foto

Isa Miranda

  • nar. 5.7.1905
    Milán, Lombardie, Itálie
  • zem. 8.7.1982 (77 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

U nás méně známá, ale ve 30. a 40. letech mezinárodně proslulá italská herečka Isa Miranda, vlastním jménem Ines Isabella Sampietro, pocházela z rolnické rodiny z Bergama. Již v raném mládí ale toužila po lepším životě a od rodiny odešla do Milána, kde původně pracovala v továrně, později jako písařka. Zároveň studovala herectví na divadelní akademii a připravovala se na dráhu divadelní herečky. V neposlední řadě je také nutno připomenout přátelské kontakty na předáky italské fašistické strany, které se jí později velmi hodily.

Ve filmu hrála Isa Miranda poprvé v roce 1933, pak se objevila v několika menších rolích, skutečný úspěch ji čekal až s filmem LA SIGNORA DI TUTTI (1934) slavného německého režiséra Maxe Ophülse. Toto drama o slavné herečce manipulující s muži bylo uvedeno na filmovém festivalu v Benátkách a dodnes se považuje za jedno z nejlepších vystoupení Isy Mirandy ve filmu. Herečka začala být žádanou, přicházely nové příležitosti a natáčení nejen v Itálii, ale také ve Francii a Německu. Navzdory politickému napětí vládnoucímu v tehdejším světě se Isa Miranda stala jedinou mezinárodní hvězdou, která vyšla z produkce fašistických zemí. Koncem třicátých let nakonec přišla i nabídka z Hollywoodu a Isa Miranda pod reklamní nálepkou „italská Marlene Dietrich“ natočila dva filmy pro společnost Paramount Pictures (HOTEL IMPERIAL, 1939; ADVENTURE IN DIAMONDS, 1940).

Po vypuknutí druhé světové války se za změněných politických poměrů musela vrátit do Itálie a nadále vystupovala jen v divadle, nicméně natočila i několik italských filmů. Její mezinárodní sláva omezená nyní teritoriálně jen na země fašistického bloku začala pohasínat. Po válce ale Isa Miranda znovu rozšířila pole své působnosti a po několika letech se propracovala ke své další životní roli ve filmu LE MURA DI MALAPAGA (Au-delá des grilles, 1949) slavného francouzského režiséra René Clémenta. Film byl natočen v Itálii a pod italským názvem byl také distribuován, ale René Clément si za něj jako první Francouz přivezl Oscara za nejlepší zahraniční film. Isa Miranda byla za svou roli servírky Marty oceněna jako nejlepší herečka na festivalu v Cannes. Následně byla znovu přizvána ke spolupráci s Maxem Ophülsem a natočila s ním film REJ (La Ronde, 1950), který byl nominován na Oscara.

Kariéra Isy Mirandy začala tím pádem počátkem 50. let znovu nabírat mezinárodní rozměry, točila opět ve Francii, ale také v Německu a Británii. Objevila se v povídkovém filmu SIAMO DONNE (My, ženy, 1953) spolu s dalšími tehdejšími hvězdami, poměrně velkou roli si pak zahrála ve slavné americko-britské romanci LETNÍ OPOJENÍ (Summertime, 1955). Koncem padesátých let se Isa Miranda začala více uplatňovat v televizi a hrála v několika seriálech, nejen v Itálii znovu hrála divadlo. Příležitostně se ale znovu vracela před filmovou kameru, jako Kateřina Medicejská se objevila ve francouzském dobrodružném snímku RYTÍŘ PARDAILLAN (Le Chevalier de Pardaillan, 1962) nebo ve slavném povídkovém filmu ŽLUTÝ ROLLS-ROYCE (The Yellow Rolls-Royce, 1964). Ještě na přelomu 60. a 70. let byla v různých zemích poměrně často obsazovanou herečkou, i když význam jejích rolí poklesl. Před filmovou kamerou stála naposledy v u nás neznámé italské komedii LE FARO DA PADRE (1974), pak hrála ještě ve dvou italských seriálech.

Isa Miranda zemřela v Římě 8. července 1982 krátce po svých 77. narozeninách. Jejím manželem byl od roku 1939 významný filmový producent Alfredo Guarini (1901-1981).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1974 Le farò da padre
Noční vrátný
1972 Lo chiameremo Andrea
1971 Krvavá zátoka
Marta
1970 Colpo rovente
Dorian Gray
Roy Colt e Winchester Jack
Un estate con sentimento
1969 Assoluto naturale, L'
1968 Boty svatého Petra
Caroline chérie
1967 Die große Postraub
1966 Un monde nouveau
Velká vlaková loupež (TV film)
1964 Do You Know This Voice?
Einer Frisst den anderen
Hardi! Pardaillan
Storia di notte, Una
Žlutý Rolls-Royce
1963 La Corruption
Noia, La
1959 Il cavaliere e la zarina
1957 Arrivano i dollari!
Colpevoli, I
Une manche et la belle
1956 I pinguini ci guardano
1955 Letní opojení
Tesoro di Rommel, Il
Zamilovaní
1954 Před potopou
Raspoutine
Secret d'Hélène Marimon, Le
1952 Gli uomini non guardano il cielo
Les Sept péchés capitaux
1951 Cameriera bella presenza offresi...
1950 Botta e risposta
Patto col diavolo
Rej
1949 Au-delà des grilles
1948 Aventure commence demain, L'
1945 Carne e l'anima, La
Lo sbaglio di essere vivo
1944 Zazà
1942 Documento Z-3
Malombra
1941 È caduta una donna
1940 Adventure in Diamonds
Senza cielo
1939 Hotel Imperial
1937 Homme de nulle part, L'
Il fu Mattia Pascal
Mensonge de Nina Petrovna, Le
Pád Kartága
1936 Die Liebe des Maharadscha
Tys štěstí mé...
Una donna tra due mondi
1935 Il diario di una donna amata
Passaporto rosso
1934 Come le foglie
Creature della notte
Tenebre
Žena pro všechny
1933 Il caso Haller

TV seriály

1978 Disonora il padre (TV seriál)
1976 Camilla (TV seriál)
1971 Shirley's World (TV seriál)
1969 Paul Temple (TV seriál)
1966 The Baron (TV seriál)
Vendetta (TV seriál)
1964 Sherlock Holmes (TV seriál)
The Wednesday Play (TV seriál)
1963 Espionage (TV seriál)
Little Big Business, A (TV seriál)
1962 Compact (TV seriál)
1961 Playdate (TV seriál)
The Avengers (TV seriál)
1959 Maigret (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1947 Appuntamento a Piazza di Spagna

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace