňou vydavateľstva Opus.

Venuje sa vážnej hudbe, je spoluautorom hudby k muzikálu Cyrano z predmestia, no aj toto poňal ako rockový muzikál.

Fericious

Herecká filmografie

Filmy

2004 Zůstane to mezi námi
2003 Jesenná (zato) silná láska
1993 Divadelná pieseň (divadelní záznam)
1969 Cesta, která vede nikam (TV film)

Dokumentární

2018 Válek
2017 Marián Varga 70 (koncert)
Varga (studentský film)
2013 Peter a Pavel a džezáky (TV film)
2010 Koncert Mariána Vargu a jeho hostí (koncert)
Obyvateľ vlastného ostrova (TV film)
2009 Pocta Slobode (koncert)
2008 Momentky
2007 60 rokov s Mariánom Vargom (TV film)
Slovenský bigbít (TV seriál)
1999 Pocta Krylovi (koncert)
1998 Bigbít (TV seriál)
1989 Bratislava: Čertovo kolo (TV film)
1982 Lyrové pódium s Mariánem Vargou (koncert)
1978 Vianoce s Marianom Vargom (koncert)

Skladatelská filmografie

Filmy

1996 Prášky na spanie (TV film)
1987 Víkend za milión
1985 Obyčajný deň (TV film)
1984 Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
1983 Štvrtý rozmer
1979 Eugen Onegin (TV film)
1975 Amulet

Dokumentární

2006 Príbeh jedného Platana

Host

TV pořady

2014 Ceny paměti národa (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1985 Vianočný pozdrav (TV pořad)
1983 Balíček snov (TV pořad)
1982 Koncert za snehovú vločku (TV pořad)
Marián Varga a jeho hostia (TV pořad)
1968 Bumerang (TV pořad)